اجتماعی

بی‌خیال اومیکرون

امیکرون به‌عنوان گونه جهش‌یافته خانواده کروناویروس ها همچنان در جهان می‌تازد و تعداد مبتلایان و جان‌باختگان بیماری کرونا را افزایش داده است.

محمدرضا محبوب‌فر: امیکرون به‌عنوان گونه جهش‌یافته خانواده کروناویروس ها همچنان در جهان می‌تازد و تعداد مبتلایان و جان‌باختگان بیماری کرونا را افزایش داده است. امیکرون این روزها نسبت به سایر ویروس‌های کرونا از سرعت انتشار بالاتری برخوردار است و همین ویژگی، آن را به ویروس غالب در سطح جهان تبدیل کرده است.

تلفات کرونا در آمریکا از ۹۰۰هزار نفر فراتر رفته است و اروپا و آسیا نیز از گزند حمله امیکرون در امان نمانده‌اند. موج جدید کرونا در دنیا در حالی اتفاق افتاده که خبرها حاکی است که شمار مرگ‌ومیر روزانه ناشی از امیکرون در ایالات‌متحده و اروپا و آسیا رو به کاهش گذاشته‌شده است. دلیل چنین رخدادی استفاده از واکسن‌های معتبر و کارآمد و مؤثر برای مقابله با جهش جدید و تزریق دوز سوم و چهارم بوده است. وضعیت بیماری در دیگر کشورها در حالی بهبود نسبی پیداکرده که امیکرون در ایران ابعاد وسیع‌تری پیداکرده است و شتاب تعداد مبتلایان روزانه و مرگ‌ومیرهای بیماری باعث نگرانی عمیق کارشناسان و متخصصین حوزه سلامت شده است. فوتی‌های کرونا در حالی سه‌رقمی شده است که بر اساس آخرین بررسی‌ها و پیش‌بینی‌ها درباره وضعیت کرونا در ایران، احتمالاً کشور در اوج قله پیک ششم به ۱۵۰هزار مورد مبتلای روزانه و بین ۱۹۰-۱۵۰فوتی روزانه می‌رسد. این پیش‌بینی می‌گوید احتمالاً کشور تا اواسط اسفندماه به قله پیک ششم می‌رسد و کم‌کم موارد ابتلا کاهشی می‌شود. بااین‌حال عده‌ای از متخصصین بر این باورند، میزان مرگ‌ومیر، بستری در پیک ششم شدیدتر از پیک پنجم خواهد بود؛ برآورد موسسه معتبر IHME از میزان ابتلا و مرگ‌ومیر و مبتلایان نیازمند به بستری شدن و حضور در بخش مراقبت‌های ویژه ICU نشان می‌دهد که تا پایان موج جدید بیماری اتفاقات ناگواری در انتظار جامعه است. مقایسه موج اخیر با موج‌های گذشته گویای آن است که موج اخیر حداقل تا پایان فروردین‌ماه ادامه دارد و هم‌وطنان ایرانی و مسافرین نوروزی با غافلگیری‌های بزرگی روبه‌رو خواهند شد. طبق بررسی اخیر، درصورتی‌که اقدامات مداخله‌ای و محدودیت‌های سراسری در کل کشور اعمال نشود در کوتاه‌مدت می‌توان تصور نمود که تعداد مبتلایان روزانه تا ۵۰۰هزار نفر افزایش می‌یابد و در درازمدت نیز طبق برآورد موسسه IHME، موج اخیر در قله می‌تواند تعداد مبتلایان روزانه را حداکثر تا دو میلیون و ۲۰۰هزار نفر در آلوده‌ترین نقطه زمانی از ابتدای پاندمی کرونا افزایش دهد.

با وجود اوج‌گیری ویروس کرونا در کشور و قرمز شدن اکثر شهرها، دولت ابراهیم رئیسی برخلاف دولت گذشته اعتقادی به برقراری محدودیت‌های سراسری کرونا و اعمال قرنطینه و تعطیلی در سطح کشور ندارد. هرچند در جلسه اخیر ستاد ملی کرونا مطرح شد که تعطیلی‌ها و محدودیت‌های سراسری اعمال نمی‌شود و تنها استانداران مخیر هستند که برحسب شرایط خاص منطقه‌ای ازنظر افزایش ابتلا به کرونا رأساً اقدام کرده و محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها را اجرا کنند، اما خبرهای جسته‌وگریخته از استان‌ها نشان می‌دهد که استانداران بنا نیست تن به محدودیت و تعطیلی دهند و اعلام می‌کنند چنین اختیاری از سوی ستاد ملی کرونا و دولت به استانداری‌ها واگذار نشده است. عادی‌سازی کرونا در کشور تا آنجا پیش رفته که جهش سفرهای مردم در اوج امیکرون اتفاق افتاده است. سفرهای جاده‌ای در هفته گذشته باوجود اوج‌گیری ویروس کرونا در کشور و قرمز شدن اکثر شهرها روند افزایشی داشت و استان‌های کشور عمدتاً شاهد افزایش تردد انواع وسایل نقلیه بودند. پروازهای داخلی و بین‌المللی نیز بدون محدودیت و با ظرفیت کامل در شرایط شیوع امیکرون انجام می‌پذیرد. بدون تست پی سی آر به مردم اجازه سفر داده می‌شود و ظرفیت پروازهای داخلی تکمیل می‌شود و مردم بدون محدودیت به مسافرت‌های کاری و تفریحی می‌روند. مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی گفته تصمیم درباره اعمال محدودیت‌ در پروازها به عهده ستاد ملی مقابله با کروناست و وزارت بهداشت هم تاکنون موردی درباره پروازها اعلام نکرده است.

رشد تصاعدی انفجاری تعداد مبتلایان به کرونا می‌رود که کشور را وارد بحرانی تازه کند و درحالی‌که خبرها از تعطیلی و اختصاص بخش‌های عادی و ویژه بیمارستان‌ها به بخش کووید و همچنین راه‌اندازی فوری تخت‌های ICU ویژه کودکان در بیمارستان‌ها حکایت می‌کند، بهرام عین الهی، وزیر بهداشت و درمان با بیان اینکه دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور در آمادگی صددرصدی قرار دارند، ضمن این پیش‌بینی که کشور تا دو هفته آینده به پیک کرونا می‌رسد و شمار مرگ‌ومیر در اوج پیک ششم به ١۵٠نفر خواهد رسید، می‌گوید امروز دیگر نیازی به تست پی سی آر نیست و اگر شخصی دچار سرماخوردگی می‌شود احتمال ابتلا به امیکرون وجود دارد. در اظهارنظر مشابه دیگری، حسین کرمانپور، مدیرکل پیشین روابط ‌عمومی سازمان نظام پزشکی و رئیس بخش اورژانس بیمارستان سینای تهران معتقد است مبتلایان به امیکرون می‌توانند پس از ۲۴ساعت با رعایت شیوه‌نامه‌ها به سرکار خود بازگردند زیرا علائم امیکرون تا حد زیادی، کپی برابر اصل یک آنفلوانزای متعادل فصلی است. تأکید می‌شود، حتی اگر ماهیت امیکرون ضعیف باشد اما به دلیل واکسینه نبودن جمع کثیری از کشور با دوز دوم و سوم و استفاده مردم از واکسن‌هایی که از حداقل‌های استاندارد برخوردار بوده‌اند، جمعیت مستعد زیر ۱۸سال واکسینه نشده، گروه‌های بیماری‌های خاص و مسن، افزایش تعداد جمعیت دچار سوءتغذیه و عدم اعمال قرنطینه، اگر بیمارستان‌ها به دلیل افزایش انفجاری مبتلایان مملو از بیمار شود، عدم توان درمان و خدمت‌رسانی بهداشتی و درمانی به یک عامل مرگ‌ومیر بدل می‌شود.

کرونا که این روزها در کشور مشاهده می‌شود، ترمز بریده و به حالت طغیان درآمده است. این وضعیت در مرحله نخست مرتبط با امیکرون و در مرحله بعدی ناشی از حضور مستمر دلتا و دیگر گونه‌های خانواده کرونا ویروس‌ها در کشور است. افزایش چهار برابری مبتلایان به کرونا طی یک هفته و بالا بودن تعداد بیماران مبتلا به امیکرون که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری‌شده‌اند، نشان می‌دهد که باوجود واکسیناسیون حداکثری در کشور، آمار مرگ‌ومیر بالا بوده است و افزایش دو برابری فوتی‌های کرونا طی یک هفته گزارش‌شده است.

این آمار به‌درستی بیانگر آن است که اکنون آلودگی در کل کشور و در همه استان‌ها با قدرت پیش می ‌رود و در مدت حدود دو ماهی که رسماً اعلام‌شده امیکرون وارد کشور شده و سرایت‌پذیری بالایی هم دارد، هیچ محدودیت و تعطیلی و قرنطینه‌ای در کشور وجود نداشته است و خبری از فاصله‌گذاری و رعایت پروتکل‌های بهداشتی و نظارت بر رعایت آن‌ها نیست. به نظر می‌رسد دولت معتقد است که برای کنترل و مهار کرونا نباید اقدامی انجام دهد، زیرا کرونا در پیک ششم مشابه سرماخوردگی و آنفلوانزای فصلی است و خودبه‌خود کنترل می‌شود. حتی مطابق با دستورالعمل جدید وزارت بهداشت و درمان که خطاب به دانشگاه‌های علوم پزشکی در سراسر کشور صادرشده است، قرنطینه مبتلایان به امیکرون تا پنج روز کاهش‌یافته است.

این در حالی است که مقاله‌ای که هفته گذشته منتشرشده نشان می‌دهد تصمیم وزارت بهداشت و درمان ایران برای کاهش مدت قرنطینه به پنج روز در مبتلایان به امیکرون کپی‌برداری از تصمیم سیاسی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا برای جلوگیری از افزایش مرخصی‌ها و پیشگیری از به هم خوردن چرخه اداری و اقتصادی و ممانعت از ریزش نیروی کار در ادارات و مشاغل خدماتی بوده است. نتایج این مقاله نشان می‌دهد که اولاً مبتلایان با علامت و هم بدون علامت تا روز دهم عفونی هستند و مبتلایان، پخش ویروس بالایی دارند و حداقل تا ۱۰روز باید قرنطینه شوند. دومین نکته مهم این مقاله، عدم ارتباط بین علائم فرد مبتلا به امیکرون با میزان پخش ویروس است، یعنی فرد بدون علامت هم می‌تواند پخش ویروس با بار بالایی داشته باشد. در نتیجه، تفکر و رویکرد اخیر وزارت بهداشت و درمان اشتباه است زیرا که خروج مبتلایان از قرنطینه و جابجایی‌های آزادانه باعث می‌شود که بیماری در کل کشور با سرعت هرچه‌تمام‌تر و شتاب بی‌سابقه پیش ‌رود.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

 

 

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا