کیفیت پایین؛ قیمت بالا
پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، ابراهیم رئیسی منتقد وضعیت اینترنت بود و آن را در شأن مردم ایران نمیدانست. حال با گذشت بیش از ۷ ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم، انتقادها به وضعیت اینترنت در سایه احتمال اجرایی شدن بدون سر و صدای طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به مرحله جدیدی وارد شده است….
دراینارتباط درحالیکه کیفیت اینترنت ارائه شده در کشور نامناسب است، اما قیمتها افزایش پیدا کرده است. خبرها حاکی از آن است که قیمت بستههای اینترنتی در برخی اپراتورها افزایش ۱۰۰ درصدی داشته است. افزایش بیسروصدای قیمت اینترنت برخی شرکتهای اینترنتی در حالی اتفاق میافتد که سال گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد که هیچ اپراتوری به بهانه افزایش دو درصدی حق السهم دولت، حق افزایش تعرفه اینترنت را ندارد و سازمان تنظیم مقررات، تعرفهها را اعلام میکند و متناسب با اعلام این سازمان حق تغییر نرخها وجود خواهد داشت. گزارش پیش رو به نقل از جماران به این موضوع میپردازد.
سقوط سه پلهای سرعت اینترنت همراه
بدتر شدن وضعیت اینترنت را میتوان در گزارشهای بینالمللی نیز مشاهده کرد. در آخرین بهروزرسانی سایت SPEEDTEST از رتبههای اینترنت در ماه فوریه، ایران با سه پله سقوط و سرعت ۲۲.۴ مگابیت بر ثانیه در جایگاه ۸۰ قرار گرفت. پیشتر و در گزارش ماه ژانویه این سایت که باعث شده بود کشور در جایگاه ۷۷ قرار گیرد، عیسی زارعپور نمودار کندی اینترنت را فیکنیوز خوانده و معتقد بود که کشور در شهریورماه رتبه ۷۰ جهانی را در اینترنت همراه به خود اختصاص داده؛ حال با گذشت ۶ ماه، رتبه اینترنت کشور ۱۰ پله سقوط داشته که این امر نشان میدهد وضعیت برای اینترنت همراه بهخوبی پیش نمیرود.
ایران در رتبه ۱۴۵ اینترنت ثابت جهانی
وضعیت اینترنت ثابت نیز تعریف چندانی ندارد؛ رتبه ایران در این بخش نیز با ۴ پله سقوط به ۱۴۵ جهان رسید و متوسط سرعت اینترنت در این بخش نیز ۹.۷۸ بود؛ این رتبه و سرعت نشان میدهد که ایران از کل ۱۸۰ کشور جهان که در بخش اینترنت ثابت رتبهبندی شدهاند، در یکسوم آخر قرار گرفته و تنها ۳۵ پله با افغانستان، بهعنوان کشوری با بستهترین اینترنت فاصله دارد.
سرعت و کیفیت پایین اینترنت
چالش فضای مجازی با روی کار آمدن دولت سیزدهم و همراهی ضمنی وزارت ارتباطات با طرح صیانت شکل پیچیدهتری به خود گرفت به گونهای که هر روز به نگرانیها در خصوص رویکرد و نحوه اجرای آن افزوده میشود. اگرچه روز شنبه شرکت مخابرات ایران هرگونه افزایش قیمت در بستههای اینترنتی را رد و اعلام کرد: «تعرفههای اینترنت شرکت مخابرات ایران بر اساس تعرفههای ابلاغی سازمان تنظیم مقررات در سال ۱۳۹۶ است و هیچگونه افزایشی در سالهای اخیر صورت نگرفته است.» اما کاربران میگویند اپراتورها بعضی از بستههای خود را حذف کرده و گزینههای محدودتری ارائه میکنند که در عمل مشتریان ناچار به پرداخت تا دو برابر قیمت برای دریافت همان خدمات قبلی هستند.
ردپای نهاد وابسته به صداوسیما در گرانی اینترنت
بنا به قانون بودجه سال جاری، قرار است دولت ۲ درصد حق السهم و حق الامتیاز بیشتر از اپراتورهای اینترنت بگیرد تا ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در اختیار «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا)» بگذارد. این مبلغ قرار است برای حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی، توسعه اقتصاد دیجیتال و سرمایهگذاری در آن و توسعه هوش مصنوعی و امثال آن صرف شود. در زمان تصویب این بند از قانون بودجه امسال، برخی کارشناسان و حتی وزیر وقت ارتباطات نسبت به افزایش قیمت اینترنت هشدار داده بودند. این در حالی است که نهادها و استارتآپهای زیر نظر صداوسیما پیشتر سابقه اجرای طرحهایی چون پیامرسان «سروش» را نیز داشتهاند شکستخورده و رها شدهاند. از طرف دیگر یکی از بندهای طرح صیانت اولویت دادن ترافیک اینترنت ملی به ترافیک خارجی است. در سالهای اخیر برای تشویق کاربران به استفاده از ترافیک شبکه ملی اطلاعات استفاده از آن در مقایسه با ترافیک خارجی نیمبها شده است. درواقع کاربران همینالان هم برای استفاده از ترافیک بینالمللی باید دو برابر استفاده از ترافیک داخلی پول بپردازند.
ستاره صبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet