وضعیت وخیم رفاهی خانوارهای ایرانی
از ابتدای دهه ۹۰ خانوارهای ایرانی به طور مستمر در حال از دست دادن رفاه خودهستند. در فاصله سال های ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ خورشیدی درآمد سرانه ایرانی ها بیش از ۳۲ درصد کاهش داشته است. وقتی رشدی نداشته باشیم و درآمدمان هم کاهش داشته باشد، معلوم است که فقیرتر شدهایم!
توزیع درآمد به زیان طبقات محروم و متوسط
جهانصنعت:” دادههای اقتصادی از عقبگرد رفاهی ایرانیان در دهه ۹۰ خبر میدهد. آمارهای رسمی نشان میدهد درآمد سرانه هر ایرانی در سال ۹۰ برابر با ۱/۹ میلیون تومان بوده اما در پایان سال گذشته و بعد از یک دهه کاهش مستمر، این شاخص به رقم ابتدای سال ۹۰ رسیده است.برآوردهای صورت گرفته … نشان میدهد که در سال ۲۰۱۲ درآمد سرانه هر ایرانی برابر با ۷۶۶۰ دلار بوده است که نقطه اوج این شاخص محسوب میشود. با این حال در سالهای بعد از آن درآمد سرانه وارد سیر نزولی خود شده و به کمتر از نصف این مقدار در سال ۲۰۲۰ رسیده است. رقم تولید ناخالص داخلی نیز بر اساس آمار ۶۴۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ بوده که بعد از یک دوره نزول به ۲۳۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده است. این شاخص نشان میدهد که کیک اقتصادی کشور در طول سالهای یاد شده نه تنها بزرگ نشده بلکه با عقبگرد نیز همراه شده است. با توجه به آنکه درآمد سرانه سهم هر ایرانی از تولید ناخالص داخلی را نشان میدهد میتوان به چرایی افت رفاهی خانوارها در دوره مورد بررسی پی برد”…
“یکی از شاخصهایی که برای سنجش وضعیت رفاهی خانوارها مورد استفاده قرار میگیرد درآمد سرانه است. در حقیقت این شاخص نشان میدهد که سهم خانوارهای ایرانی از میزان تولیدات کشور در یک دوره مشخص چه میزان بوده است. اگر نگاهی به آمارهای رسمی و برآوردهای صورت گرفته از سوی نهادهای بینالمللی بیندازیم متوجه میشویم که از ابتدای دهه ۹۰ خانوارهای ایرانی به طور تدریجی در حال از دست دادن رفاه خود در سایه ناامنیهای سیاسی و اقتصادی هستند… درآمد سرانه نشان میدهد که سهم هر ایرانی از تولید ناخالص داخلی چقدر است. با توجه به کوچک شدن اندازه اقتصادی کشور سهم هر ایرانی از آن نیز به طور مستمر در حال کاهش بوده که نشاندهنده افت رفاهی خانوارهاست. تحرکات این دو شاخص در سالهای یاد شده و بهبود اندک این دو در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ نیز این مساله را تایید میکند. ضمن آنکه شیب کاهش تولید ناخالص داخلی و به تبع آن درآمد سرانه از سال ۲۰۱۷ به بعد تندتر شده است”…
همچنین تجارت نیوز می نویسد:”تصور عمده ایرانی ها این است که وضعشان در سال های گذشته، از نظر اقتصادی مدام بدتر و بدتر شده است. این احساس با واقعیتهای اقتصادی هم همخوانی دارد و رفاه ایرانی ها در سال های اخیر واقعا کاهش داشته است.محمدهادی سبحانیان، معاون وزیر اقتصاد، همین چند روز پیش گفته بود که اقتصاد ایران در فاصله سال های ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ خورشیدی، تنها «یک درصد» رشد کرده است.به گفته سبحانیان، در طول همین یک دهه، درآمد سرانه ایرانی ها هم ۳۲ درصد کاهش داشته است. وقتی رشدی نداشته باشیم و درآمدمان هم کاهش داشته باشد، معلوم است که فقیرتر شده ایم!…در واقع، به طور متوسط تک تک ما ایرانی ها در مقایسه با سال ۱۳۹۱، نه تنها ثروتمندتر نشده ایم، که تقریبا یک سوم فقیرتر شده ایم… کاهش شدید مصرف گوشت قرمز، کاهش حیرت آور مصرف برنج ایرانی، گزارش ها در مورد ترک تحصیل ده ها هزار دانشآموز و مواردی از قبیل افزایش چند برابری آمار جرم و جنایت، همه و همه نشان می دهد که رفاه در ایران کاهش یافته است.ما فقیر شده ایم و متاسفانه باید قبول کنیم که تا سال ها باید با فقر دست و پنجه نرم کنیم”.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet