حمید نوری به جرم دستداشتن در کشتار سال ۶۷ به حبس ابد محکوم شد
دادگاه استکهلم، حمید نوری، از اعضای سابق سپاه پاسداران و دستیار دادیار زندان گوهردشت را به جرم مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، در سوئد به حبس ابد محکوم شد. ….
دادگاه شهر استکهلم در سوئد دقایقی پیش با برگزاری یک نشست مطبوعاتی مجازی، حکم حمید نوری را اعلام کرد و بر اساس آن، نوری به جرم نقض فاحش قوانین بینالمللی (جنایت جنگی) و “قتل عمد” به حبس ابد محکوم شد. وکلای حمید نوری حق اعتراض به حکم دادگاه را دارند که در صورت استفاده از این حق، پرونده به دادگاه تجدیدنظر خواهد رفت.
بر اساس این حکم، حمید نوری پس از گذراندن محکومیت با “ممنوعیت بازگشت“، از سوئد “اخراج” خواهد شد. همچنین به خانوادههای زندانیان اعدامشده و زندانیان بازمانده “غرامت “تعلق گرفته است.
جمعی از شاکیان، خانوادههای دادخواه و زندانیان سابق سیاسی از ساعات اولیه امروز ۱۴ ژوئیه با حضور در مقابل دادگاه شهر استکهلم با امید در انتظار اعلام حکم دادگاه بودند.
در تجمع دادخواهان مقابل دادگاه شهر استکهلم، بنری بزرگ حاوی تصاویر اعدامشدگان در معرض دید عموم قرار گرفته بود. بازماندگان قربانیان دهههاست که به دنبال “دادخواهی” و در انتظار پاسخگویی عوامل این جنایت بودهاند.
نوری در دادگاه مدعی شده بود که در این اعدامها نقشی نداشته و هویت او با شخص دیگری اشتباه گرفته شده است.
اما دادگاه اعلام کرد که بررسیها نشان میدهند هویت او به درستی احراز شده و او در اعدامها دست داشته است.
قضات سوئدی همچنین استدلالهای دادستانها را مبنی بر اینکه نوری نقشی مهمی در اعدامهای سال ۶۷ داشته، تایید کردند.
وکلای حمید نوری میتوانند به این حکم اعتراض کنند و در آن صورت دادگاه تجدیدنظر این حکم را بررسی خواهد کرد.
این نخستین بار است که کسی به اتهام دست داشتن در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ محکوم میشود.
حمید نوری با نام مستعار عباسی در ۱۸ آبان ۱۳۹۸ ( ۹ نوامبر ۲۰۱۹) پس از ورود به فرودگاه آرلاندای سوئد دستگیر شد. او اتهاماتش را رد کرده بود و کل دادگاه را ساختگی خوانده بود.
در زمان اعلام حکم نوری، دهها نفر از بازماندگان اعدامهای سال ۶۷ و خانوادههای قربانیان در برابر دادگاه تجمع کرده بودند.
دادستانهای سوئدی با استناد به اصل حقوقی «صلاحیت قضایی جهانی» خواستار دستگیری و محاکمه نوری شده بودند.
اصل «صلاحیت قضایی جهانی» اجازه میدهد که جرایم بزرگ مانند جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت، بدون در نظر گرفتن محل ارتکاب جرم و تابعیت متهمان یا قربانیان در دادگاههای کشورهای دیگر بررسی شوند.
در جریان اعدامهای سال ۶۷ ظرف حدود دو ماه (مرداد و شهریور) هزاران زندانی سیاسی با «حکم» آیتالله خمینی، بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی اعدام و مخفیانه در گورهای دستهجمعی دفن شدند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر با استناد به فهرستهای موجود، برآورد کرده که بین دو هزار ۸۰۰ تا پنج هزار زندانی سیاسی «دستکم در ۳۲ شهر» در دو مرحله اعدام شدند: «ابتدا اعضای سازمان مجاهدین خلق و سپس گروهها و احزاب چپ و غیرمذهبی».
بسیاری از زندانیانی که اعدام شدند، پیشتر محاکمه و به حبس محکوم شده بودند و در حال سپری کردن حکم خود در زندان بودند. حتی حکم حبس برخی از زندانیانی که اعدام شدند به پایان رسیده بود و آنها همچنان زندانی بودند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet