اجتماعی

پیامدهای خشکسالی در ایران

حسن اکبری: خشکسالی تاکنون ۲۸ تریلیون ریال (حدود ۱۰۷ میلیون دلار) به محیط‌زیست زیان وارد کرده است. متأسفانه بیش از ۷۰ درصد کشور از خشکسالی شدید رنج می‌برند. وی با ابراز تأسف گفت: شدت خشکسالی در مناطقی مانند زاگرس ویرانگر است، مناطقی که هم منبع آب و هم زیستگاه طبیعی است.

برگردان علی‌اصغر شهدی ار تارنمای تهران تایمز

تهران در سال آبی گذشته از اول مهر ۱۴۰۰ (۲۳ سپتامبر ۲۰۲۱) آغاز شد، میزان بارندگی‌اش نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۲۴ درصد کاهش داشت. یعنی ایران سالی دیگر را باکم بارشی گذرانده است.

طبق آمارهای جدید استخراج‌شده، در سال آبی گذشته در مجموع ۱۸۰.۴ میلی‌متر باران در کشور باریده است که نسبت به میانگین بلندمدت ۲۳۷.۱ میلی‌متری ۲۳.۹ میلی‌متر کاهش نشان می‌دهد.

سال آبی گذشته سال کم بارشی برای کشور بود که باعث تداوم سال‌های خشک شد.

فصل تابستان افزایش ۱۹.۷ میلی‌متری بارندگی را نشان می‌دهد که نسبت به دوره بلندمدت که میزان بارندگی ۱۱.۵ میلی‌متر بوده با رشد ۷۱.۳ میلی‌متری همراه بوده است.

وقوع پدیده موسمی (مونسون) توأم با بارندگی شدید در تابستان یکی از عواملی است که در درازمدت باعث افزایش بارندگی شده است. با این حال همچنان کاهش سطح منابع آب زیرزمینی و سفره‌های آب زیرزمینی در ایران وجود دارد.

هرچند بارندگی امسال نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است، اما نسبت به شرایط عادی ۱۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

در حال حاضر ۴۱ درصد از حجم سدها پرشده است درحالی‌که باید در این فصل سال ۵۰ درصد سدها پر باشند. حتی در این شرایط نیز خشکسالی وجود دارد.

بر اساس آمار، میانگین بارندگی کشور در ۵۰ سال گذشته ۲۷۰ میلی‌متر بوده که ۲۳۰ میلی‌متر کاهش داشته است، به عبارتی طی ۵ دهه گذشته میانگین بارندگی ۴۰ میلی‌متر کاهش داشته است.

بر اساس پیش‌بینی چندساله سازمان جهانی هواشناسی در پنج سال آینده میانگین بارندگی ایران ۷۵ درصد کاهش می‌یابد و دما نسبت به میانگین بلندمدت ۵۰ تا ۷۵ درصد افزایش می‌یابد.

خسارت ۱۰۷ میلیون دلاری خشکسالی به محیط‌زیست

حسن اکبری، معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط‌زیست در ۸ اردیبهشت گفت: خشکسالی تاکنون ۲۸ تریلیون ریال (حدود ۱۰۷ میلیون دلار) به محیط‌زیست زیان وارد کرده است.

متأسفانه بیش از ۷۰ درصد کشور از خشکسالی شدید رنج می‌برند. وی با ابراز تأسف گفت: شدت خشکسالی در مناطقی مانند زاگرس ویرانگر است، مناطقی که هم منبع آب و هم زیستگاه طبیعی است.

شاید اولین و مهم‌ترین اثر آسیب خشکسالی ضعیف شدن پوشش گیاهی باشد که زنجیره غذایی حیات وحش را به‌طور جدی مختل می‌کند.

۴.۸ میلیون نفر در معرض خطر خشکسالی

ایران با طیف وسیعی از چالش‌های زیست‌محیطی ازجمله دمای بالا، آلودگی، سیل و دریاچه‌های در حال محو شدن مواجه است. در مهر-اردیبهشت ۱۴۰۰ (آوریل ۲۰۲۱) سازمان هواشناسی ایران نسبت به «خشکسالی بی‌سابقه» و میزان بارندگی که به‌طور قابل‌توجهی کمتر از میانگین بلندمدت بود، هشدار داد.

جمعیت هلال‌احمر ایران تخمین می‌زند که ۴.۸ میلیون نفر در معرض خطر متوسط تا زیاد اثرات ناشی از خشکسالی هستند که بیشتر در مناطق دورافتاده و روستایی استان‌ها به سر می‌برند.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا