اجتماعی

افزایش ریزگرد و خشکسالی در ایران

این روزها، کشور با بحران شدید محیط زیستی عجیبی دست و پنجه نرم می‌کند و بسیاری از این موارد منشاء انسانی دارد. از بحران فرونشست زمین در سراسر کشور و استان اصفهان که این روزها با شدت، در این کلانشهر در حال پیش‌روی است تا خشکسالی و ریزگرد که کشور را با بحران‌ها محیط‌زیستی و سلامتی روبه‌رو است.

آرمان ملی: طی چند روز پیش ریزگرد شهرهای آبادان، اهواز، ایلام، قصرشیرین و کرمانشاه را در بر گرفت و میلیـــون‌ها نفر را با مشکل سلامتی و تنگی نفس مواجه نمود. حجم غلظت این ریزگردها در شهرهایی مانند آبادان ۲۴ برابر بیش از حد مجاز بود. همه متفق القول، بر این باورند که منشاء این ریزگردها خارجی و از مقصد کشور عراق است. با این حال برخی از کارشناسان بروز ریزگرد شدید را به سدسازی‌های ترکیه ارتباط می‌دهند.

نادری، مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفته است: «سد سازی‌های ترکیه عامل اصلی بروز ریزگرد در کشور‌های منطقه از جمله عراق و سوریه است. کشور‌هایی مانند عراق و سوریه که سال‌ها در اشغال کشور‌های بیگانه بوده‌اند، بیشتر در معرض تخریب منابع طبیعی بودند. به سبب نابودی محیط زیست این کشور‌ها، ریزگرد‌هایی حتی با منشاء‌های رادیواکتیو که حاصل از جنگ‌های طولانی مدت که در خـــاک این کشور‌ها نهفته است به سایر کشور‌ها و به‌خصوص کشور ما منتقل می‌شود.

ریزگرد‌ها اثرات مخرب محیط زیستی، بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی برای کشور به همراه دارند.» این در حالی است که ویسل اروغلو، وزیر آب و جنگلداری ترکیه در سال ۱۳۹۶ اعلام کرد که تعداد ۷۲۷ سد تاکنون در ترکیه ساخته‌ شده است و با تکمیل سد‌های در دست ساخت، تعداد آنها در پنج سال آینده (سال ۱۴۰۲) به ۲ برابر خواهد رسید.

خشکسالی یا سیل

اما در شرایطی که کشـــور با بحـــران خشکسالی شدید روبه‌رو و چشــم همه به آسمان است، باران پرحجم نیز باعــث بروز سیلاب مخرب، تخریب اماکن زیربنایی و بسته شدن راه‌های روستایی می‌شود. در این شرایط وقوع تندباد با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت در استان بوشهر موجب خسارت به برخی از تاسیسات و فضای سبز شد ولی کسی آسیب ندید. آنطور که مدیرکل بحران استان بوشهر در رابطه با این موضوع گفته: «تندباد با سرعت ۱۲۶ کیلومتر در ساعت شهرستان‌های بوشهر، دشتستان و بخش‌هایی از تنگستان را درنوردید و موجب بروز خساراتی به تأسیسات زیربنایی شد.» کوروش دهقان به خسارت‌های ناشی از تندباد در استان اشاره کرد و ادامه داد: «شبکه برق در برخی نقاط استان بوشهر با آسیب روبه‌رو شده و ۳۰ پایه برق سقوط کرده است.» همچنین وی از وزش باد شدید که سبب آسیب شبکه برق و خاموشی در برخی نقاط شهرستان‌های بوشهر و دشتستان، خبر داد.

همزمان مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان یزد از وارد آمدن خسارت ۴۰ میلیارد تومانی به جاده‌های روستایی استان یزد خبر داد. با این حال و بروز باران‌های سیل آسا، اما همچنان ایران با خشکسالی شدید روبه‌رو است و آنطور که معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، خسارت خشکسالی به محیط زیست کشور را ۲۸۷۸۵ هزار میلیارد ریال برآورد کرده، برای تکمیل زیرساخت‌های مقابله با خشکسالی به ۱۰۰۰ میلیارد تومان نیاز است تا شاید بتوان از این حجم از باران استفاده نمود. حسن اکبری همچنین افزود: در سال جاری بر اساس آمارهای سازمان هواشناسی، کمتر از ۱۰ درصد کشور بارندگی در حد نرمال داشته است و بقیه مناطق به نوعی با خشکسالی درگیر هستند. متاسفانه بالغ بر ۷۰ درصد مساحت کشور با خشکسالی شدید یا بسیار شدید دست و پنجه نرم می‌کند. شدت خشکسالی در مناطقی مثل زاگرس که هم منبع تامین آب کشور است و هم رویشگاه‌های جنگلی زیادی دارد، بسیار مخرب است.

 

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا