اخبار

آیا توافق هسته‌ای با تحریم‌های سپاه پاسداران گره خورده است؟

فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران گفته نمی‌تواند مطمئن باشد که توافق با ایران قطعی است. هم زمان کمال خرازی گفته توافق نزدیک است اما به اراده سیاسی آمریکا بستگی دارد….

به گزارش خبرگزاری فرانسه، واشنگتن حتی در صورت دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران، تحریم‌های اعمال شده علیه سپاه پاسداران را حفظ خواهد کرد.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز یکشنبه در همایشی در قطر با تصریح بر این‌ که حصول توافق نه «خیلی نزدیک» است و نه «اجتناب ناپذیر»، گفت: «آنها (سپاه) طبق قانون آمریکا همچنان تحت تحریم خواهند بود. و برداشت و تصور ما از آن‌ها همانی خواهد بود که تاکنون بوده است.

با این حال آقای مالی تاکید کرد که تهران و واشنگتن مدتهاست که به نقطه نهایی توافق بسیارنزدیک شده‌اند.

او اضافه کرد: «هرچه سریعتر به توافقی که منافع ما و همچنین ایران در آن است برسیم، مطمئن‌تر و دقیق‌تر می‌توانیم آن را اجرایی کنیم.»

این در حالی است که اغلب مقامات ایران در روزهای اخیر گفته‌اند که به توافق بسیار نزدیک شده‌ایم. کمال خرازی، مشاور ارشد خامنه‌ای در کنفرانس قطر گفته است: «حصول توافق برجام قریب‌الوقوع است، اما به اراده سیاسی آمریکا بستگی دارد.»

این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه  دولت سیزدهم در آخرین موضع گیری خود با نزدیک دانستن توافق، رفع تحریم سپاه را از موضوعات اصلی باقیمانده دانسته بود.

خرازی تاکید کرده که برداشتن نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی ایالات متحده یک اقدام ضروری برای آمریکاست.

او در پاسخ به اینکه آیا باور دارید که واشنگتن به خارج کردن سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی اقدام می‌کند یا نه، گفت: «بله، سپاه باید از آن لیست خارج شود و این تنها مشکل نیست. بیش از ۵۰۰ نهاد و فرد ایرانی تحت تحریم آمریکا قرار دارند که بخشی از این‌ها اثر مستقیم بر روابط ایران و غرب دارد.

همزمان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز شنبه ۲۶ مارس در قطر گفت که ایران و غرب به رسیدن به توافق بر سر برنامه هسته‌ای بسیار نزدیک هستند. انریکه مورا، معاون وی هم برای دیدار و رایزنی با مقامات ایرانی شب گذشته وارد ایران شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم برای حضور در نشستی دو روزه با هدف عادی سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی به اسرائیل رفته و قرار است در مورد مذاکرات هسته‌ای هم با مقامات این کشور رایزنی کند. اسرائیل به تازگی در واکنش به احتمال حذف سپاه از فهرست تحریم‌های آمریکا که طی روزهای اخیر شایعه شده بود، چنین اقدامی را یک «اشتباه بزرگ» توصیف کرده بود.

حسین شریعتمداری، مدیر مسئول کیهان و از افراد نزدیک به رهبری ایران، وزیر خارجه کشورش را به عدم اشراف کافی بر مسائل سیاست خارجی متهم کرد و گفت: ««این سخنان از شخصیتی در جایگاه وزیر خارجه بسیار عجیب و غیرمنتظره است. چگونه می‌توان امنیت کشور و مردم را با آمریکای جنایتکار تاخت زد؟»

البته  امیرعبداللهیان گفته از صحبت‌هایش در مورد سپاه درست برداشت نشده است و از این واضح‌تر نمی‌شده در مورد جایگاه محوری سپاه صحبت کند. وزیر خارجه ایران توصیه کرده برای رفع سوتفاهم مصاحبه اخیرش دوباره مرور شود.

مذاکرات بازگشت به برجام از آوریل ۲۰۲۱ (نزدیک به یک سال قبل) میان ایران و کشورهای آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین با حضور غیرمستقیم آمریکا آغاز شده است.

انریکه مورا سرتیم مذاکره کننده اروپا در حال حاضر در تهران به سر می‌برد و امیدوار است بتواند اختلافات باقیمانده را حل کند. رابرت مالی اما در دوحه گفته حصول توافق با ایران نه “قطعی” است و نه نزدیک است.

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا