مذاکرات وین و سرنوشت برجام
وزیر خارجه فرانسه گفت: تنها چند روز برای احیای برجام زمان باقیست و حالا توپ در زمین ایران است.
ژان ایو لودریان، در مجلس سنای فرانسه با اشاره به این موضوع تاکید کرد که طرفین به نقطه اوج مذاکرات رسیدهاند و دیگر بحث چند هفته نیست و موضوع چند روز مطرح است….
اظهارات وزیر خارجه فرانسه در حالی مطرح میشود که گفتگوها در وین همچنان در حال پیگیری است و طرفین تلاش میکنند برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با یکدیگر به توافق برسند.
به گزارش بهار نیوز، لودریان در بخش دیگری از صحبتهای خود همچنین هشدار داد که شکست احتمالی مذاکرات میتواند به یک «بحران بزرگ» منتهی شود. او در ادامه گفت: «ما نیازمند تصمیمات سیاسی از سوی ایرانیها هستیم. ایران باید یک انتخاب روشن کند.»او همچنین در ادامه هشدار داد که تهران در روزهای آینده یا توافقی را میپذیرد که منافع همه طرفها به ویژه ایران را تامین میکند و یا یک بحران جدی ایجاد خواهد کرد.در همین حال کاخ الیزه هم در بیانیهای اعلام کرده که در گفتگوی رهبران دو کشور فرانسه و چین، طرفین بر لزوم پایبندی ایران به تعهدات هستهای خود تاکید کردند.
وزیر امور خارجۀ فرانسه می گوید: “دیگر امضاکنندگان برجام یعنی سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه، انگلستان)، چین، روسیه و آمریکا برای به نتیجه رساندن مذاکرات وین با یکدیگر به اشتراک نظر رسیده اند و اکنون تصمیم های سیاسی باید از جانب ایران گرفته شود.” به گفتۀ وزیر امور خارجۀ فرانسه رهبران ایران “با یک انتخاب کاملاً روشن روبرو هستند: یا آنان باعث یک بحران شدید در روزهای آینده خواهند شد یا با توافقی موافقت خواهند کرد که منافع همه امضاکنندگان برجام به ویژه منافع ایران را تأمین می کند.”
همزمان با این سخنان نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا امروز در رأس هیئتی از نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه این کشور وارد اسرائیل شد و در مجلس این کشور گفت که تهدید اتمی ایران جهانی است و در مقابل آن آمریکا و اسرائیل با یکدیگر متحد هستند.
همزمان با این اظهارات، اسرائیل نماینده ای را برای گفتگو با رؤسای هیئت های آمریکایی، اروپایی و روسی شرکت کننده در مذاکرات اتمی با ایران به وین اعزام کرده است. جوشا زارکا، رئیس بخش راهبردی وزارت امور خارجۀ اسرائیل، فرستادۀ این کشور در ملاقات با رؤسای هیئت های مذاکره کننده با ایران در وین است. سایت خبری “نور نیوز” وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران سفر هیئت اسرائیلی به وین و ملاقات آن با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، و نمایندۀ روسیه در مذاکرات وین را “مانع پیشرفت مذاکرات در شرایط حساس فعلی دانست.”
علی باقری: بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم
رئیس تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی در مذاکرات هستهای وین روز چهارشنبه ۱۷ فوریه (۲۸ بهمن) گفت که طرفین بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شدهاند، وی با این حال اضافه کرد که این امر در نهایت بستگی به تصمیم طرف مقابل دارد.
به گزارش ایرنا، باقری در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم، اما تا وقتی درباره همهچیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.»
رئیس تیم مذاکرهکننده ایران با هشدار نسبت به لزوم «واقعبینی» و عدم وجود «زیادهخواهی» طرف مقابل اضافه کرد: «زمان تصمیمگیری طرفهای مذاکراتی ما فرا رسیده است».
اظهارات آقای باقری در حالی بیان میشود که روز گذشته وزیر خارجه فرانسه گفته بود این ایران است که باید تصمیمات سیاسی بگیرد و انتخابی روشن انجام دهد.
این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجۀ دولت ابراهیم رئیسی، در مصاحبه با روزنامۀ “فایننشنال تایمز” گفته است که در مذاکرات وین “طرف آمریکایی هنوز تضمین محکمی به ما ارائه نمیدهد” و حتی رابرت مالی، نمایندۀ آمریکا در امور ایران و در مذاکرات وین، صریحاً اعلام می کند که دولت بایدن نمیتواند متعهد شود که دولت بعدی آمریکا توافق جدید با ایران را به رسمیت خواهد شناخت.
عبداللهیان در جای دیگری از سخنانش گفته است که جمهوری اسلامی ایران نمیتواند به تضمین شفاهی رئیس جمهوری آمریکا اکتفاء کند. به گفتۀ او مهم برای حکومت ایران “تضمین حقوقی و قانونی” است.
در اظهاراتی جداگانه، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در پیامی توئیتری گفت : “اکنون برجام برای ایران در حوزه اقتصادی و رفع تحریمها به پوستهای خالی تبدیل شده است” و “آمریکا و اروپا در آزمون اجرای تعهدات شان در برجام مردود شدند.” شمخانی در این پیام همچنین گفته است که حکومت ایران حاضر به انجام هیچ مذاکرهای دربارۀ موضوعاتی خارج از چارچوب برجام یا به تعبیر او “فرابرجام” نیست.
با این وجود، سناتورهای جمهوریخواه می گویند: توافق بدون تایید کنگره دچار سرنوشت برجام میشود
حدود ۲۰۰ سناتور جمهوریخواه به دولت جو بایدن هشدار دادهاند اگر با جمهوری اسلامی به توافقی دست یابد، این توافق باید از سوی کنگره آمریکا مورد تأیید قرار گیرد، اگر نه محکوم به همان سرنوشتی است که نصیب برجام شد.
دولت جو بایدن در این روزها در عرصه سیاست خارجی با دو موضوع محوری دست و پنجه نرم میکند، یکی بحران اوکراین و دیگر مذاکرات احیای برجام در وین.
در حالی که مذاکرات هستهای وین به گفته مقامات ایران و آمریکا وارد مرحلهای نهایی شده، حدود ۲۰۰ سناتور جمهوریخواه با انتشار نامهای به جو بایدن به او هشدار دادهاند که توافق با جمهوری اسلامی “باید از سوی کنگره ایالات متحده تأیید شود، اگر نه به سرنوشت برجام محکوم است”.
توافق هستهای با جمهوری اسلامی که در سال ۲۰۱۵ در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما به امضا رسید، عمر چندانی نداشت.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور بعدی که در کارزار انتخاباتی خود از برجام به عنوان “بدترین توافق” یاد کرده بود، پس از پیروزی در انتخابات و در دست گرفتن قدرت، آمریکا را به شکل یکطرفه از توافق هستهای خارج کرد و دستور اعمال تحریمهایی جدید علیه جمهوری اسلامی را داد.
مسئله “تضمین” در خصوص عدم خروج دوباره از برجام و همچین اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی، چیزی است که سناتورهای جمهوریخواه نیز در تازهترین نامه خود به بایدن به آن اشاره کردهاند.
در نامه سناتوها از جمله آمده است: «ما ناچاریم به شما یادآوری کنیم که از قدرت و اختیار دادن چنین “تضمینی” برخوردار نیستید. ما خواستار آن هستیم که چنین توافقی جهت بررسی و تأیید به کنگره ارائه شود.»
به گفته این سناتورها کنگره طبق قانون فرصتی ۳۰ روزه دارد، چنین توافقی را زیر ذرهبین بگیرد و تمامی جزییات آن را به دقت بررسی کند. کارشناسان معتقدند، شروط مورد نظر جمهوریخواهان بهگونهای است که بعید به نظر میرسد مقامات جمهوری اسلامی با آن موافقت کنند.
این سناتورها در نامه خود تصریح کردهاند، رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی باید زمانی صورت بگیرد که ابتدا تأسیسات و فعالیتهای غنیسازی اورانیوم از سوی ایران برچیده شود.
سناتورهای جمهوریخواه در نامه خود از دولت آمریکا خواستهاند که به حکومت جمهوری اسلامی اعتماد نکند؛ حکومتی که به گفته آنان، رهبری آن “مردم ایران را سخت سرکوب میکند”.
در گزارشی که شبکه خبری فاکس نیوز در ارتباط با این نامه منتشر کرد، به بدبینی سناتورهای جمهوریخواه نسبت به حل اختلافات اشاره شده است.
در نامه سناتورهای جمهوریخواهد همچنین آمده است: «ما به روزی امیدواریم که تحریمها علیه ایران برداشته شوند، ایران و آمریکا مناسباتی عادی داشته باشند و مردم ایران از حکومتی برخوردار باشد که به کرامت انسانها احترام میگذارد.»
سناتورها بایدن را در این ارتباط خطاب قرار داده و در پایان نامه خود نوشتهاند، “اما چنین روزی نخواهد آمد، اگر شما دست به رفع تحریم هایی بزنید که برداشته شدن آنها سبب افزایش فساد و بیقابلیتی حکومت و هزینه آن را مردم ایران متحمل شوند”.
نامه سناتورهای جمهوریخواه به بایدن در حالی انتشار یافته که ژان ایو لودریان روز چهارشنبه ۱۶ فوریه (۲۷ بهمن) در مجلس سنای فرانسه به جمهوری اسلامی هشدار داد، فرصت باقیمانده برای پذیرش توافق بر سر احیای برجام “چند روز بیشتر نیست”.
به گفته او مذاکرات وین به مرحله سرنوشتسازی رسیده و ایران در چند روز آینده “یا به یک بحران جدی دامن میزند یا توافقی را میپذیرد که منافع همه طرفها را تامین میکند”.
مرحله جدید دور هشتم مذاکرات وین هفته گذشته آغاز شد. سه کشور اروپایی طرف مذاکره و آمریکا که در این مذاکرات به طور غیرمستقیم مشارکت دارد بارها تاکید کردهاند که به دلیل پیشرفت سریع فعالیتهای هستهای ایران تکلیف احیای برجام باید هرچه سریعتر و تا پایان ماه فوریه روشن شود.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet