اخبار

شدت گرفتن اعتراض‌های مردمی؛ ده‌ها معترض کشته و زخمی شدند

برغم محدودیت های اینترنتی و از دسترس خارج شدن بسیاری از شبکه های اجتماعی، ویدئوهایی از شروع تظاهرات اعتراضی  امروز پنجشنبه انتشاریافته است. مردم معترض برای ششمین روز متوالی در برخی از شهرها از جمله تهران و سنندج به خیابان‌ ها آمدند. تاکنون ده‌ها تن از معترضان در روزهای اخیر کشته، زخمی یا بازداشت شدند….

طی روزهای اخیر با شدت گرفتن اعتراض‌ها نسبت به قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی و برگزاری تجمعات مردمی در شهرهای مختلف ایران به‌ویژه در شهرهای کُردنشین، ده‌ها تن از معترضان کشته، زخمی یا بازداشت شدند. بنابرگزارش ها ی انتشاریافته، اجتماع اعتراضی در خیابان حجاب بلوار کشاورز که اکنون از سوی مردم خیابان مهسا خوانده می شود، مترو بهشتی، نظام آباد، چند نقطه در خیابان ولیعصر، آریاشهر با شعارهایی علیه حکومت اسلامی و رهبر آن صورت گرفته است.
به گزارش سایت زمانه،از آغاز اعتراضات مردمی (جمعه ۲۵ شهریور)، بر اساس گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، تا این لحظه بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی کشته شدن دست‌کم ۱۱ شهروند کُرد به نام‌های فریدون محمودی (سقز)، زکریا خیال (پیرانشهر)، فرجاد درویشی (ارومیه)، فواد قدیمی (دیواندره)، رضا لطفی (دهگلان)، محسن محمدی (دهگان)، مینو مجیدی (کرمانشاه)، امین معرفت (اشنویه)، میلان حقیقی (اشنویه)، دانش راهنما (روستای بالو، ارومیه) و صدرالدین لیاتی (اشنویه) جان باخته‌اند.
زکریا خیال اهل پیرانشهر و امین معرفت اهل اشنویه هر دو ۱۶ سال داشتند که به ترتیب در روزهای سه‌شنبه ۲۹ و چهارشنبه ۳۰ شهریور در جریان اعتراضات مردمی با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی جان باختند. ویدئوهای منتشر شده از مراسم خاکسپاری این دو نوجوان با واکنش جمعی و خشم عمومی در شبکه‌های اجتماعی همراه بوده است. چندین گزارش ویدئویی در شبکه‌ها منتشر شده که بدن‌های بی‌جان معترضانی که بر اثر تیراندازی مأموران امنیتی کشته یا زخمی شدند را نشان می‌دهد. ویدئویی از تبریز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که پیکر خون آلود یک معترض را نشان می‌دهند که با شلیک به سرش کشته شده است.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، تا روز پنج‌شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، دست‌کم کشته شدن ۳۱ شهروند درجریان اعتراضات سراسری ایران به ثبت رسیده است. احتمال داده می‌شود که تعداد زخمی‌شدگان و کشته‌شدگان اعتراضات سراسری شهریورماه بسیار بیشتر از آماری باشد که تا این لحظه از سوی منابع حقوق بشری منتشر شده است.
با وجود فشارها و سرکوب گسترده و خشونت‌آمیز نیروهای امنیتی در شهرهای مختلف ایران،تا شامگاه امروز پنجشنبه در شهرهای سنندج، اسلام آباد و برخی شهرهای دیگر کردستان، کرج، تبریز، همدان، بیجار، ملایر نیز اعتراضات خیابانی آغاز شده است.
حکومت اسلامی امروز با گسیل گسترده ی نیروهای امنیتی و گارد ویژه سوار بر خودرو و موتور سیکلت به خیابان های بسیاری از شهرها در صدد ایجاد جو رعب و وحشت برآمده تا مردم را بترساند و به خانه های خود برگرداند.
شب گذشته در ۸۳ شهر کشور مردم به خیابان ها آمده و دست به اعتراض زده اند.
ابهر، اراک، اردبیل، ارومیه، اسفراین، اسلام‌آباد غرب، اشنویه، اصفهان، اندیشه شهریار، ایلام، آمل، بابل، بابلسر، بجنورد، بروجرد، بندر انزلی، بندرعباس، بهبهان، بوکان، بیرجند، پاکدشت، پاوه، پرند، پیرانشهر، تالش، تبریز، تکاب، تهران، خرم‌آباد، دزفول، دهگلان، دهلران، دیواندره، رباط کریم، رشت، رضوانشهر، رودسر، زاهدان، زرین‌شهر، زنجان، ساری، ساوه، سرآسیاب ملارد، سردشت، سقز، سمنان، سیرجان، شاهرود، شهسوار، شوشتر، شیراز، شیروان، علی‌آباد کتول، قائم‌شهر، قرچک، قروه، قزوین، قشم، قصر شیرین، قم، قوچان، کاشان، کامیاران، کرج، کرمان، کرمانشاه، کیش، گرگان، گرمسار، گنبد کاووس، لاهیجان، لنگرود، مرند، مرودشت، مشهد، مهرشهر، نوشهر، نیشابور، هشتپر، همدان، ورامین و یاسوج شهرهایی بوده اند که شب گذشته شاهد اعتراضات مردمی بوده اند.
اعتراضات تا کنون در بیش از سی شهر بزرگ و کوچک از جمله تهران، مشهد، تبریز، بندرعباس، کرمانشاه، همدان، سنندج و بسیاری شهرهای دیگر شکل گرفته است. تاکنون دو کشته در دیواندره، یک کشته در سقز، یک کشته در دهگلان، یک کشته در مهاباد، یک کشته در ارومیه، یک کشته در کرج، یک کشته در پیرانشهر، یک کشته در کرمانشاه، یک کشته در اشنویه، یک کشته در قوچان، یک کشته در تبریز، شش کشته در بابل، یک کشته در بندرانزلی، یازده کشته در آمل و یک کشته در ایلام به ثبت رسیده است.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران،: «درطی درگیری‌های دیشب در آمل، ۱۱ معترض به ضرب گلوله مستقیم نیروهای امنیتی کشته شدند. همچنین حدود ۶۰ مرد و ۶ زن بازداشت و به زندان آمل منتقل شده‌اند. اعتراضات آمل از ساعت ۷ شب تا پاسی از شب در اطراف میدان ۱۷ شهریور ادامه داشت.»
همچنین یک منبع محلی در تهران به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «تا دیشب ۷۰ زن بازداشت شده در اعتراضات را به زندان قرچک ورامین منتقل کردند. از ساعت یک صبح به بعد هم، حدود یک‌صد نفر از زنان بازداشت شده را به این زندان منتقل کردند. این صد نفر را بعد از دو روز بازداشت به زندان قرچک منتقل کردند و همه ایشان در بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند و دست و پای برخی نیز شکسته است.»
تعداد بازداشت شدگان نامعلوم است. بسیاری از فعالان اجتماعی، فرهنگی و کارگری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند. لیلا عباسی، عضو هیئت مدیره ی کانون صنفی فرهنگیان بیجارِ، مدرس و معلم هنر، ریزان احمدی فعال حقوق زنان در سنندج، رضا شریفه از فعالین جنبش معلمان در سنندج، مظفر صالح‌نیا از فعالین سرشناس جنبش کارگری در سنندج و عضو هیأت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، حشمت اله طبرزدی در تهران از جمله آخرین نام هایی است که اعلام شده اند. گفته می شود نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق که از بیمارستان کسری گزارش نوشته و با خانواده و مهسا امینی مصاحبه کرده بود، چهارشنبه شب در خانه‌اش بازداشت شده و به مکان نامعلومی برده شده است. پیش از او نیز مهناز محمدی، فیلم‌ساز، و یلدا معیری، عکاس خبری، در روزهای گذشته بازداشت شده‌اند و از آنها اطلاعی در دست نیست.
از روز دوشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ در ادامه اعتراض به قتل حکومتی مهسا امینی، مردم در شهرهای سقز، سنندج، بانه، دهگلان، دیواندره، کامیاران و مریوان در استان کردستان و شهرهای مهاباد، اشنویه، بوکان، پیرانشهر، نقده، ارومیه و سردشت در استان آذربایجان غربی و شهرهای روانسر و جوانرود، کرمانشاه، پاوه و ایلام با تعطیلی کسب و کارهای خود دست به اعتصاب عمومی گسترده‌ زدند.
با گذشت چند ساعت از آغاز اعتصاب عمومی کسبه و بازاریان در اغلب شهرهای مذکور، مردم معترض به قتل مهسا (ژینا) امینی به خیابان‌ها آمدند و با شعارهایی از جمله، «زن، زندگی، آزادی»، «می‌کشم می‌کشم هر آن‌که خواهرم کُشت» و «مرگ بر دیکتاتور» در شکلی بسیار وسیع‌تر از روزهای قبل اقدام به برگزاری تجمعات و تظاهرات اعتراضی کردند.

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا