.بر اساس گزارشهای رسمی و غیررسمی، آمار روزنامهنگاران بازداشت یا احضار شده از آغاز اعتراضات سراسری اخیر حدود ۱۰۰ نفر بوده که تاکنون تعدادی از آنان با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند. ۲۴ روزنامهنگار همچنان در بازداشت نیروهای امنیتی بهسر میبرند…
بیشتر بخوانید »
Uncategorized
اعتراضات سراسری: ۲۴ روزنامهنگار کماکان در زندانهای ایران به سر میبرند
خط فقر خانوار دونفره تهرانی، ۳۲ میلیون
«فقر چیست و خط فقر چقدر است؟»؛ به موضوعی بحثبرانگیز در این روزهای اقتصاد ایران بدل شده است. اما وحید محمودی، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران معتقد است: «خط فقر نمیتواند واقعیات را بهخوبی به نمایش بگذارد. چون، این شاخص برای خانوار به لحاظ ترکیب، بُعد و مناطق جغرافیایی متفاوت است.»….
بیشتر بخوانید »شکست تلاش احتمالی رژیم ولایی برای ربودن علی کریمی از امارات
ابتدا به نظر میرسید یک شایعه کوچک است که توسط چند کانال تلگرامی و چند پیج اینستاگرامی منتشر شده. اما هر چه گذشت با افزوده شدن جزییات بیشتر به شکل فراگیری تمام فضای مجازی را درنوردید. امروز که این متن را میخوانید کمتر کسی است که این داستان را نشنیده باشد. داستانی به اندازه فیلمهای اکشن جذاب و به همان نسبت به اندازه یک فیلم جاسوسی دلهرهآور.بیشتر بخوانید »
۶۵ میلیون ایرانی دچار فقر مطلق یا نسبی هستند
در میانه این جدالهای سیاسی و بحران اجتماعی، وضعیت فقر و معیشت میلیونها ایرانی روز به روز در حال تشدید است. فقر مشکل اصلی کشور است و به گفته منتقدین، وعدههای مسئولین برای چارهجویی آن تا کنون از مرحله حرف فراتر نرفته است. با توجه به تشدید عمیق شرایط تورمی در کشور در ترکیب با وضعیت تحریم و سوء مدیریت گسترده موجود، وضعیت دهکهای محروم به صورت اسفباری درآمده است. وقتی در یک کشور ۸۴ میلیونی ۶۵ میلیون نفر از جمعیت به انحاء مختلف با عوارض فقر دست و پنجه نرم میکنند، چگونه میتوان از عادی بودن شرایط دم زد.
یک رقم بیسابقه: ۴۱ روزنامهنگار بازداشتی در جمهوری اسلامی
به گزارش گزارشگران بدون مرز پس از قتل حکومتی مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، از ۲۵ شهریور تاکنون مأموران امنیتی در مجموع ۳۱ روزنامهنگار را بازداشت کردهاند که ۲۷ نفر از آنها، از جمله ۱۰ خبرنگار زن، هنوز پشت میلههای زندان هستند. پیش از این موج جدید اعتراض و آغاز سرکوبهای خونین، ۱۴ روزنامهنگار در ایران بازداشت شده بودند. به این ترتیب شمار روزنامهنگاران بازداشتی به ۴۱ نفر رسیده است….
بیشتر بخوانید »فقط در تهران ۳۰۰۰ نفر از جمله ۲۰۰ دانشآموز و ۲۰۰ دانشجو بازداشت شدهاند
احمد علیرضابیگی: نزدیک به ۱۳۰۰ نفر از زندانیان زندان اوین به زندان فشافویه انتقال یافتهاند و این زندان نیز آمادگی لازم برای نگهداری از این تعداد زندانیان را ندارد
افزایش فشار حکومت بر زندانیان سیاسی؛ انتقال رضا خندان (مهابادی) به زندان رجاییشهر
روز پنجشنبه ۲۱ مهرماه خبر رسید که رضا خندان (مهابادی)، نویسنده، منتقد ادبی، پژوهشگر و عضو کانون نویسندگان ایران به همراه چند زندانی دیگر به صورت ناگهانی و بدون اطلاع قبلی از زندان اوین به مکانی نامعلوم منتقل شده است….
بیشتر بخوانید »بازداشت سه دانشجو توسط نیروهای امنیتی در تهران
سه دانشجو به نام های …، فاطمه رشیدی ابرغانی و محمدرضا مسعودی دانشجویان دانشگاه های خوارزمی، الزهرا و دانشکده انقلاب اسلامی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.بیشتر بخوانید »
واکنش کانون نویسندگان ایران به موج گسترده بازداشت روزنامهنگاران
کانون نویسنگان ایران: با اوجگیری جنبش اعتراضی مردم و گسترش آن در سراسر کشور، برابر اخباری که در رسانههای غیرحکومتی منتشر شده است شمار زیادی از روزنامهنگاران در روزهای اخیر بازداشت شدهاند. انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران در بیانیهای از احضار و بازداشت نیلوفر حامدی، روح الله نخعی، فاطمه رجبی، علیرضا خوشبخت ، مجتبی رحیمی ، ویدا ربانی ، الهه محمدی و الناز محمدی خبر داده است….
بیشتر بخوانید »متهم اصلی رژیم”ولایی” است!
خبر کوتاه بود و تکاندهنده؛ دریاچه ارومیه دومین دریاچه بزرگ کشور بعد از ۱۳هزار سال بالاخره خشک شد. طبق گزارشها اتصال جزایر به خشکی براثر خشک شدن این دریاچه موجب ورود پلنگ و شغال به جزایر شده است. در روزهای اخیر بسیاری از کاربران به این مسئله واکنش نشان دادهاند….
بیشتر بخوانید »جذابیتهای بخش خدمات چگونه نیروی کار صنعتی و کشاورزی را میبلعد؟
بنابر آمارهای موجود از سال ۱۳۹۹ و ۱۳۹۸، بخش خدمات اقتصاد ایران یکی از بزرگترین بخشهای اقتصاد کشور نسبت به سایر بخشها شناخته میشود….
بیشتر بخوانید »به اسلامی که مجوز ترور دهد کافریم
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی ایرانی در محکومیت ترور سلمان رشدی
ما روزی را امید میبریم که نهاد دین و دولت در ایران از یکدیگر جدا شوند و هیچ دولتی از هیچ ابزاری (از جمله نهاد دین) برای سرکوب آزادی، حذف مخالفان و دگراندیشان و برای بقای قدرت بهره برداری نکند.
نمایش اقتدار در تقابل با جنبشهای روبه گسترش جامعهمدنی
بازداشتهای گسترده طی هفتههای گذشته، از معلمان و کارگران و فعالان اجتماعی گرفته تا هنرمندان، وکلا و منتقدان سیاسی، برخوردهای خشونتبار با زنانی که به اَشکال مختلف به مخالفت با حجاب اجباری پرداختهاند، و استمرار سناریوی قدیمی اعترافگیری اجباری و بازداشت گسترده شهروندان بهایی و دیگر گروههای محذوف، حامل پیام و معنای مشخصی است و آن چیزی نیست بجز نمایش اقتدار حاکمیت و نظام جهت ارعاب مخالفان و مقابله با امواج رو به رشد جنبش مطالبهگری مدنی. امّا آیا براستی چنین رویکردی راه گسترش اعتراضات خیابانی و مدنی را خواهدبست؟ و آیا این رفتار، بیشتر نشان ضعف و ناتوانی و استیصال در حل معضلات روزافزون(ازجمله درماندگی در مهار بحرانهای محیط زیستی و سیلابهای فراگیر در سرتاسر کشور) و رویاویی با بحرانهای تودرتوی اقتصادی-سیاسی، و اجتماعی-فرهنگی نیست؛ و بهویژه دو بحران معیشتی و بنبست دیپلماسی؟….
بیشتر بخوانید »مدیریتی که از بحران جا ماند
جریان بارشی که در هفته گذشته وارد ایران شد، باعث وقوع سیلهای مرگباری در برخی از شهرهای کشور شده است. استهبان فارس از اولین مناطقی بود که جاری شدن سیل در آن خبرساز شد….
بیشتر بخوانید »کیوان صمیمی: «صدور بیانیه کافی نیست» ایستادگی کنیم
اطلاع داشتن کنشگران سیاسی و اجتماعی از حقوق قانونی خود و ایستادگی بر سر آن از ضروریات مبارزه با این حکومتی است که ادعای قانونمداری و جمهوریت میکند، ولی در عمل، امارت اسلامی است.
گزارشی از آخرین وضعیت نرگس محمدی در زندان قرچک ورامین
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، دوران محکومیت خود را در زندان قرچک ورامین سپری می کند. خانم محمدی از روز پنجشنبه ۲ تیرماه تاکنون از دسترسی به یکی از داروهای ضروری خود محروم مانده است. همچنین در این گزارش به جزئیات پرونده جدیدی که در دوران حبس برای خانم محمدی گشوده شده، پرداخته شده است.بیشتر بخوانید »
دادخواهان سلامت به بیش از ۱۰ سال حبس محکوم شدند
به نظر ما، دادگاه هم در این پرونده مرتکب تخلف شده است. چرا که دادگاه، جلسه رسیدگی و برگزار و اعلام کرد که عناوین مجرمانه باید تغییر کند. در همان جلسه، تفهیم اتهام جدید صورت گرفته و بلافاصله در همان جلسه هم اخذ آخرین دفاع را نیز ترتیب دادند. مگر چنین امری، ممکن است؟ در جلسه علنی دادگاه، حتی به عنوان تماشاچی هم به وکیل پرونده اجازه حضور ندادند!بیشتر بخوانید »
دانشگاه زیر ذرهبین کنترل
برخی تحولات جدید در دانشگاهها خبر از دور تازهای از محدودیتها در این حوزه دارد؛ اتفاقی که در آغاز ریاست جمهوری احمدینژاد نیز تکرار شده بود. در پی اخراجهای زنجیرهای اساتید غیرهمسو با جناح سیاسی حاکم بر کشور از دانشگاهها، نعمت احمدی، حقوقدان و استاد دانشگاه آزاد نیز اعلام کرد که او هم تیغ حذف مصون نمانده است. پس از گذشت بیش از چهار دهه از کنترل شدن ورودی و خروجی دانشگاهها، خبرهای دانشگاه حاکی از عطش بیشتر نهاد سیاست به کنترلگری و همسو کردن دانشگاهها با سیاست است. از دیگر رفتارهایی که میل به در اختیار گرفتن تمامیت دانشگاهها را نشان میدهد، میتوان به مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد که برای جذب اعضای هیات علمی دانشگاهها، تولید علم و تولید فرزند را در یک کفه ترازو قرار میدهد. همزمان نیز دانشجویان سراسر کشور نسبت به برخوردهای کنترلی و سرکوبگرایانه نیروهای حراست در دانشگاهها معترض شدهاند.
تکلیف سیاست به دانشگاه: نیروی متخصصِ متعهد
بعد از گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی دانشگاه هنوز بین سیاستمداران و دانشگاهیان مورد مناقشه است. اصل مناقشه درباره دانشگاه به تعریف هر یک از دانشگاهیان و یا سیاستمداران بازمیگردد. سیاستمداران از دانشگاه تربیت نیروی متخصص و متعهد میخواهند؛ این واژگان ریشه در جدلهای ابتدای انقلاب درباره تخصص یا تعهد دارد و حالا مفهومی است که به خاطر نداشتن متر و معیار اندازهگیری دانشگاه را در خدمت هر جریان سیاسی حاکمی درمیآورد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی با هدف اسلامیسازی و یا پاکسازی دانشگاهها شکل گرفت تا علاوه بر تعطیلی دفاتر گروهها و احزاب سیاسی در دانشگاهها، اساتیدی که گرایشهای سیاسی غربی و یا شرقی داشتند نیز از دانشگاه اخراج شوند. تلاش برای وحدت حوزه و دانشگاه، بازنگری در کتابهای درسی، گزینش علمی و اعتقادی اساتید از دیگر اقداماتی بود که در این راستا انجام شد.آقای دکتر نماینده مجلس
حساسیت نهاد سیاست به دانشگاه با انقلاب آغاز شد اما در همه سالهای بعد نیز ادامه پیدا کرد؛ انتخاب روسای بسیاری از دانشگاهها از بین افراد همسو با حاکمیت و دولت ازجمله این اقدامات بود. علاوه بر این بسیاری از سیاسیون بر کرسیهای تدریس دانشگاه نشستند. تا جایی که امروزه کمتر کاندیدای نمایندگی مجلس را میتوان پیدا کرد که در تبلیغات خود از عنوان «استاد دانشگاه» استفاده نکند! بهرغم تسلط بر دانشگاه، از عطش سیاست برای کنترل دانشگاه کاسته نشده است. شعارهایی مثل اسلامی سازی علوم انسانی که همچنان با نگاه دانشگاه متعهد سر داده میشود در سالهای گذشته با انتقادات بسیاری روبهرو بوده است. منتقدان بر این باورند که این قبیل شعارها بیشتر با اهداف سیاسی دنبال میشود و گرنه پس از گذشت بیش از ۴۰سال از انقلاب اسلامی درحالیکه دانشگاه در همه این سالها زیر نظارت نهادهای مختلف سیاسی و اعتقادی فعالیت داشته معنای دیگری نمیتواند داشته باشد.
تنگتر شدن عرصه در دانشگاه به نعمت احمدی رسید
اخراج برخی چهرههای سرشناس از دانشگاههای مختلف در ماههای گذشته که حاکی از تنگتر شدن عرصه برای اساتید و دانشگاهیان بوده است، در همین راستا تعبیر میشود. در ماههای گذشته برخی اساتید سرشناس از دانشگاههای مختلف اخراج شدند. نعمت احمدی، وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه آزاد تازهترین مورد اخراج اساتید دانشگاههاست. این وکیل دادگستری اعلام کرده که ابتدا حقوقش قطعشده و سپس از سوی دانشگاه به او اعلامشده که دانشگاه نمیتواند با او به همکاری ادامه دهد. البته علت اخراج او مانند اساتید دیگری که پیشازاین از دانشگاهها حذف شدهاند همچنان مشخص نیست. نعمت احمدی بر این باور است که علت اخراج او از دانشگاه آزاد تحمل نشدن از سوی مدیران دانشگاه آزاد است؛ مدیرانی که پیشتر از مخالفان سرسخت دانشگاه آزاد بودند اما پس از درگذشت علیاکبر هاشمی رفسنجانی به دانشگاه آزاد رفتند و حالا خانهتکانی میکنند.
شهریور سال گذشته نیز خبر اخراج بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه دانشگاه آزاد به بهانه دفاع از نظام سلطنتی منتشرشده بود، اما در پی واکنش افکار عمومی به این موضوع دانشگاه آزاد حکم اخراج او را تعلیق کرد. خبر اخراج محمد فاضلی جامعهشناس و مدرس دانشگاه شهید بهشتی در بهمنماه سال گذشته نیز از دیگر مواردی بود که با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی منتشر شد. خبر اخراج رضا امیدی، استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز موجی از انتقادات به دنبال داشت. همزمان، رسانهها خبر دادند که آرش اباذری، استاد فلسفه دانشگاه صنعتی شریف از این دانشگاه اخراج شده است و بسیاری علت اخراج او را تسویهحساب سیاسی ارزیابی کردند.فرزندآوری بهجای مقالهآوری
گذشته از اخراج اساتید، هفته گذشته خبر دیگری منتشر شد که جامعه دانشگاهی را به بهت فرو برد. شورای انقلاب فرهنگی در مصوبه اخیر خود برای حمایت از فرزند آوری اعلام کرده افراد متأهل و دارای فرزند برای جذب در هیات علمی دانشگاهها امتیاز ویژهای خواند داشت. در مصوبه هیات عالی جذب اعضای هیات علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی شورای عالی انقلاب آمده است که در بررسی صلاحیت عمومی متقاضیان عضویت هیات علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به ازای تأهل پنج امتیاز و در صورت داشتن هر فرزند سه امتیاز به امتیازات صلاحیت عمومی افزوده میشود و در صورت تساوی امتیازات طبق فرم بررسی صلاحیت عمومی، اولویت با فرد متأهل است.
توهین به دانشگاه و دانشگاهی
در نظر گرفتن امتیاز برای فرزندآوری در شرایطی که این امتیازات برای تولید مقالات علمی استفاده میشود واکنشهایی به دنبال داشته است. یک جامعهشناس معتقد است این مصوبه میتواند به کاهش کیفیت آموزش در دانشگاهها بینجامد. سعید معدنی، جامعهشناس به خبرآنلاین گفته: «امتیاز ازدواج و فرزند داشتن برای جذب در هیات علمی دانشگاهها، یک نوع توهین به دانشگاه و دانشگاهی است. دانشگاه محل علم، تفکر، اندیشه، هوش و ابتکار است، بنابراین پرداختن به این مسائل حاشیهای در شأن مسئولین دانشگاه و فرد دانشگاهی نیست. در همه جای دنیا دانشگاه از این مسائل جدا است.» این استاد دانشگاه در ادامه میگوید: «همین الان در دانشگاه همکاران باسواد و فرهیختهای داریم، زنان و مردانی که کتاب و مقاله مینویسند و متون مختلف را ترجمه میکنند، اما هنوز مجرد هستند، بعد تصور کنید این گروه برای عضویت در هیـات علمی امتیازی نداشته باشند و افراد متوسط از این امتیاز بهره ببرند، افرادی که ممکن است برای دانشگاه فایدهای هم نداشته باشند.»
معدنی میگوید: «گاهی یک دانشمند آنقدر در دانش خودش غرق است که اصلاً به ازدواج فکر نمیکند، چیزی که در جهان مرسوم است، از مسئولینی که چنین اندیشههایی دارند خواهش میکنم ساحت دانشگاه را از این مسائل دور نگه دارند و اجازه بدهند دانشگاه مسیر خودش را برود.»اعتراض به برخورد حراست دانشگاهها
تسویه با اساتید تنها رویههای کنترل بر دانشگاه نبوده و نیست. برخورد نیروهای حراست دانشگاهها با دانشجویان اخیراً با واکنشهای شدید دانشجویان روبهرو شده است. اخیراً دانشجوهای دانشگاههای مختلفی در طوفان توییتری از رفتارهای خشن نیروهای حراست روایت کرده بودند. تعلیق علی غلامی دانشجوی دانشگاه علم و صنعت که پیشازاین معترض به رویه نیروهای حراست این دانشگاه شده بود ازجمله خبرهای اخیر است. انجمن اسلامی «آرمان دانشجویان» در دانشگاه علم و صنعت با اعلام این خبر نوشت: علی غلامی از دانشجویان این دانشگاه که پیشازاین از سوی نیروهای حراست دانشگاه مورد ضرب و شتم قرارگرفته بود دو ترم تعلیق شده است. این انجمن دانشجویی مینویسد: «این دانشجوی علم و صنعت، روز ۳۰ فرودین همراه با تعداد دیگری از اعضای انجمن در حال توزیع نسخههای کاغذی بیانیه انجمن در اعتراض به رفتارهای حراست و فضای امنیتی دانشگاه بود که در پی آن مأموران حفاظت فیزیکی برای ضبط نسخههای بیانیه با موتورسیکلت و پیاده او را مورد تعقیب قرار میدهند و هنگامیکه به زمین میافتد او را بهشدت مورد ضربوجرح قرار میدهند.»
بیانیه ۱۲۹دانشجو درباره حراست
پیشازاین نیز ۱۲۹فعال دانشجویی در بیانیه مشترکی رفتارهای حراست دانشگاهها سرکوبگرایانه خواندند و آن را محکوم کردند. آنها در این بیانیه آورده آند: دانشگاه که از اساس باید نهادی مستقل باشد، امروزه از طرفی با وجود حراست و برخی نهادهای دیگر و البته دخالت نهادهای امنیتی در داخل دانشگاه به شکل حداکثری، بیشازپیش از استقلال خود فاصله گرفته و از طرفی دیگر بهجای آنکه محلی برای کنشگری و آموزش باشد، با سیاستهایی از قبیل کالاییسازی آموزش، دیوارکشی، دستورالعملهای گزینش و سهمیهبندیهای مختلف به نهادی طبقاتی بدل گشته است. در این میان نهاد کنترلگر حراست همواره ناقض مفهوم دانشگاه مستقل و آزاد است؛ چراکه این نهاد با فلسفه سلطه و کنترل دانشجویان در همه ساحتهای زندگی به وجود آمده و هیچگاه نمیتواند بهدوراز سلطه و ارعاب باشد.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnetارائه پیشنویس قطعنامه علیه ایران به شورای حکام آژانس انرژی اتمی
آمریکا و سه کشور اروپایی عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشنویس قطعنامهای را برای طرح در شورای حکام تهیه کردهاند که در آن از ایران خواسته شده برای رفع ابهامات پیرامون سوالات بیپاسخ مانده آژانس فورا همکاری کند….
بیشتر بخوانید »اینجا فقر مطلق هر روز جان میگیرد
مصیبت برای مردم حاشیه تمامی ندارد و هر روز دردی جدید را آبستن است؛ جادهای فرعی در اتوبانی حوالی امینآباد آدم را وارد دنیای دیگری میکند، کورههای آجرپزی که کنار هم قد علم کردهاند و خانههایی که با خشت، چوب و مشمع بهزحمت کنار هم ردیف شدهاند، کمی آن طرفتر هم کانال فاضلابی بهنام کانال مرگ جریان دارد که بارها باعث مرگ کودک، پیر و جوان بوده که دردش هرگز التیام پیدا نمیکند….
بیشتر بخوانید »