تجلیل از مهسا امینی در سخنرانی رئیس جمهور شیلی در سازمان ملل
در مجمع عمومی سازمان ملل امسال برای نخستین بار دو رئیس جمهور چپ گرا از دو کشور آمریکای لاتین سخنرانی کردند….
گابریل بوریچ رئیس جمهور شیلی در مجمع عمومی سازمان ملل فراموش نکرد در پایان سخنرانی خود از مهسا امینی دختر ۲۲ ساله ی کرد ایرانی که آخرین قربانی حجاب اجباری در ایران است یاد کند. بوریس با اشاره به قتل مهسا امینی خواستار بسیج جهانی برای توقف خشونت علیه زنان در ایران شد.
او در سخنرانی خود به بحران های جهانی که گریبانگیر چندین کشور جهان است اشاره کرد.
رئیس جمهور شیلی به وضعیت دراماتیک در آمریکای مرکزی اشاره کرد و از کشورها خواست “به کار خود برای کمک به آزادی زندانیان سیاسی در نیکاراگوئه ادامه دهند.”
وی همچنین افزود که کشورها همچنین باید تلاش کنند تا در هیچ کجای دنیا، داشتن افکار متفاوت از دولت در قدرت، به آزار و اذیت یا نقض حقوق بشر منجر نشود.
او با اشاره به رد قانون اساسی مترقی این کشور در رفراندام اخیر، گفت: شیلی به زودی قانون اساسی ای خواهد داشت که نشان دهنده میل به عدالت و آزادی است. وی همچنین تاکید کرد «تا وقتی مردم حرف میزنند، یک دولت نباید احساس شکست کند»
وی افزود: “جنگ تهاجمی ناعادلانه ای که توسط روسیه در اوکراین به راه انداخته شد، قیمت سوخت را بالا برد و باعث کمبود غلات و کود شد و تاثیر شدیدی بر اقتصاد ما گذاشت.” او گفت با مردم اوکراین اعلام همبستگی می کند.
وی همچنین از جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین که در سال ۲۰۱۸ در دولت قبلی دونالد ترامپ آغاز شد و همچنین بیماری همه گیری که اقتصاد جهانی را بی ثبات کرد و اقتصاد شیلی را نیز تحت تأثیر قرار داد، انتقاد کرد.
گوستاوو پترو ، رئیس جمهور چپ گرای کلمبیا نیز برای اولین بار در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد:
او گفت: من از یکی از سه کشور زیبای روی زمین آمدهام. هزاران گونه رنگارنگ در دریاها، در آسمان ها، در زمین… من از سرزمین پروانه های زرد و جادو می آیم. آنجا در کوه ها و دره های سبز نه تنها آب های فراوان به پایین سرازیر می شود، بلکه سیلاب های خون نیز جاری است. من از کشور زیبایی خونین آمده ام. کشور من نه تنها زیباست، بلکه خشن نیز هست.
او سیاست های حفاظت از محیط زیست را به شدت زیر سوال برد و از برخی روش های مورد استفاده برای استخراج زغال سنگ، نفت و سایر هیدروکربن ها انتقاد کرد.
رئیسجمهور کلمبیا در بخشهایی از سخنرانی اش، صاحبان قدرت در جهان را متهم کرد که با کنترل نفت، قدرت خود را تداوم میبخشند. پترو گفت : «سخنرانی ها برای نجات جنگل ها ریاکارانه است» “جنگل در حال سوختن است، آقایان، در حالی که شما به جنگ مشغول هستید و با آن بازی می کنید. جنگل، ستون آب و هوای جهان، در حال ناپدید شدن است.
رئیس دولت کلمبیا قدرت های بزرگ جهان را به خاطر «پرتاب سموم» به جنگل های کلمبیا مورد انتقاد قرار داد. «آنها به تحصیل کودک علاقه ندارند، بلکه به کشتن جنگل و استخراج زغال سنگ و نفت از عمق آن علاقه دارند.
رئیس جمهور کلمبیا از جامعه بین المللی خواست به جنگ “غیرمنطقی” علیه مواد مخدر پایان دهند. او اطمینان داد کوکائین کمتر از زغال سنگ و نفت خطرناک خواهد بود.
رئیس جمهور کلمبیا از سران کشورها، وزرا و صدراعظم ها از سراسر جهان خواست تا ایده خود را در مورد قاچاق مواد مخدر تغییر دهند و در مورد آن به نفع جوامع تجدید نظر کنند: “من از اینجا به نام آمریکای لاتین مجروح می خواهم، به جنگ غیرمنطقی با مواد مخدر پایان دهید. گوستاوو پترو گفت: کاهش مصرف مواد مخدر به جنگ نیاز ندارد، بلکه به همه ما نیاز دارد تا جامعه ای بهتر بسازیم .
به همین ترتیب، او از صادرکنندگان بزرگ خواست که با گلایفوسیت و سایر موادی که می تواند جنگل ها و جانوران و گیاهان ملی را آسیب برساند، وارد کلمبیا نشوند. او گفت: “زیبایی کشور من را با زهرهای خود از بین نبرید، بدون ریا به ما کمک کنید تا جنگل بارانی آمازون را نجات دهیم تا زندگی بشریت در این سیاره حفظ شود.”
رئیس جمهور کلمبیا، از جو بایدن و دولت ایالات متحده به دلیل تهاجم به کشورهای مختلف قاره های کهن انتقاد کرد. از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز به دلیل حمله به اوکراین انتقاد کرد. او گفت زمانی که اقدامات بیشتری برای بشریت مورد نیاز بود، زمانی که واریز پول به صندوق ها برای نجات بشریت ضروری بود، زمانی که لازم بود هر چه زودتر از زغال سنگ و نفت دور شویم، جنگ ها یکی بعد از دیگری روی دادند. آنها به اوکراین و عراق و لیبی و سوریه حمله کردند. به نام نفت و گاز حمله کردند. رئیس جمهور کلمبیا تاکید کرد: آنها در قرن بیست و یکم بدترین اعتیاد را دارند. اعتیاد به پول و نفت.
وی در پایان با انتقاد از قدرتهای جهان در موضوع مواد مخدر و دعوت از روسای جمهور آمریکای لاتین برای مقابله با مواد مخدر و توقف خشونتهایی که گریبانگیر منطقه میشود، گفت: من از همه آمریکای لاتین میخواهم تا متحد شویم و نابخردی هایی که تن ما را می کشد به عقب برانیم. «ما نیز در جنگ با سیاره زمین هستیم. بدون صلح با کره زمین، صلح بین ملت ها وجود نخواهد داشت. بدون عدالت اجتماعی، صلح اجتماعی وجود ندارد.»
در حالیکه اعتراضات به قتل مهسا امینی در شهرهای مختلف ایران برای چهارمین شب نیز ادامه یافته است، یک مقام ارشد سازمان ملل متحد خواهان «تحقیقات مستقل» درباره قتل این زن جوان شده است.
«آسوشیتد پرس» در گزارشی که سهشنبه ۲۹ شهریور منتشر کرده، نوشته است که این مقام سازمان ملل از بازداشت و برخورد خشونتآمیز با معترضان به قتل مهسا امینی نیز اعلام نگرانی کرده است.
پیش از این ندی الناشف، سرپرست کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از موج سرکوب و برخوردهای خشونتآمیز با تظاهرات مردم ایران که در اعتراض به قتل مهسا امینی در بازداشت، ادامه دارد، ابراز نگرانی کرده بود.
الناشف سهشنبه ۲۹ شهریور در بیانیهای نوشته است: «مرگ دلخراش مهسا امینی و اتهامات مربوط به شکنجه و بدرفتاری با او باید به سرعت، بیطرفانه و به طور موثر توسط یک مرجع دارای صلاحیت و مستقل بررسی شود تا از این موضوع اطمینان حاصل شود که خانواده او به عدالت و حقیقت دسترسی دارند.»
راوینا شمداسانی، سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز، اعلام کرده در تظاهراتی که برای محکوم کردن قتل این زن جوان ایرانی در چندین شهر ایران از جمله تهران، برگزار شده، تاکنون دو تا پنج نفر کشته شدند.
شمداسانی همچنین گفته که پلیس «گلوله جنگی» شلیک کرده و از گاز اشکآور استفاده کرده است.
پیش از این آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز در توئیتی ضمن درخواست برای بهرسمیت شناختن حق تظاهرات مسالمتآمیز در ایران گفته که مردم ایران و آمریکا برای مهسا امینی سوگواری میکنند.
اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیهای، ضمن ابراز همدلی با خانواده مهسا امینی و دوستان او، قتل این شهروند ایرانی را «غیر قابل قبول» خوانده و خواستار پاسخگویی عوامل آن شده است.
وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه دیگری که خبرگزاری «رویترز» آن را منتشر کرده، مرگ مهسا امینی را «عمیقا تکاندهنده» توصیف کرده است.
مهسا امینی، زن جوان کُرد اهل سقز بود که سهشنبه ۲۲ شهریور در تهران توسط گشت ارشاد بازداشت شده و سه روز بعد در اثر جراحات وارده در اثر شکنجه در بیمارستان کسری تهران جان باخت.
در حالی که مقامات حکومتی همانند سایر پروندهها در گذشته، همچنان پاسخگو نبوده و بر انکار در این پرونده و گمراه کردن اذهان عمومی اصرار دارند، دامنه تظاهرات مردم ایران در اعتراض به قتل مهسا امینی و همبستگی با خانواده او اما به سرعت گسترش یافته و با تبدیل شدن آن به موجی از خشم و انزجار عمومی نسبت به خشونت علیه زنان، کلیت نظام دینی مردسالار و زنستیز حاکم بر این کشور و رهبری آن علی خامنهای را نشانه رفته است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet