سوداگری به قیمت مرگ و تیره روزی انسانها
پیشروی کرونا ادامه دارد. آمارهای رسمی موارد مرگ و ابتلا به کووید۱۹ سیر صعودی دارند. در میهن ما از در و دیوار مرگ می بارد. مرگ پشت مرگ. خانواده به خانواده، همسایه به همسایه همه عزدارند. درحالیکه بسیاری سرگرم جلسات تایید صلاحیت وزرا در مجلس هستند، بیرون از پاستور و بهارستان کرونا دارد جولان میدهد. با این وجود در گیرودار چنین وضعیتی تقریباً هیچ مسئولی پاسخگوی افزایش تلفات نیست. ….
در برخی از شهرها خانواده ای نیست که از کرونا در امان مانده باشد یا کسی را از دست داده و یا یکی و چند نفر مبتلا دارند. هفته هاست که آمار رسمی روزانه جان باختگان کرونا بالای پانصد نفر است و امروز با شکستن رکورد به ۶۸۴ بیمار در شبانه روز گذشته رسید. یکی از علل بالا بودن آمار مرگ و میر در ایران عدم واکسیناسیون سراسری مردم در مقابل این ویروس اعلام شده است.
به گزارش همدلی، سرعت هجوم این ویروس در یکماه گذشته چنان بوده که انسانها را با هر نامونشان و جایگاهی که دارند اسیر خود کرده است. تنها در یک هفته گذشته مرگهای کرونایی ۱۲.۵درصد افزایش پیدا کرده اما خبری از اقدامات موثر و مشهود نیست. همین روز گذشته ۶۸۴انسان جان خود را از دست دادند تا سیاهترین روز مرگومیرهای کرونایی از آغاز اپیدمی رقم بخورد. پیکهای متوالی که دارند میآید و با هر رفتنی جان تعداد زیادی از هموطنان را با خود میبرند. حالا آنطورکه روابط عمومی وزارت بهداشت گزارش داده کارنامه پنج هجوم همهجانبه کرونا در ۱۸ماه گذشته به ایران شده ۱۰۲هزار و ۳۸انسانی که با ابتلا به کرونا بهکام مرگ فرو رفتند. درحالیکه عنوان میشود تنها راه مقابله با این ویروس افزایش پروتکلهای بهداشتی و واکسیناسیون عمومی است، دقیقاً همین دو عامل تبدیل به چالش جدی برای ایران شده است. با وجود اینکه جهش نوع دلتا از کرونای نوع چینی سرایتپذیری بسیار بیشتری دارد اما کاهش رعایت دستورالعملها بهراحتی مشهود است، ترددهای بین شهری، شهری و برگزاری مراسمهای مذهبی و مناسبتی شاهدی بر اجرا نشدن پروتکلها هستند. سیماسادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته گفت: «میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در هفته آخر مرداد ماه نیز همانند هفتههای اخیر مناسب نبوده و به میزان ۳۹درصد گزارش شده است.» همچنین درخصوص واکسیناسیون عمومی ضعفهای جدی وجود دارد.
یکی از این ضعفها پولهایی هستند که بهجای تامین واکسن برای تهیه داروهایی هزینه شدند که حالا گفته میشود برای درمان کرونا چندان موثر نیستند. بهگزارش ایسنا مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا دراینباره گفت: «مجله نیچر به عنوان برترین مجله پزشکی دنیا، بعد از بررسی چند مطالعه درباره داروی فاویپیراویر صراحتا اعلام کرده است که فاویپیراویر هیچ اثر و خاصیتی در درمان کرونا ندارد درحالیکه هزینهها برای این دارو حدود ۱۰۰۰میلیارد است.» همچنین مدتی قبل علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در استان تهران گفته بود «ما نباید غصه قیمت واکسن را بخوریم حتی باید ۲برابر قیمت بخریم و مردم را واکسینه کنیم. ما ۷۲۰میلیون یورو خرج داروی رمدسیویر کردیم و این پول را باید خرج واکسن میکردیم.» درحالی همه این پولها خرج داروهایی شده است که بهنظر میرسد در درمان کرونا خوب عمل نکردهاند که میشد با همین پولها میلیونها واکسن معتبر وارد ایران کرد تا با پیشگیری از مبتلا شدن به ویروس هزاران نفر راهی مراکز درمانی نشوند. گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت نشان میدهد همین روز گذشته ۳۶هزار و ۴۱۹بیمار جدید شناسایی شدند. درحالیکه طبق گزارشهای بینالمللی اگر واکسیناسیون عمومی گسترده بود قطعاً تعداد موارد ابتلا کمتر میشد و حتماً تعداد مواردی که منجر به مرگ میشد کاهش پیدا میکرد.
امروز، بازهم وعده ی جدیدی دادند؛ علیرضا رئیسی با تاکید بر اینکه سایر کشورها اولویت را بر روی واکسیناسیون مردم کشور خود گذاشتهاند، افزود با یک تفاهمنامه دیگر از مهرماه، ۱۵ میلیون دز واکسن وارداتی دیگر و در آبان نیز ۱۵ میلیون دز دیگر به دستمان میرسد. پیشتر، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، روز پنجشنبه ۲۱ مرداد اعلام کرده بود که تا دو ماه آینده، ۴۰ میلیون دوز واکسن به کشور وارد میشود. از دیماه ۱۳۹۹ که علی خامنهای ورود واکسنهای انگلیسی و آمریکایی به ایران را ممنوع کرد تا امروز، مقامات حکومت حتی در وعده های دورغین هم دچار مشکل هستند. یک روز از واردات واکسن چند میلیونی از هند، چین، روسیه به همراه تولیدات “خودی” صحبت می کنند و روز دیگر حتی از مجاز بودن واردات فایزر سخن می گویند. حاصل همه ی وعده ها این بوده که فقط شش درصد جمعیت ۸۰ میلیونی کشور واکسینه شده اند.
همین موسسه برکت وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی علیرغم وعده تامین ۳۰ میلیون دوز واکسن تا آخر مردادماه، تا به حال کمتر از ۳ میلیون واکسن به وزارت بهداشت داده است.
همزمان با کندی تامین واکسن، آمار مرگ و میر ناشی از کرونا بالاتر می رود. امروز یکشنبه وزارت بهداشت ایران از قربانی شدن ۶۸۴ بیمار مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد که یک رکورد تازه محسوب میشود.
بنا بر اعلام وزارت بهداشت ایران در طول این مدت بیش از ۳۶ هزار بیمار جدید شناسایی شدند و آمار کل قربانیان کرونا به بیش از ۱۰۲ هزار نفر و آمار مبتلایان به حدود ۴ میلیون و هفتصد هزار نفر رسیده است. آماری که هموار از سوی کارشناسان مورد تردید بوده و سازمان نظام پزشکی ایران آمار واقعی کرونا را چهار برابر آن برآورد کردهاند.
در حالی که مردم در به در به دنبال واکسن از هر نوع آن هستند، فرمانده سپاه همچنان به تبعیت از رهبر حکومت سخن از توطئه ی واردات واکسن آلوده می زند و می گوید: ممکن است آمریکا بخواهد از طریق واردات واکسن، یک «محلول فلجکننده» به ایران بدهد و مردم را « در آینده با مشکل روبهرو» کند. حسین سلامی، روز یکشنبه، ۳۱ مرداد، با تاکید بر لزوم افزایش تولید داخلی واکسن کرونا، گفته است: «ما نمیتوانیم به دشمن اعتماد کنیم تا محلول واکسن خارجی وارد کشور شود.»
تنها در تهران بغل گوش رهبر حکومت و فرمانده سپاه ده ها هزار نفر از کرونا جان خود را از دست داده اند. روز شنبه ۳۰ مرداد مدیرعامل سازمان بهشت زهرا در تهران ضمن اشاره به افزایش ۲.۵ برابری مرگ و میر کرونا در «پیک پنجم» گفت که تاکنون ۴۰ هزار نفر بر اثر این بیماری در تهران جان باختهاند.
سعید خال به خبرگزاری ایسنا گفت که از ۱۸ ماه گذشته یعنی از زمان شیوع کرونا در ایران تاکنون، ۴۰ درصد قربانیان کرونا در کشور در این آرامستان به خاک سپرده شدهاند.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا آمار مرگ و میر به دلیل کرونا در تاریخ این آرامستان را «بیسابقه» و حتی بیش از دوران جنگ ایران و عراق خواند و گفت که بیشترین آمار جانباختگان کرونا مربوط به اوجگیری اخیر موسوم به «موج پنجم» بوده و این آمار به بیش از ۲۰۰ مورد در روز هم رسیده و «روزهای ملتهب» همچنان ادامه دارد.
در سایر استان ها هم وضع مشابه تهران است. خبرنگار روزنامه ی شرق در گزارشی از آرامستان مشهد با عنوان” اینجا از در و دیوار مرگ می بارد” نوشته است: «اینجا از در و دیوار مرگ میبارد؛ مثل آتشفشانی که فوران کرده و هر گدازهاش نصیب کسی میشود. حوالی صبح که خورشید هنوز درست و حسابی نمیتابد، جنازهها پشت سر هم قطار شدهاند. چادرهای سیاه و چشمهای خونآلود همه، عزیزانشان را بدرقه میکنند. هرکدام گوشهای نشستهاند و به مرگ مینگرند. نگریستن به مرگ شاید قبلا واهمه داشت، اما حالا همه شهر عزادارند. صدای زنی که ضجه میزند آنطرفتر پیداست، خاک بر سر و صورتش میریزد و قصه سوزناک رفتن یارش را روایت میکند. مرگ دیگر برای پیرمردها نیست، جوانان ناکام انگشتشمار نیستند. اشکها هم فقط برای جوانان نیست و طاقت دنیادیدهها هم از این مرگومیر به سر آمده است. پیشانی اینجایی که ایستادهایم، قرار بود مأمنی باشد برای همه آنهایی که روزگاری یارشان را بدرقه کردهاند، اما حالا اینجا پژواک مرگ گلو را میفشارد و غسالها ساعت به ساعت نشده بیرون میزنند. هیچکدامشان توان صحبت ندارند. بهشت رضوان مشهد حالا برزخی است برای داغداران کرونا زده که باید قصه جدایی با یار و عزیزشان را کیلومترها دورتر از مشهد، دقیقا اینجایی که ما ایستادهایم، روایت کنند. غسالها میشویند و ساکنان بهشت رضوان مشهد نظارهگر مرگ هستند؛ مرگ پشت مرگ.»
به گفته ی دبیر کارگروه مراقبت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همین یک منطقه از کشور در روزهای اخیر روزانه بیش از ۷۵۰ بیمار جدید مبتلا به کرونا به تعداد بیماران بستری در بیمارستانهای خراسان رضوی افزوده میشود. در بسیاری از بیمارستان های کشور حتی بیماران اورژانسی به داخل بیمارستان راه نمی یابند. در شبکه های اجتماعی فیلم هایی از جمله اصفهان منتشر شده که نشان می دهد آمبولانس های اورژانس به دلیل نبود تخت خالی در خیابان های اطراف بیمارستان صف بسته اند. اینها حامل بیمارانی هستند که لحطه به لحظه امید به بازگشت آنان به زندگی رنگ می بازد. … جمهوری اسلامی همین است. مرگ پشت مرگ.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotne