میزان فقر و ثروت درکشور
بر اساس دادههای پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان، ۹۳ درصد خانوارهای ایرانی یارانه میگیرند، اما تنها ۳۵ درصد آنها فقیرند و ۵۷ درصد یارانه بگیران جزو طبقه متوسط و ۸ درصد از طبقه برخوردار و ثروتمند هستند….
بررسی آماری معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد جمعیت کل خانوارهای یارانه بگیر ۷۷.۴ میلیون نفر بوده که از این میزان ۲۷ میلیون و ۱۰۳ هزار نفر در فقر به درمیبرند. این آمار نشان میدهد که ثروتمندان بیشتر از فقرا یارانه میگیرند! کارشناسان اقتصادی معتقدند به دلیل تورم بالا که مردم در طول سالهای گذشته با آن دست و پنجه نرم کردند و افزایش بیکاری به دلیل کرونا و شرایط خاص اقتصادی کشور بیش از ۴۰ درصد مردم زیر خط فقر به سر میبرند. یافته جدید و جالب دیگر این گزارش نشان میدهد که وضعیت معیشتی کسانی که حقوقبگیر نیستند و بیمه پرداخت نمیکنند بهتر از کارگران، کارمندان و کارکنان دولت است. گزیدهای از این گزارش در ادامه میآید.
۷۰ درصد خانوارهای فقیر فاقد پوشش حمایتی هستند
در گزارش معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، تمام خانوارهای یارانه ایرانی بر اساس اطلاعات اقتصادی، درآمدی و شغلی به ۳ دسته کلی شامل خانوارهای فقیر، متوسط و برخوردار تقسیمشدهاند و در هر دسته نیز به فراخور وضعیت شغلی و درآمدی خانوارها، زیر دستههای دیگری اضافهشده است. بر اساس معیارهای دهکده خانوارها، ۹.۳ میلیون خانوار فقیر شناساییشدهاند که ۲.۸ میلیون خانوار معادل ۳۰ درصد کل خانوارهای فقیر تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و ۶.۶ میلیون خانوار معادل ۷۰ درصد کل خانوارهای فقیر فاقد پوشش حمایتی محسوب میشوند و باید به عنوان اولویت در طرح پوشش بیمه همگانی، حمایت از کودکان دارای سوءتغذیه، طرح اشتغال عمومی و حمایت نقدی و اعتباری قرار گیرند.
۵ گروه با درآمد متوسط
بر اساس اطلاعات اقتصادی، در مجموع ۱۳.۹ میلیون خانوار یارانه معادل ۵۷ درصد کل خانوارهای یارانه در قالب طبقه متوسط قرار میگیرند و این خانوارها بر اساس اطلاعات اقتصادی، درآمد و شغلی به ۵ دسته کلی تقسیم میشوند.
* دسته نخست، شامل کارکنان و مستمریبگیران دولت است که ۲.۲ میلیون خانوار معادل ۱۵.۸ درصد کل خانوارهای متوسط را دربرمیگیرد. طبق آمار، ۶۴ درصد این خانوارها دارای خودرو بوده و ۹۱ درصد آنها نیز سهام عدالت دارند. این در حالی است که بهطور میانگین فقط ۲۴ درصد خانوارهای فقیر دارای خودرو هستند و ضریب بهرهمندی آنها به سهام عدالت نیز از ۸۲.۵ درصد فراتر نمیرود.
* دسته دوم، کارگران و مشاغل خصوصی را شامل میشود و ۶ میلیون خانوار معادل ۴۳.۳ درصد کل خانوارهای متوسط در این دسته قرار میگیرند. بر اساس آمارها، بهطور میانگین ۶۶ درصد خانوارها در این دسته دارای خودرو هستند و ۷۰ درصد آنها نیز سهام عدالت دارند.
* دسته سوم، بازنشستگان غیردولتی قرار میگیرند که ۲.۴ میلیون خانوار معادل ۱۷.۳ درصد کل خانوارهای متوسط را شامل میشود. بر اساس آمار، ۴۶ درصد این خانوارها نیز دارای خودرو هستند و ۷۲ درصد آنها سهام عدالت گرفتهاند.
* دسته چهارم به خانوارهای فاقد درآمد ثابت (یعنی هیچ عضو بیمه ندارند) اختصاص دارد و ۳ میلیون خانوار، معادل ۲۱.۷ درصد از کل خانوارهای متوسط را شامل میشود. این خانوارها بهطور میانگین ۷۵ درصد دارای خودرو هستند و ۶۷ درصد آنها سهام عدالت گرفتهاند. از نکات قابلتوجه این است که این خانوارها باوجوداینکه امنیت شغلی و پوشش بیمهای کمتری دارند و بهشدت تحت تأثیر شوکهای اقتصادی قرار میگیرند، باز هم به نسبت ۳ دسته اول یعنی «کارکنان و مستمریبگیران دولت، «کارگران و مشاغل خصوصی» و «بازنشستگان غیردولتی» شرایط اقتصادی و معیشتی بهتری را تجربه میکنند و میانگین دهک درآمدی آنها ۷.۲۷ است. درحالیکه میانگین درآمدی کارکنان و مستمریبگیران دولت ۷.۰۱، کارگران ۶.۲۶ و بازنشستگان ۵.۶۵ برآورد میشود.
دهک برخوردار و صدک میلیاردر
در دستهبندیهای معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، خانوارهای یارانه برخوردار که عمدتاً در دهک دهم درآمدی قرار میگیرند، در ۲ دسته کارمند دولت و غیر کارمند دولت مشخصشدهاند. این دو دسته با جمعیت ۵.۸ میلیون نفری، ۸ درصد خانوارهای کشور را شامل میشوند و بیش از ۹۸ درصد آنها دارای خودرو هستند. نکته جالب اینکه در این دستهبندی، ۹۱ درصد خانوارهای برخوردار کارمند دولت سهام عدالت دارند درحالیکه فقط ۶۱ درصد از خانوارهای برخوردار غیر کارمند سهام عدالت گرفتهاند.
نکته دیگر اینکه خانوارهای برخوردار کارمند و غیر کارمند، گرچه از منظر معیارهای اقتصادی به عنوان ۱۰ درصد جمعیتی که بیشترین برخورداری رادارند، در دهک دهم قرارگرفتهاند؛ اما فقط بخش کمی از آنها در جرگه خانوارهای پولدار و به اصطلاح میلیاردر قرار میگیرند که به تعبیر احمد میدری، معاون پیشین وزیر کار، باید آنها را صدک ثروتمند لقب داد.
البته طبق اعلام معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، در پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان باوجوداینکه اطلاعات همه افراد دارای کد ملی ثبتشده، همچنان به لحاظ ساختار خانواده، فقط اطلاعات ساختار خانوارهایی که یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را دریافت میکنند، مشخص است و عملاً ساختار و مناسبات ۷ درصد از کل خانوارهای ایرانی که یارانه نقدی نمیگیرند در نقطه کور این پایگاه اطلاعاتی قرار دارد و بدون واردکردن این افراد به محاسبات دهکده، نمیتوان ساختار درست و کارشناسی برای اجرای سیاستهای حوزه رفاه ایجاد کرد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet