چرا گشت ارشاد با آقازادهها و از ما بهتران برخورد نمی کند؟
گشت ارشاد همانند دیگر ارگانهای حکومتی در خدمت منافع ثروتمندان و نوکیسههاست.درحالیکه دختران و پسران طبقههای تهیدست در سطح کلان شهرها مورد آزار و اذیت گروهای امر به معروف و نهی از منکر قراردارند، آقازادهها در مناطق مرفهنشین در کنف حمایت “قانون” به زندگی لوکس و” آزاد” مشغول هستند.
اگر راست میگویند بروند به دختران و پسران الهیه و ولنجک و… گیر بدهند!
گزارش میدانی اعتماد آنلاین – ۹سال پس از توقف عملی حضور گشتهای ارشاد در سطح شهرها و معابر عمومی، ابراهیم رییسی که در زمان رقابتهای انتخاباتی خود، بارها و بارها آزادی را حق زنان و دختران این مرزوبوم میدانست و تاکید میکرد که هیچ برنامهای برای محدود کردن آنها ندارد، در آستانه یکسالگی انتخاب خود به عنوان سیزدهمین رییسجمهوری انقلاب اسلامی ایران و به بهانه روز ۲۱ تیر ماه، روز عفاف و حجاب، در اقدامی ناگهانی، دستور اجرای مجدد مصوبه «راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف» را صادر کرد.
مصوبهای که نه تنها مجوزی بود برای احیا و بازگشت قدرتمند گشتهای ارشاد در سطح شهرها که اینبار دستگاهها و نهادهای دولتی و عمومی را نیز ملزم به چک کردن حجاب کارکنان و پرسنل خود در محیط کار کرده بود. این اقدام آن هم در شرایطی که فشار اقتصادی در زندگی خانوادههای ایرانی به مرز انفجار رسیده و باعث ایجاد ملموس موجهایی از ناامیدی و بالا رفتن آمار درگیریهای فیزیکی بین شهروندان و اعضای خانوادهها و پایین آمدن معنادار سطح تابآوری شهروندان شده است، همانطور که پیشبینی میشد با واکنشهای مقابلهجویانهای از سوی شهروندان و افکار عمومی مواجه شد.
به اعتقاد مخالفان اجرای این مصوبه که در سال ۸۴ به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسید و عملا پایهگذار گشتهای ارشاد به فرم و شکل امروزی آن بود، اجرای این طرح میتواند از سویی ابزاری باشد برای دور کردن ذهن شهروندان از افزایشهای تصاعدی بیسابقه و البته روزانه تورم و گرانیها در کشور و از طرفی، ایجاد بسترهای کافی برای اجرای دو طرح مهم سهمیهبندی نان و افزایش قیمت بنزین و سوخت! طرحی به قدمت عمر ۴۲ ساله انقلاب و البته با شکل و قامتی جدید.
ابلاغ و اجرای طرح مبارزه با بدحجابی اما، اینبار از همان ابتدا و درست پس از ابلاغ آن توسط رییسی با ۳چالش جدی همراه بود؛ اول اینکه در طول سکوت یک دههای فعالیت گشتهای ارشاد، شیوه پوشش و زندگی و تفریحات جوانان ایرانی به شدت تغییر کرده بود و کمتر پذیرای چنین ارشادها و اجرای چنین قوانینی میرفت. دوم اینکه با فشارهای اقتصادی کمرشکن ایجاد شده در دولت دوازدهم باعث شده بود تا مردم دیگر تحمل محدودیتهای بیشتر را نداشته باشند و در برابر آن به شدت واکنش نشان دهند و بالاخره آنکه برخلاف دهه ۶۰ و ۷۰ که اخبار مربوط به نحوه برخورد با بدحجابان، بیشتر به شیوه دهان به دهان منتشر میشد، حالا ضابطان ارشاد، با میلیونها شهروندی مواجه بودند که از هر برخوردشان با شهروندان بهزعم آنها بدحجاب، عکس و فیلم میگرفتند و به سرعت در فضای مجازی پخش میکردند که بعضا نیز با موجهای گستردهای از اعتراضها همراه بود…
به نظر میرسد شهروندان امروز جامعه، تحلیلهایی متفاوت از مردم دهه ۶۰ و ۷۰ و ۸۰ در مواجهه با راهاندازی مجدد گشتهای ارشاد داشته باشند…رکسانا، ۲۹ ساله و مجرد که مانتویی جلو باز پوشیده و آرایش غلیظی هم دارد و بدون ترس از حضور گشت ارشاد مستقر در میدان ولیعصر قدم میزند، در پاسخ به این سوال که آیا از برخورد گشت ارشاد نمیترسد؟ لبخندی میزند و میگوید: الان که زمان قدیم نیست. الان ذایقه جوانان عوض شده است. دیگر کسی مثل قبل لباس نمیپوشد. گشت ارشاد میخواهد جلوی چه چیزی را بگیرد؟! میخواهد من و امثال من را زندانی کند؟ اینطوری در عرض چند ماه تمام زندانها پر میشود؟!
محسن ۴۵ ساله اما از منظری دیگر به ماجرا نگاه میکند: من هم مثل بسیاری دیگر از مردم فکر میکنم این برنامهها، بهانهای است برای اینکه حواس مردم را از گرانیها و از هم پاشیدگی خانوادهها منحرف کنند. به خصوص اینکه گفته میشود میخواهند نان را هم سهمیهبندی کنند و قیمت بنزین را هم به شدت افزایش دهند.دوستش داود نیز در تایید سخنان محسن میگوید: در حقیقت آنها میخواهند به بهانه اجرای طرح مقابله با بدحجابی و حضور در کف خیابانها و اعمال محدودیتها، از همین الان در دل مردم رعب و وحشت ایجاد کنند تا مبادا به دلیل فشارهای کنونی یا افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی نان، به فکر اعتراض و تظاهرات و شورش بیفتند!…
سه جوانی که گویا ماموران گشت ارشاد مستقر در نزدیکی مترو میدان صادقیه برای پوشش و موهایشان به آنها تذکر دادهاند، به شدت عصبانی هستند. یکی از آنها خطاب به بقیه میگوید: تو دانشگاه یکجور گیر میدهند و تو خیابان جور دیگر… پیرمردی که مثل من شاهد گفتوگوی آنهاست با تاسف سری تکان میدهد و میگوید: واقعا جای تاسف است. چرا باید با جوانان و دانشجویان اینگونه برخورد شود؟ آن وقت میگویم چرا جوانان بیانگیزهاند، چرا آمار فرار از کشور وحشتناک بالا رفته است؟پیرمرد درحالی که به نظر میرسد عصبانی است و کلافه دوباره سری به تاسف تکان میدهد و میگوید: اگر راست میگویند بروند به دختران و پسران الهیه و ولنجک و… گیر بدهند؟ تو این مناطق یا اصلا گشتی نیست یا اگر هست، خیلی خیلی کم به مردم گیر میدهند. چرا؟ چون میدانند تمام آقازادهها و از ما بهتران در این محلهها زندگی میکنند و اگر بخواهند به آنها گیر بدهند یا برخورد بدی داشته باشند، بلافاصله ممکن است توبیخ و تنبیه و حتی اخراج شوند!…
مرد میانسال دیگری هم که حین خریدن نوشابهای خنک از دستفروشی شاهد این صحنههاست، ناخودآگاه وارد بحث میشود. او میگوید: آقا اینکه چیزی نیست، تازه چند وقتی است که شبها هم ایستگاههای بازرسی میگذارند و مردم را چک میکنند؟…
اینها بهانه است! حتما میخواهند بنزین را گران کنند یا نان را سهمیهبندی کنند یا چیزی از این دست، آن وقت برای پرت کردن حواس مردم از گرانیهای یکسال اخیر و عصبانیت مردم و همچنین گرانیهای آینده چنین طرحهایی را از زیر خاک بیرون میکشند!
او هم پا تند میکند تا به مترو برسد اما در همان حال جمله آخرش را هم میگوید: رییسی که رسما اعلام کرد؛ موج اصلی گرانیها سال بعد است! اینها در واقع اقداماتی است برای جلوگیری از راه افتادن موجهای اعتراضی مردم. دیگر ما بعد از ۴۰ سال، کاملا این سناریوها را میشناسیم…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet