اجتماعی

بازار بزرگ نزدیک بود پلاسکو دیگری شود…

بالاخره، زخم کهنه تهران دهــان باز کرد و در حریقی در بازار کفش فروشی‌های تهران، دستکم اجناس ۳۰ مغازه تبدیل به خاکستر شدند. کوچه‌های تنگ و بافت فروسوده «دالان حاجـب‌الدوله» با وجود همه زحمات آتش نشانان، به گسترش سریع آتش سوزی کمک می‌کرد، با این حال این حریق عظیم فقط یک مصدوم داشت.

آرمان ملی: این آتش‌سوزی گسترده از ساعت هفت و نیم صبح شنبه در پاساژی در تیمچه حاجب‌الدوله بازار تهران آغاز شد و آن‌طور که جلال ملکی، سخنگوی آتش‌نشانی تهران درباره آتش‌سوزی در تیمچه حاجب‌الدوله بازار تهران گفت: «این آتش سوزی به‌طور کامل مهار شده است» پیشتر گزارش شده بود که حریق عمدتا در مغازه‌های کفاشی روی داده است. با این حال ملکی گفت: «آتش به چند مغازه لوازم آرایشی و عطرفروشی نیز سرایت کرد و صداهای انفجار که شنیده شد مربوط به این مغازه‌ها بود.» او همچنین گفت سیلندرهای گاز نیز از مغازه‌ها خارج شده است. بخش اعظمی از سقف دالان حاجب‌الدوله فرو ریخت. به گفته جلال ملکی، ساختمان‌های این محدوده دو طبقه است و در تمام مغازه‌ها قفل بود. درباره دلایل این آتش‌سوزی و همچنین خسارت‌های آن هنوز گزارشی منتشر نشده، خبرگزاری صدا و سیما از آسیب جزئی به یک شهروند خبر داد و نوشت که او سرپایی مداوا شد. سرهنگ امیر هوشنگ امیری، سرکلانترهفتم پلیس پیشگیری تهران بزرگ از خسارت جدی به ۱۲ مغازه خبر داد. با این حال ملکی اعلام کرده: «ان‌شاءا… کسی از جمعه شب در داخل مغازه‌ها نبوده باشد.»

آتش زیر خاکستر

این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که پس از حادثه پلاسکو و فروریختن آن، بارها نهادهای متولی از جمله آتش نشانی، به لزوم احیای بافت فرسوده در مرکز و جنوب تهران و خطر ساختمان‌های ناایمن هشدار دادند. این هشدارها حتی با انفجار در ساختمان بیمارستان سینا اطهر در تجریش، جدی گرفته نشد تا اینکه با اتفاق روز گذشته در بازار تهران، داغ این اتفاقات دوباره تازه شد و تا چند مدت نقل قول مسئولان شهرداری تهران خواهد بود و تا اتفاق بعدی به محاق خواهد رفت. چند روز پیش از این اتفاق اعلام شده بود که بالغ بر ۴۰۰ ملک ناایمن در ناحیه ۱ منطقه ۱۲ تهران وجود دارد که از این تعداد ۲۵۰ پاساژ ناایمن هستند. پیش از این و در سال ۹۸ بنا به گفته کارشناسان سازمان آتش‌نشانی شهر تهران پاساژ درخشان در خیابان امیر کبیر، بازار بزرگ فردوسی در خیابان فردوسی، پاساژ کمپانی در خیابان جمهوری، پاساژ رضوی در خیابان سعدی جنوبی و پاساژ درافشان در خیابان لاله زار در لیست ناایمن‌ها قرار داشتند که از بین این پاساژ‌ها هیچ کدام تا به الان تاییدیه ایمنی را دریافت نکردند. بازار تهران یکی از بازارهای قدیمی ایران است و پیش از این هشدارهای متعددی درباره ناامن بودن آن در برابر حوادثی چون آتش‌سوزی بیان شده است. از جمله محمود قدیری، معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی، گفته بود که «این بازار در وضعیت خطرناک قرار دارد و بیش‌ترین آتش سوزی‌ها در بازار به علت اتصال برق رخ می‌دهد.»

مناطق پرخطر تهران

در این شرایط و طبق گفته‌های زهرا نژادبهرام، عضو سابق شورای شهر تهـــران، این اتفاق قابل پیش بینی بود و باید هر چه سریع‌تر فکری جدی در خصوص این بازار کرد. وی به وجـــود ۲۶ هزار ساختمان ناایمن در سطح شهر تهران اشاره دارد و معتقد است که «در این میان ۴۳۰ مورد آن جزء ساختمان‌های پرخطر بوده که ابلاغیه‌های لازم برای آنها ارسال شده است. بیش‌ترین تعداد ساختمان‌های ناایمن در مناطق ۱۱ و۱۲ وجود دارد. این مناطق جزء مناطق قدیمی هستند که بیش‌ترین میزان سکونت و ساختمان‌سازی از گذشته در این مناطق وجود داشته و ازسوی دیگر تعداد زیادی ساختمان‌های بلندمرتبه در این محدوده‌ها موجود است. بازار دارای فضاهای پنهانی است که دیده نمی‌شود، برخی از این فضاها کارگاه، انبار و.. هستند و حتی بعضی از این فضاها کارگاه‌های تولید کفش هستند که در آنها از مواد قابل اشتعال و انفجار استفاده می‌شود که یک جرقه کوچک می‌تواند باعث وقوع آتش‌سوزی شود.» اما این موضوع فقط مختص بافت فرسوده تهران نیست و اواخر دی‌ماه سال جاری، معاون سازمان آتش نشانی گفته بود که «۹۴۷ برج ناایمن در تهران وجود دارد که هر کدام می‌تواند یک پلاسکو باشد.» حتی در منطقه یک تهران، بازار تجریش نمونه کوچک شده بازار تهران است و تأمین ایمنی در آن با مشکلات بسیاری روبه روست. دسترسی آتش نشانی به کوچه‌ها و معابر باریک بازار تجریش و وجود سیم‌های برق فرسوده و مواد قابل اشتعال در جای جای این بازار از مواردی است که احتمال وقوع حادثه در این بازار را دوچندان می‌کند، معلوم نیست تا چه زمانی تهران باید تاوان بی‌توجهی مسئولان را بدهد و هربار با یک حادثه میلیون‌ها تومان به جان و مال مردم خسارت وارد می‌شود.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا