سهم نوجوانان از مرگ در جادهها
نوجوانان اغلب نگرش «بدون ترس» دارند. آنها حس شکستناپذیری دارند که میتواند بسیار خطرناک باشد، خصوصا پشت فرمان ماشین. به همین دلیل است که از هر یکصد نفری که در تصادفات جان خود را از دست میدهند ۱۸ نفر نوجوانانی هستند که هنوز به سن اخذ گواهینامه نرسیدهاند…..
خبر سهم ۱۸درصدی مرگ و میر نوجوانان را دیروز مرکز اطلاعرسانی پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد. رابعه جوانبخت کارشناس تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ در این زمینه گفته: خیلی وقتها شاهد آن هستیم که نوجوانان بدون داشتن گواهینامه مربوطه اقدام به رانندگی با وسایط نقلیه مینمایند و متاسفانه این اتفاق زیاد روی میدهد. وی ادامه داد: آمارها نشان میدهد که ۱۸ درصد از مصدومین و متوفیان رانندگی به افراد زیر ۱۸ سال اختصاص دارد پس این آمار نشان میدهد که متاسفانه این اتفاق روی میدهد.
به گفته جوانبخت در ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۰ در تهران ۴۷ درصد از تصادفات به موتورسیکلتها اختصاص دارد. موتورسیکلتهایی که بخش عظیمی از آنها را جامعه جوان و نوجوانی تشکیل داده که به علت آن روحیه هیجان خواهی و ویژگیهای خاصی که موتورسیکلت دارد و سرعت و سهولتی که برای تردد دارد در واقع جوانها به سمت آن اشتیاق نشان میدهند و حوادث جادهای در ایران بحرانی است. در حالی که نوجوانان ۱۸درصد از مرگ و میر تصادفات را به خود اختصاص دادهاند که ایران یکی از کشورهایی است که در خصوص تلفات تصادفات و حوادث جادهای تصادفات رانندگی در ایران بحرانی است. ایران رتبه دوم را از میان ۱۹۰ کشور دنیا در تصادفات رانندگی دارد. بانک جهانی در بررسیهای خود وضعیت حوادث جادهای در ایران را «بحرانی» اعلام کردهاست. میزان تلفات سوانح رانندگی در ایران ۲۵ برابر ژاپن، ۲ برابر ترکیه و تا ۱۰۰ برابر بیشتر از برخی کشورهای دنیا است. براساس برخی آمارها سالانه حدود ۸۰۰ هزار تصادف رانندگی در ایران رخ میدهد و روزانه ۴۳ نفر کشته میشوند. یعنی مرگ یک نفر در هر ۷۱ دقیقه. در واقع حوادث رانندگی در ایران پس از آلودگی هوا بیشترین قربانی را دارد. ایران با داشتن ۱۸ هزار مرگ در حوادث جادهای در سال، یکی از بالاترین تلفات جادهای در جهان را داراست که از مهمترین دلایل آن میتوان به عوامل انسانی از جمله سرعت زیاد، بیاحتیاطی رانندگان و بیتوجهی به مقررات راهنمایی و رانندگی (فرهنگ رانندگی) و عوامل فنی و محیطی از جمله خودروهای فرسوده، پایین بودن سطح ایمنی خودروها، کاستیها در کنترل کیفی خودروهای موجود و کیفیت پایین وغیر استاندارد بودن جادهها اشاره کرد.
حوادث رانندگی که به دست رانندگان نوجوان اتفاق میافتد، باعث افزایش پروندهها در دادگستریها نیز شده است. دو ماه پیش عباس نجفی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان همدان گفت: رانندگی بدون گواهینامه ۶۵ درصد از پروندههای تخلف کودکان و نوجوانان این استان را در سال گذشته به خود اختصاص داده است که بیشترین تخلف محسوب میشود.
مخاطرات رانندگی نوجوانان
مدل و مخاطرات حوادث رانندگی نوجوانان متفاوتتر و بیشتر از بزرگسالان است. سرعت رانندگی در نوجوانان بیشتر از سایر افراد است. نوجوانان کمتر از رانندگان باتجربه توانایی تشخیص موقعیتهای خطرناک را دارند. بنابراین به خاطر همین درک ضعیف از خطر، شرایط را نمیتوانند مدیریت کنند.
اکثر نوجوانان آموزشهای لازم و کافی را ندیدهاند و در هنگام مواجه شدن با خطر نمیتوانند تصمیم درست بگیرند، بنابراین به علت ضعف در تصمیمگیری توان بروز عکسالعمل مناسب با موقعیت را هم ندارند و تصادفات آنها خیلی با شدت اتفاق میافتد. موضوع دیگر استفاده از کمربند ایمنی است. آمارها میگویند کمتر از ۶۰درصد دانشآموزان دبیرستانی هر بار که سوار ماشین میشوند کمربند ایمنی میبندند. در حقیقت، در میان رانندگان جوانی که در سال ۲۰۱۷در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادند، حدود نیمی از آنها کمربند ایمنی نداشتند. علاوه بر موارد ذکر شده؛ یکی دیگر از مخاطرات، موضوع بیمه و حمایتهای قانونی از آنان است. زمانی رانندهای به عنوان مقصر در تصادف شناخته میشود بیمهها صرف نظر از شرایطی که وجود دارد موظف به پرداخت خسارت هستند، اما وقتی که راننده مقصر فاقد گواهینامه هست، این حمایتهای بیمهای سلب میشود و راننده فاقد گواهینامه باید هزینهها را تقبل کند و از سویی دیگر باید جوابگوی مراجع قانونی برای قانونشکنی که انجام داده باشد. این موضوع زمانی که تصادف منجر به فوت یا جرح شود، مخاطرهانگیزتر میشود، چرا که بحث دیه مطرح میشود و از آنجا که مبلغ دیه مبلغ سنگینی است میتواند خانوادهها را دچار مشکل اساسی کند.
قانون در مورد رانندگی نوجوانان چه میگوید؟
رانندگی بدون گواهینامه یکی از جرایمی است که در حال حاضر شیوع بیشماری در بین جوانان و نوجوانان دارد و قانونگذار برای حفظ امنیت جامعه و سلامتی افراد جامعه رانندگی بدون گواهینامه را در قانون جرمانگاری کرده است.
مجازات رانندگی بدون گواهینامه درقانون مجازات اسلامی در ماده ۷۱۴ بیان شده است و در این ماده تنها به فقدان گواهینامه اشاره شده است و در این مواقع بین فردی که زیر ۱۸ سال سن دارد و فردی که بالای ۱۸سال است و فاقد گواهینامه است فرقی وجود ندارد و مجازات هر دو طبق ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی(تعزیرات) لحاظ میشود.
در مواد قانونی که در مورد فقدان گواهینامه وجود دارد، فرقی بین فردی که زیر ۱۸ سال سن دارد و فردی که بالای ۱۸ سال است و فاقد گواهینامه است وجود ندارد. لازم به یادآوری است قوانین ایران مجوز رانندگی را از ۱۸ سالگی برای افراد صادر میکند و آنها از این سن به بعد با دریافت گواهینامه میتوانند اقدام به رانندگی کنند. اما این سن در برخی دیگر از کشورها کمی متفاوت است، به عنوان مثال، کشورهایی چون استرالیا، کانادا، السالوادور، ایسلند، هند، استونی، مقدونیه، مالزی، نیوزلند، نروژ، فیلیپین، روسیه، عربستان سعودی، اسلوونی، سوئد، انگلیس و آمریکا از جمله کشورهایی هستند که پایینترین سن اعطای مجوز رانندگی را دارند و افراد از سنین زیر ۱۷سال میتوانند به طور قانونی رانندگی کنند. در این بین، در ایالت آلبرتای کانادا و چند ایالت آمریکا، افراد در ۱۴ سالگی مجوز رانندگی میگیرند. این در حالی است که نیجریه با تعیین سن ۲۳ سالگی، بالاترین سن مجاز برای رانندگی را در دنیا دارد. البته در ایالات متحده آمریکا برای اینکه نوجوان اجازه بگیرد رانندگی کند، دو سن متفاوت در نظر گرفته شده است. اولی، طبق قانون است. در اکثر ایالتهای آمریکا سن قانونی برای صدور گواهینامه رانندگی شانزده سال تمام است. دومی، بستگی به نظر والدین جوان دارد. اگر والدین جوان احساس کنند او به بلوغ فکری رسیده است و برای قبول مسئولیتهایش هنگام رانندگی آمادگی دارد، شرایط لازم را برای اخذ گواهینامه خواهد داشت.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet