سونامی فراموشی در ایران
«پیشبینی میشود یکمیلیون نفر در ایران مبتلا به آلزایمر باشند و همزمان با افزایش میزان سالمندی افزایش ابتلا به بیماری آلزایمر را نیز شاهد خواهیم بود.» این آمار جدید از مبتلایان به آلزایمر در ایران را دیروز مدیرعامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران اعلام کرد.
همدلی| معصومه صالحی با اشاره به کاهش سن ابتلا به فراموشی در جامعه، بیماری کرونا را به افزایش بیماری آلزایمر ربط داد و به فارس گفت: امروز حتی افراد زیر ۶۰سالی را داریم که با مشکلاتی مانند فراموشی و اشکال شناخت به انجمن مراجعه میکنند و یکی از دلایل مهم آن علت بیماری کووید۱۹ به دلیل کاهش ارتباطات اجتماعی و از طرف دیگر استرس و اضطراب ناشی از آن موجب تأثیر نامطلوب بر سیستم اعصاب محیطی و مرکزی شده که افسردگی نیز افزایش یافته و خود افسردگی در صورت عدم درمان از عوامل خطر بیماری آلزایمر است. معصومه صالحی در شهریور امسال در گفتوگو با روزنامه همدلی گفت: «بررسیهای دو سال قبل نشان میداد که ۷۰۰هزار نفر مبتلا به آلزایمر داشتیم، ولی الان بر اساس آمارهای جهانی فکر میکنم حدود یکمیلیون نفر درگیر بیماری در ایران داشته باشیم، در جهان هر سه ثانیه یک نفر مبتلا میشود و در ایران هر هفت دقیقه یک نفر مبتلا میشود.» همچنین تیرماه امسال، حسین پاکدامن، رئیس انجمن مغز و اعصاب ایران، نیز آمار بیمارهای مغز و اعصاب در ایران را «تکاندهنده» خواند و گفت یکمیلیون و ۳۲۰هزار بیمار مبتلا به صرع و ۷۵۰هزار بیمار مبتلا به آلزایمر در ایران وجود دارد.
آلزایمر بیماری پیشرونده است
آلزایمر یک بیماری پیشرونده است که معمولاً در سنین بالا خود را نشان میدهد. این بیماری بهمرور میزان کارآیی ذهن و حافظه بیماران مبتلا را کاهش میدهد و تا آنجا پیش میرود که خلل بزرگی را در حافظه بیماران ایجاد میکند و باعث اختلال در انجام کارهای روزمره آنها میشود. آلزایمر بهآرامی فعالیت خود را بدن مبتلایان شروع و بهسرعت میتواند در سیستم ذهنی افراد، تأثیرات منفی و مخرب برجای بگذارد. در این بیماری، مرگ سلولهای مغزی موجب کاهش سطح حافظه و عملکرد ذهن بیماران میشود و پس از ابتلا به آن، بیمار باید تحت نظر پزشکان متخصص مغز و اعصاب قرار بگیرد. آلزایمر با عارضههایی مانند اختلال در گفتار و نوشتار، عدم توانایی در قدرت تصمیمگیری، عدم برنامهریزی و انجام وظایف روزمره، توهم، تغییرات سریع خلقی، عدم اعتماد به اطرافیان و توهم دزدیده شدن اشیاء همراه هستند که تا مدتها میتواند این بیماران را آزار دهد. اگرچه آلزایمر را بیماری دوران سالمندی و پیری میدانند، اما در چند سال اخیر سن ابتلا به این بیماری کاهشیافته است، جوری که مدیرعامل انجمن بیماری آلزایمر و دمانس ایران برای دهه شصتیها ابراز نگرانی کرده است و گفته زنگ خطر ابتلا به آلزایمر در میان دهه شصتیها به صدا درآمده است.
سبک غلط زندگی از دلایل کاهش سن ابتلا به آلزایمر
سبک زندگی غلط، عادات غذایی اشتباه، اضطراب و تنشهای زندگی امروزی و حتی آلودگی هوا و… از دلایل کاهش سن ابتلا به آلزایمر است. صالحی در این زمینه گفته: آلودگی هوا روی قلب و عروق و ریه و انواع بیماریهای دیگر تأثیرگذار است. وقتی قلب و ریه سالم نباشد و خون بهدرستی در بدن گردش نداشته باشد ممکن است هر عضوی از بدن را تحت تأثیر قرار دارد، از آن جمله مغز است، بنابراین باید فکری به حال آلودگی هوا شود. وی در زمینه عادات غلط تغذیه هم گفته: ما در گذشته تغذیه بسیار مناسبی نسبت به این سالها داشتیم، اکثر خانوادهها از مواد غذایی مانند آش ترخینه، آش جو و… استفاده میکردند و پروتئین قرمز کمتری در سبد غذایی خود داشتند و اغلب از پروتئینهای گیاهی و روغنهای طبیعی بهویژه حیوانی و زیتون استفاده میکردند. این در حالی است که امروزه به دلیل گرانی، مردم از روغنزیتون استفاده نمیکنند، با توجه به این مسئله مردم باید حداقل استفاده از روغن سرخکردنی و مواد سرخکردنی را در دستور کار قرار دهند. مدیرعامل انجمن دمانس وآلزایمر ایران یادآور شد: باید مصرف نمک و شکر را بسیار کاهش دهیم. اینها موجب میشود که فرد جسم سالمی داشته باشد و در نتیجه مغز سالمی هم خواهد داشت.
امید تازه برای تولید واکسن آلزایمر
میگویند آلزایمر درمان قطعی ندارد چرا که علت اصلی آن هنوز در دنیا مشخص نیست که بتوان داروی آن را تولید کرد، اما بهرغم این موضوع بهتازگی پژوهشگران آمریکایی و آلمانی ادعا کردند با استفاده از واکسنِ آزمایشی بیماری آلزایمر توانستهاند بخشی از حافظه ازدسترفته را در موشهای آزمایشگاهی احیا کنند. این گام مهمی در تولید واکسن آلزایمر تلقی میشود و راه را برای آزمایشهای بالینی آن در مورد انسان هموار میکند. این واکسن به دستگاه ایمنی بدن میآموزد تا با ذرات چسبنده پروتئین آمیلوئید بتا که در مغز افراد مبتلا به زوال عقل جمع شده است و از تماس بین یاختههای عصبی جلوگیری میکند، مقابله کند. آمیلوئید، پروتئین غیرطبیعی است که معمولاً در مغز استخوان ایجاد میشود و میتواند در هریک از بافتها یا اندامها رسوب کند. آمیلوئید در هر اندامی که ایجاد شود، در عملکرد آن اختلال ایجاد میکند. هدف داروهای قبلی که برای درمان آلزایمر تولید شدهاند نیز کاهش همین پروتئینهای غیرطبیعی در ناحیه مغز بود ولی شواهد نشان میدهد که آن داروها در کاهش عوارض بیماری چندان کارساز نبوده و در مواردی عوارض جانبی منفی نیز ایجاد کردهاند. معصومه صالحی، مدیرعامل انجمن دمانس و آلزایمر در ایران درباره این داروی تولیدشده برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، گفته: اخیراً دارویی را در یکی از کشورهای غربی امتحان کردهاند و میگویند روی مراحل اولیه بیماری آلزایمر در صورت تشخیص زودهنگام اثرگذار است اما هنوز وارد بازار نشده است و نیازمند آزمایشهای مجدد دارد تا قطعیت آن مشخص شود. گفتنی است در دنیا پنجاه میلیون نفر مبتلا به آلزایمر هستند. هر سه ثانیه یک نفر در جهان دچار آلزایمر و دمانس میشود. مطابق پیشبینیها تا سال ۲۰۳۰ این تعداد به بیش از ۶۵میلیون نفر در جهان خواهد رسید. موسسه دادهپردازی «امید به زندگی» به نقل از «سازمان جهانی بهداشت» سه سال پیش گزارش داد که آمار مرگومیر در اثر آلزایمر و دمانس در ایران حدود ۵.۲۹درصد از کل مرگومیرها را شامل میشود و در این رابطه ایران در میان ۶۱کشور در رتبه نوزدهم قرار میگیرد. بدیهی است با توجه به روند رو به رشد مبتلایان به آلزایمر در کشور این عدد و ارقام نیز افزایشیافته است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet