اجتماعی

قطع ارتباط با جامعه جهانی ادامه دارد؟

 حالا دیگر ارتباط مردم ایران با فضای مجازی خارج از کشور قطع شده است. روند این قطع شدن به صورت مرحله به مرحله صورت گرفت.

آرمان ملی: از روز ۲۵ شهریور سرعت اینترنت کم شد. به تدریج اینترنت، ساعتی شد و در ساعات محدودی از شبانه روز با سرعت پایین در دسترس بود، پلتفرم‌های اینستاگرام و واتساپ فیلتر شدند و مردم نمی‌خواستند در فضای محدود و تعریف شده مجازی محصور شوند، دست به دامان فیلترشکن‌ها شدند تا اینکه ارتباط با تمام فیلترشکن‌ها هم قطع شد و تمام. اما این پایان ماجرا نبود و مردم ناامید نشدند. به نظر می‌رسید که فیلترشکن‌های پولی در برخی موارد و تحت شرایط خاصی، کار می‌کنند تا اینکه روز گذشته، عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات، گفت که «استفاده و فروش فیلترشکن‌ها غیر مجاز است ولی متأسفانه جرم انگاری نشده است!»

او توضیح داد که در حال حاضر تلاش‌هایی در حال صورت گرفتن هستند تا استفاده از فیلترشکن‌ها علاوه بر غیرمجاز بودن، به سرعت جرم انگاری هم بشود و بعد هم توصیه کرد که مردم تا آنجا که می‌توانند از فیلترشکن‌ها استفاده نکنند! او نگفت که مردم چه کار کنند. البته مسئولان مدام می‌گویند که مردم از پلتفرم‌های داخلی استفاده کنند اما توضیحی راجع به این پلتفرم‌ها نمی‌دهند. در همین زمینه، ابراهیم رئیسی هم روز گذشته در جلسه هیات دولت به مقامات مسئول دستور داده که برای ارتقای پلتفرم‌های ارتباط داخلی، تلاش کنند. مقصود مسئولان از راه‌اندازی پلتفرم‌های داخلی، اماکنی هستند تا کسب و کارهای اینترنتی به آنجا کوچ کنند و این نکته را در نظر نمی‌گیرند که ارتباط با فضای مجازی خارج از محدوده ایران (در هر حوزه و شغل و علاقه‌مندی)، مساله‌ای نیست که به راحتی بتوان حذف کرد. مگر می‌شود ارتباط با فضای جهانی در تبادل اطلاعات و آشنایی با پیشرفت‌ها و محصولات روز جهان تاثیر نداشته باشد. با درنظرگرفتن این محدودیت، بحث امنیت این پلتفرم‌های داخلی دیگر موضوعی برای بحث نیست و شاید دیگر برای کاربران مهم نباشد که امنیتشان در استفاده از این پلتفرم‌ها به خطر بیفتد!

اظهارات مسئولان و کلافگی مردم

در این میان اظهارات مسئولان مختلف به جای اینکه به سوال‌های شهروندان پاسخی داده و آن‌ها را از ابهام بیرون بیاورد، بیش از پیش موجبات سردرگمی را فراهم می‌کند. برای نمونه مهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد اسلامی در جمع خبرنگاران گفته؛ «به این اجماع رسیده‌ایم که هر کاری در مورد پیام‌رسان‌ها اتفاق می‌افتد باید دو پیش فرض داشته باشد؛ یکی که بیش‌ترین تسهیل و دسترسی اتفاق بیفتد و اینکه اعتماد عمومی نسبت به آن وجود داشته باشد و فکر می‌کنم که با اجماعی که در نظام روی این موضوع است ان‌شاا… مردم با آرامش بتوانند این کار را انجام دهند.»

سخنان وزیر ارشاد اینگونه ادامه می‌یابد که «در اتفاقاتی که افتاد و تصمیماتی که از سوی مراجع امنیتی گرفته شد مهم‌ترین بحث این بود که ما در حوزه سرویس‌های داخلی، پلتفرم‌ها و شبکه‌های پیام‌رسان باید چند مساله را برای مردم کاملاً تامین کنیم؛ یکی اینکه به هر حال این تسهیل و سرویس‌ها و خدماتی که لازم است را به آنها بدهیم نکته بعدی اینکه باید مردم آن حس اعتماد عمومی را داشته باشند که من فکر می‌کنم این خیلی مهم است.» باری او در پاسخ به این سوال که آیا برنامه وزارت ارشاد معرفی یک پلتفرم است یا مجموعه‌ای از پلتفرم‌ها، اینطور گفته: «اساساً معرفی و بحث‌های فنی مربوط به عنوان نیست ما در حوزه محتوا هستیم اما به دلیل نزدیکی کارکرد با دوستانمان در وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی و مرکز فرهنگ و هنر در فضای مجازی دوستان ما در معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی همکاری نزدیک و فشرده‌ای را انجام می‌دهند که زمینه اعتماد عمومی بیشتر فراهم شود.»

تقی‌پور، نماینده تهران هم گفته: «هیچ‌کسب‌وکار اینترنتی نباید تعطیل شود!» او به مردم کلافه از وضعیت اینترنت گفته: «صاحبان مشاغل خودشان را به یک نرم‌افزار محدود نکنند.» او در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص «محدودیت‌های اعمال شده بر اینترنت و برخی نرم‌افزارها که بخش قابل توجهی از کسب‌وکارهای اینترنتی در کشور روی این بسترها شکل گرفته‌اند و لزوم چاره‌اندیشی برای حل این مساله به منظور جلوگیری از آسیب بیشتر به این مشاغل»، گفته: «البته تصمیمات اخیر برای اعمال محدودیت بر فضای مجازی و اینترنت از سوی دستگاه‌های امنیتی برای برقراری نظم و آرامش جامعه اتخاذ شده‌اند اما چند موضوع در این زمینه اصل است که در تصمیم‌گیری نهایی به‌نظرم باید مدنظر قرار گیرند.» او ادامه داده: «نخست اینکه هیچ‌کسب و کار اینترنتی نباید تعطیل شود، البته من قبلا هم این مساله را تاکید کردم که الزاما اسم یک نرم‌افزار را به کار می‌برند؛ اما اینطور نیست که یک کسب و کار فقط و حتما در یک نرم افزار باشد در حالی که این کسب و کار می‌تواند در محیط‌های دیگر هم آغاز به کار کرده و فعال باشد. لذا عرض من این است که صاحبان کسب و کار خودشان را به یک نرم افزار محدود نکنند و تلاش کنند کار خود را به نحوی در فضاهای مختلف توسعه دهند که با مخاطبان بیشتری در ارتباط باشند!» تقی‌پور در واکنش به این مساله که «برخی نرم‌افزارهای داخلی امکان جذب و افزایش حجم پذیرش کاربر را ندارند و یا با مشکلات فنی و ساختاری دیگر مواجه هستند که عملا استقبال از آن‌ها را کاهش می‌دهد. آیا بهتر نیست حداقل رفع فیلتر موقتی صورت گیرد تا کاربران امکان انتقال به پلتفرم دیگر را داشته باشند؟»، برای بار دیگرعنوان کرده: «بله همین‌طور است، به عقیده من هیچ‌کسب و کاری نباید تعطیل شود، اینکه این مساله را در همان ابتدای گفت‌وگو هم تاکید کردم به این معناست که باید امکان انتقال فراهم باشد و انتقال هم زمانی امکانپذیر است که در داخل ظرفیت و توانایی وجود داشته باشد، اگر این توانمندی در داخل نباشد طبیعی است که استقبال کاربران را نخواهیم داشت.»

 

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا