افزایش قیمت کالاها و خدمات با تورم ۵۴ درصدی
بر یایه گزارشها ی انتشار یافته، افسار قیمتها بطور مشهودی به اصطلاح از دست خارج شده است. در همین دوره ی ریاست جمهوری مطلوب رهبر جمهوری اسلامی برنج از۳۰هزار تومان به به ۱۵۰هزار تومان رسیده است….
موج گرانی کالاها و خدمات با قدرتی مهارناپذیر جامعه را درمینوردد و سفرۀ زحمتکشان را با شتابی زیاد میروبد و خالی میکند. تورم فزاینده و موج جدید گرانی افسارگسیخته که چاپ و انتشار بیرویهٔ پول و توزیع ناعادلانهٔ آن در میان طبقات و قشرهای جامعه از عاملهای عمده و کاهش رشد تولید ملی عامل دیگر این موج گرانی است، در روزهای اخیر فریاد تودههای محروم را به آسمان رسانده است. کارگران و دیگر زحمتکشان زیر فشار غول مهیب گرانی و تورم دست و پا میزنند و بیشازپیش به ورطهٔ فقر و محرومیت سوق داده میشوند.مشاهدات از سطح بازار نشان میدهد که قیمت مرغ در هفته گذشته با شیب ملایمی افزایش یافته و قیمت کنونی هر کیلو مرغ در خرده فروشیها ۶۰ تا ۷۵ هزار تومان، ران مرغ ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان، سینه ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان و فیله ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان است.
بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، نرخ «تورم نقطهای» در تیر ماه ۱۴۰۱ به عدد ۵۴ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای ایرانی به طور میانگین ۵۴ درصد بیشتر از تیر ۱۴۰۰ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. بر این اساس، نرخ تورم نقطهای تیر ماه ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه قبل ۱.۵ واحد درصد افزایش یافته است. در این میان، نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ۴.۴ واحد درصدی به ۸۶ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ۰.۱ واحد درصدی به ۳۶.۹ درصد رسیده است.
نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ۵۲.۸درصد است که نسبت به ماه قبل ۱.۴ واحد درصد افزایش داشته اما برای خانوارهای روستایی ۶۰.۷ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۲.۵ واحد درصد افزایش داشته است.
مطابق با گزارش مرکز آمار ایران، نرخ «تورم سالانه» تیر ماه ۱۴۰۱ برای خانوارها هم به ۴۰.۵ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ۱.۱ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۴۰ درصد و ۴۳.۲ درصد است که برای خانوارهای شهری ۱.۱ واحد درصد افزایش و برای خانوارهای روستایی ۱.۴ واحد درصد افزایش داشته است. دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در تیر ماه ۱۴۰۱ برای دهکهای مختلف هزینهای از ۳۸.۹ درصد برای دهک دهم تا ۴۴.۸ درصد برای دهک اول است.
انتشار چنین آماری در شرایطی است که در ماههای گذشته از سوی کارشناسان اقتصادی هشدارهای بسیاری درباره «ابر تورم» و تبدیل «خط فقر» به «خط گرسنگی» داده شده است.
در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» (مرغ ماشینی، سوسیس و کالباس)، گروه «لبنیات و تخم مرغ» (دوغ پاستوریزه، خامه و تخم مرغ) و گروه «نان و غلات» (انواع برنج ایرانی، کیک و بیسکویت) است.
در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «بهداشت و درمان» (خدمات طبی سرپایی و خدمات بیمارستانی)، گروه «هتل و رستوران» (هزینه هتل و تالار پذیرایی) و گروه «مبلمان و لوازم خانگی» (انواع شوینده) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
۱۰ کیلو برنج ۳ میلیون تومان
بعد از افزایش نرخ انواع برنجهای ایرانی که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ دوبرابر شدهاند، نرخ برخی از برنجهای مرغوب ایرانی به هر کیلو۱۵۰هزارتومان نزدیک شد.
همچنین نرخ انواع برنج کشت دوم که یکی از مرغوبترین برنجهای بازار است در محدوده قیمتی ۱ میلیون تومان است.
برای مثال برنج کشت دوم آقاجانیان ۱۰ کیلو گرم ۱،۳۹۹،۰۰۰، برنج کشت دوم مهمان نواز ۱۰ کیلوگرم ۱،۳۵۰،۰۰۰، برنج کشت دوم آقاجانیان – ۵ کیلو گرم ۷۱۱،۰۰۰ است.
اگر چه تعدادی از مردم با شرایط بد اقتصادی به خرید برنجهای خارجی برای خالی نبودن سفره خود روی آورده اند، در این میان اقشاری از چنان ثروتی برخوردارند که برای طعم دار کردن غذای خود از برنج کیلویی ۳۱۵ هزار تومان استفاده میکنند که قیمت ۱۰ کیلوی آن از ۳ میلیون تومان می گذرد!
تهیه «آبدوغ خیار» هم سخت شده است
در هوای گرم تابستان یکی از غذاهای اقشار کم درآمد آبدوغ خیار است که البته در روزهای اخیر تهیه آن کار هر خانوادهای نیست. با یک حساب سرانگشتی هزینه درست کردن آبدوغ خیار برای ۱۰ نفر حدود ۳۵۰هزار تومان است. دوغ لیتری ۱۲۵۰۰ تومان که ۵لیتر آن ۶۲هزار تومان میشود، نان خشک۲ بسته کوچک ۳۰هزارتومان، کشمش ۲۰۰گرم ۲۵هزار تومان، گردو درجهیک ۳۰۰گرم ۱۳۰هزار تومان، سبزی پاککرده کیلویی ۳۵هزار تومان، خیار یککیلو ۱۷هزار تومان، گلمحمدی ۱۰۰ گرم ۵۴هزار تومان است. البته هستند رستورانهایی که آبدوغ خیار را بهصورت لاکچری با قیمت هر پرس نزدیک به ۶۰۰هزار تومان میفروشند ولی کف قیمت فروش آن ۵۵هزار تومان است. بنابراین دیگر غذایی که از قدیم سادهترین خوراک یک خانواده بوده است، تبدیل به غذای لاکچری شده و تهیه آبدوغ خیار در وضعیت اقتصادی فعلی و گرانی مواداولیه نیز کار هر خانوادهای نیست.
در ماههای اخیر، بازنشستگان تامین اجتماعی، فعالان کارگری، معلمان و بسیاری دیگر از اقشار مختلف مردم بارها با برگزاری تجمعهای اعتراضی اعلام کردند که دخل و خرجشان با هم جور درنمیآید. بیکاری گسترده بهویژه در میان جوانان و تحصیلکردگان دانشگاهی، تعطیلی هزاران واحد تولیدی، عمیقتر شدن دره عظیم فقر و ثروت، تورم فزاینده، و سرکوب تلاشهای زحمتکشان برای تشکلیابی و اعتراض به وضع موجود، به زیستن میلیونها ایرانی در زیر خط فقر منجر شده است. مبارزه با آزادسازیِ قیمتها و باز گذاشتن دست بازار خصوصی، به محرومیت و فقیرتر شدن زحمتکشان جامعه منجر شده است. مردم میهن ما روزگار دردناک و غمانگیزی را سپری میکنند. قیمت کالاها و ارزاق عمومی سر بهآسمان کشیده است و تورم با سیری شتابناک افزایش مییابد. بدیهی است که تورم موجب بالا رفتن قیمتها و کاهش قدرت خرید زحمتکشان میگردد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet