اجتماعی

افزایش کودکان بی‌سرپرست؟

طبق آمار و ارقــام، ورودی‌های حوزه شبه‌خانواده (نگهداری از کودکان بی‌سرپرست) در دوران کرونا برخلاف تصور افزایش نیافته است.

آرمان ملی، سعید بابایی مدیرکل امور کودکان و نوجوانان بهزیستی: تنها ۲مورد وجود داشت که به‌علت فوت یکی از والدین فرزندپذیر، خانواده قادر به ادامه فرزندخواندگی نبود و ناچار منجر به فسخ فرزندخواندگی و بازگشت کودک به بهزیستی شد. علت افزایش نیافتن ورودی کودکان بی‌سرپرست به بهزیستی را می‌توان در چند عامل جست‌وجو کرد؛ نخست اینکه قاطبه متوفیان سنین بالا داشته‌اند که همین امر موجب می‌شود کودکان کوچک نداشته باشند و دوم اینکه طبق سنن فرهنگی اصیل ما، بسیاری از کودکان بی‌سرپرست در کشور تحت تکفل اقوام خود قرار می‌گیرند و خانواده‌شان از آنان حمایت می‌کنند.

درباره کودکان بی‌سرپرست یا بدسرپرست در جهان، اولویت واگذاری به خانواده است. وقتی کودکی به بهزیستی ارجاع می‌شود در درجه نخست تلاش می‌شود تا درصورت بهبود وضعیت خانواده باز پیوند کودک و خانواده صورت بگیرد. درصورت عدم‌حصول نتیجه تلاش می‌شود تا کودک به یکی از اقوام درجه اول مانند پدربزرگ و مادربزرگ یا خاله و عمو و عمه و دایی سپرده شود؛ در غیراین صورت و درصورت سلب صلاحیت والدین، راه برای فرزندخواندگی باز است که باز کودک وارد یک خانواده صاحب صلاحیت می‌شود. در نهایت اگر هیچ‌کدام از مسیرهای فوق فراهم نبود، بحث نگهداری کودک در مراکز شبه‌خانواده زیرنظر بهزیستی دنبال می‌شود. هم‌اکنون حدود ۱۸هزار کودک و نوجوان در خانواده جایگزین حمایت می‌شوند. هر ساله حدود ۲هزار کودک به فرزندخواندگی می‌روند و حدود ۱۰هزار کودک و نوجوان در مراکز بهزیستی هستند. این نسبت در دهه‌های گذشته برعکس بود، اما تلاش شده نسبت به سمت نگهداری این کودکان در خانواده پیش برود. در بعضی استان‌ها که بافت خانوادگی قوی‌تر است، درصد بالاتری از این کودکان در خانواده نگهداری می‌شوند. برعکس در بعضی استان‌ها که مهاجرپذیر بوده و بافت یکدستی ندارند، تعداد مراکز و کودکانی که در آنجا نگهداری می‌شوند، زیاد است؛ مانند استان‌های تهران و خراسان رضوی.

هر شهروندی که مطلع شد کودکی بی‌سرپرست یا بدسرپرست است باید با تماس با شماره ۱۲۳این موضوع را به بهزیستی اطلاع دهد تا توسط این سازمان مورد بررسی قرار گیرد. در کل اگر پرونده کودکی به سبب فقدان سرپرست مؤثر به دفتر ما ارجاع شود، باقی موارد، دنبال می‌شود. حدود ۲۶هزار متقاضی در صف فرزندخواندگی هستند که بیشترین متقاضیان در استان‌های تهران با ۵هزار و ۳۴۴ زوج متقاضی، اصفهان با ۲هزار و ۷۰۲ و خراسان رضوی با ۲هزار و ۳۸۱ زوج متقاضی هستند و استان‌های کرمان، فارس، البرز و مازندران در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. کمترین متقاضیان نیز مربوط به استان‌های زنجان با ۲۲۰ زوج، چهارمحال و بختیاری با ۲۱۲، کردستان ۲۰۲، ایلام ۱۳۰ و کهگیلویه و بویراحمد با ۱۱۸ خانواده متقاضی ثبت شده است. این تعداد کودک قابل واگذاری به فرزندخواندگی هستند و این بدان معناست که اگر ضوابط و قوانین هم وجود نداشت، حدود ۲۴هزار خانواده باید منتظر نوبت برای سرپرستی فرزند می‌ماندند.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا