کلنگ بیتدبیری اینبار، عمارت اقدسیه را تخریب کرد
موضوع تخریب بناها و ساختمانهای قدیمی تهران، اتفاق نوظهوری نیست و هر روز کلنگ بیتدبیری یکی از بناهای تاریخی این شهر که شهرداری در خرید و تملک آنها کوتاهی میکند، حتی با وجود ثبت ملی نیز تخریب و به آپارتمانهای چند طبقه یا مراکز تجاری بد قواره در شهر تبدیل میشوند.
آرمان ملی- منیره چگینی: این موضوع را در شهری مانند تهران که قیمت زمین در آن، بیش از سایر شهرهای دیگر است، مخصوصا در منطقه ۱۱ و ۱۲ تهران میتوان به وضوح دید. محلههایی مخصوصا در محدوده ولیعصر و منیریه میتوانست شانزلیزه ایران باشد، اما آنقدر ساختمانهای زیبای آن تخریب شده و حتی خانه تاریخی همسر ناصر الدین شاه را اتحادیه قصابان کردهاند که دیگر امکان احیای این محله بهطور جدی وجود ندارد و هر از گاهی یکی از ساختمانهای آن مرمت میشود. اما چند روز پیش کلنگ بیتدبیری بر روی آینههای خانهای فرود آمد که یکی از زیباترین ساختمانهای تهران و به عمارت اقدسیه (گلستان) شهرت داشت. موضوع تخریب و فروش این ساختمان، دو سال پیش و در زمان شورای شهر پنجم و شهرداری پیروز حناچی بر پایتخت مطرح شد و در شرایطی که مدیران شهرداری وعده داده بودند پس از فروش آن، بنا حفظ میشود، اما طی چند روز اخیر، این بنای زیبا و ارزشمند به یک مخروبه تبدیل شد تا چندی بعد یک برج چند صد میلیاردی در محله اقدسیه ساخته شوند. این ملک بیش از ۸۰۰مترمربع مساحت دارد و گفته میشود که در سالهای ۵۰ ساخته شده اما گواهی پایانکار آن در سال۷۶ صادر شده است. همین هم دلیلی برای کمارزش دانستن آن شده است، اما آینه کاریهای آن، این عمارت را به یکی از زیباترین ساختمانهای تهران تبدیل کرده بود. ملک ساختمان اقدسیه در کوچه گلستان جنوبی، نبش کوچه زر قرار دارد.
خودم ملک را فروختم!
در سال۹۸ شهرداری اعلام کرد برای تامین هزینهها، بخشی از اموال شهرداری فروخته میشود که عمارت اقدسیه هم یکی از آنها بود، در همین سال هزینه نگهداری این خانه ماهانه ۲۵میلیون تومان اعلام شد! بهمنماه سال۹۸ در بازدید گروهی خبرنگاران و عکاسان از این ساختمان، ارزش هنری و معماری آن بیشتر مشخص شد. آینهکاریها و معماری خاص آن انگیزهای برای استفاده از این سرمایه در حوزههای فرهنگی و حتی تشریفات دیپلماتیک بود. پیروز حناچی، شهردار وقت تهران در پاسخ به انتقادات رسانهها و برخی اعضای شورای شهر پنجم اعلام کرد که این ملک به کسی فروخته نمیشود که بخواهد آنرا تخریب کند. اما دو سال بعد از این صحبتها، روز گذشته شهردار سابق تهران گفت: «فروش و خرید املاک برای اجرای طرحهای عمرانی شهر جزو ماموریتهای ذاتی شهرداریها است به گونهای که در تهران به صورت دائمی و روزانه املاک به دلایل گوناگون خریداری و یا به فروش میرسد.» پیروز حناچی در ادامه افزود: «در سال ۱۳۹۸ و در حالی که به شدت به منابع مالی برای اجرای پروژههای عمومی شهری نیازمند بودیم فروش این خانه را در دستور کار قرار دادیم و اجازه شورای شهر وقت نیز اخذ شد و حتی در بودجه ردیفی برای فروش املاک در نظر گرفته شده بود و به استناد همین ردیف بودجه مجوز فروش نیز از شورای شهر گرفته شد.»
شورای شهر ورود میکند
اما صحبتهای حناچی در شرایطی مطرح میشود که در جلسه روز گذشته شورای شهر ششم نیز به این امر پرداخته شد و ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران نسبت به فروش خانه شهرداران انتقاد کرد و گفت: «یک ساختمان معروف در اقدسیه در دوره گذشته فروخته شده و دوستانی که صحبت از شفافیت میکردند و میگفتند که سامانه شفافیت داریم این خانه را درحالی فروختند که شفاف نیست و هنوز معلوم نیست این خانه با چه قیمتی و به چه کسی فروخته شده است.» وی با بیان اینکه از روزهای قبل تخریب این خانه که دارای معماری منحصر به فرد بود آغاز شده، اظهار کرد: «بهرغم اینکه در دورههای گذشته املاک زیادی واگذار شده اما شهرداران سعی میکردند این خانه را به دلیل نوع معماری حفظ کند. هر چند که این خانه میراثی نیست. اما خانه با ارزشی بود که میتوانستیم آن را به مرکز فرهنگی تبدیل کنیم. اعضای مدیریت قبلی در بوق و کرنا کرده بودند که املاک شهرداری در دورههای قبل فروخته شده اما خودشان این خانه را فروختند.» اما با این توصیفات، حناچی، معتقد است که شهرداری فعلی، خودشان اجازه تخریب ملک را دادهاند و امضای شهردار فعلی منطقه یک زیر پروانه ساختمانی است و در ادامه میافزاید: «به ما میگویند بیتدبیری کردهاید!؟ ابزارهای مذاکره در اختیار شهرداری است و میتوانستند با پیشنهادات مختلفی که به مالک میدهد این خانه را حفظ کنند، فروشنده و قیمت فروش مشخص است اما دقت داشته باشید که ابزارهای مذاکره در اختیار شهرداری است و سازندههای حرفهای نیز از این پیشنهادات استقبال میکنند، چرا که برای آنها نفع اقتصادی دارد. موضوعاتی مانند حق انتقال توسعه در کمیسیون ماده ۵ شهر تهران به همین منظور مطرح شد. شهرداری میتوانست با مذاکره با مالک و یا اقدامات موازی تصمیمات بهتری برای حفظ منافع شهر و ذینفعان بگیرد.»
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet