اخبار

زندگی و معیشت مردم ؛ آمارها چه می گویند

سیطرهٔ جمهوری اسلامی یا درواقع حکومت “اشرار” و غارتگران بر میهن بلازدهٔ ما شرایط زندگی مردم به‌ویژه قشرهای زحمتکش جامعه را توان‌فرسا کرده است. کشوری که با داشتن نیروی کار متخصص کافی، منابع طبیعی سرشار، و قدرت مالی فراوان توانایی آن را دارد که نیازهایش را در صورت استقرار نظامی مردمی و دمکراتیک برآورده سازد و معضل‌هایش را بر بنیان راه حل های علمی و حفظ منافع مردم حل کند، نه‌تنها با بسیاری مشکل‌های کهنه و دیرپا همچنان روبروست، بلکه بحران‌هایی تازه به‌تازه نیز به آن‌ها افزوده می‌گردد….

در این ارتباط، بهار نیوز،امروز سوم آیان ماه ۱۴۰۱ ، به نقل از قرن نو، با عنوان بیش از ۶۵میلیون نفر زیر خط فقر هستند،چنین می نویسد: ” اخیراً فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون شوراهای اسلامی کار اعلام کرده که خط فقر در کشور به ۱۸میلیون و ۲۹۰هزار تومان رسیده است؛ رقمی که حداقل دستمزد کمتر از یک‌سوم آن را می‌تواند پوشش دهد.”
با وجود آنکه رقم اعلام‌شده از سوی شوراهای اسلامی کار بسیار رقم بالایی بوده؛ اما بسیاری از اقتصاددانان بر این باور هستند که خط فقر حتی از ۱۸میلیون تومان بالاتر است. مرتضی افقه، استاد دانشگاه شهید چمران و کارشناس اقتصاد توسعه گفت: “به اعتقاد بنده، این عدد یک میانگین کشوری است؛ اما برای شهری مانند تهران با توجه به سهمی که مسکن در تأمین نیازهای اساسی دارد و با توجه به جهش شدید قیمت مسکن در سال‌ها اخیر، خط فقر از این هم بالاتر خواهد بود مگر اینکه مسکن را از این سبد خارج کنیم که در آن صورت خط فقر به گونه دیگری محاسبه خواهد شد.”
بسط بیش از پیش مناسبات سرمایه‌داری جامعهٔ ایران را در اساس به دو قطب متضاد تقسیم کرده است. با ادامه سیاست‌های ضد مردمی حکومت جمهوری اسلامی ایران، بی‌عدالتی شدت بیشتر می‌یابد و فاصلهٔ طبقاتی روز به‌روز عمیق و عمیق‌تر می‌شود. از سویی اقلیتی ممتاز در پناه حمایت رژیم حاکم به تاراج ثروت‌های ملی مشغولند و از سوی دیگر اکثریت محروم به‌شدت در معرض ستم و تاراج قرار دارند. درهٔ عمیقی این دو قطب را از هم جدا می‌کند. به‌رغم مانورهای رژیم ولایت فقیه و ادعاهای بلندگویان دولت، بی‌عدالتی در توزیع درآمد و ثروت ملی روز به‌روز افزایش می‌یابد. درآمد زحمتکشان میهن ما امروزه بخشی ناچیز از درآمد ملی است.
افقه در ادامه افزود: “خط فقر غذایی داریم که شامل کالری موردنیاز است که فقر شدید نیز نام‌گذاری می‌شود؛ اما در فقر مطلق به غیر از کالری لازم برای بقای جسم نیازهای دیگری که در میان‌مدت و حتی کوتاه‌مدت ممکن است به بقای افراد صدمه بزند نیز محاسبه خواهد شد که علاوه بر نیازهای غذایی شامل مسکن، پوشاک، بهداشت، امنیت و حتی آموزش به‌صورت غیرمستقیم می‌شود. اگر این مجموعه را در بررسی خط فقر در نظر بگیریم می‌توان گفت که در شهر تهران و چند شهر بزرگ دیگر خط فقر بالاتر باشد و در شهرهای کوچک‌تر و متوسط این عدد، خط فقر مناسبی باشد.”
یکی دیگر از مشکلات اساسی زندگی مردم گرانی کمرشکن و روزافزون است. عامل‌‌هایی متعدد بر میزان گرانی‌ها یا پردهٔ استتار بر غارتگری سرمایه‌داری در این عرصه‌ها افزوده است که از آن جمله‌اند: سودجویی و غارتگری سرمایه‌داران حامی رژیم، وابستگی امور اقتصادی و مالی کشور به نوسان‌های اقتصادی و مالی و ارزی کشور، بورس بازی و زمین‌خواری، گرانی مسکن، انواع سفته‌بازی و شعبده‌بازی‌ها با قیمت‌های سر به‌آسمان کشیده، وجود واسطه‌های متعدد در توزیع کالاهای گوناگون، گرانی دارو و درمان و کمی تعداد بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها، رخنۀ سرمایه خصوصی در آموزش و فرهنگ و درمان که رژیم آن را تشویق می کند. همچنین، سیاست‌های مالیاتی غیردموکراتیک، مخارج کمرشکن دستگاه‌های امنیت داخلی (سرکوبگری) و تسلیحاتی و لشکرکشی‌های نظامی و پلیسی، هزینه‌های دستگاه اداری و تشریفاتی در سفرهای غیر ضرور دولتیان با اهل‌بیت و فک‌وفامیل و اطرافیان. این عامل‌ها در زمرهٔ علت‌های اساسی گرانی کمرشکن هزینه زندگی است که بار سنگین آن‌ها بر دوش زحمتکشان محروم و ستمدیدهٔ میهن ماست. برخلاف اقدام‌های عوام‌فریبانهٔ رژیم، تا زمانی که تأثیر این علت‌ها باقی است بلای گرانی گریبانگیر مردم خواهد بود.
مرتضی افقه در ادامه گفت: “به‌غیر از شاخص‌های رایج در ادبیات توسعه و ادبیات جهانی مرتبط با فقر باید ادبیات ایران را نیز برجسته‌ کرد؛ ما در کنار خط فقر بار تکفل را نیز داریم به این معنا که خانوارهای زیادی هستند که جوانان آنها به‌دلیل نبودِ شغل از پدر ارتزاق می‌کنند و به‌عبارت دیگر رقم بار تکفل (هر نفر چند نفر را باید نان دهد) نیز بالا رفته که یکی از شاخص‌های توسعه است.”
یکی از مشکلات زندگی مردم مسئله بیکاری است. مهاجرت روستاییان به شهرها، افزایش جمعیت کشور، نداشتن برنامه‌ای جدی برای ایجاد اشتغال و مبارزه با بیکاری‌های روزافزون، ریشه‌کن کردن بیسوادی، بالا بردن سطح فرهنگ عمومی، تدارک کادرهای فنی و متخصص، و سرانجام رشد ناموزون و راه ناسالم تکامل اقتصادی، همه و همه، معضل اشتغال در کشور را به‌شکل‌هایی مختلف وخیم‌تر کرده است. بدین‌سان، بیکاری و نیمه‌بیکاری آسیبی اجتماعی است که کارگران و دیگر قشرهای زحمتکش شهر و روستا را تهدید می کند.
این کارشناس اقتصاد توسعه در ادامه با اشاره به این موضوع که شاغل‌بودن الزاماً به‌معنای فقیرنبودن نیست؛ گفت: “در کشور ما بسیاری از افراد مشغول به‌کار هستند و درآمد آنها کفاف زندگی و هزینه‌های لازم برای بقا را نمی‌دهد و معمولاً بیش از یک شغل دارند که آن نیز کفاف خط فقر را نمی‌دهد و به‌نظر می‌رسد که با یک شاخص نمی‌توانیم ابعاد واقعی زندگی افراد در ایران را بسنجیم و باید در کنار خط فقر سایر شاخص‌ها را نیز در نظر بگیریم تا سطح رفاه و فلاکت افراد مشخص شود.”
افقه در ادامه افزود: “دولت با لجاجت و یکدندگی اصرار دارد که می‌تواند مشکلات اقتصادی مردم را بدون رفع تحریم‌ها برطرف و نیازهای آنها را تأمین کند؛ اما پس از یک سال و ۳ـ۴ ماه از استقرار دولت، تورم نیز حتی از ۴۰ درصد عقب‌نشینی نکرده‌ و دولت در اولین هدف خود نیز ناکام مانده است چه برسد به تعداد شغل‌‌هایی که پیش‌بینی کرده بود ایجاد خواهد کرد و یا مسکن‌هایی که می‌خواسته‌ بسازد و این اتفاق از بی‌تجربگی رئیس‌جمهور و وزراست که وعده‌هایی را دادند که تنها بر روز کاغذ می‌توانستند جذاب باشند.”این کارشناس اقتصاد توسعه در آخر گفت: “قابل‌انتظار بود که تولید ملی، درآمد سرانه و به‌تبع آن سطح رفاه خانوارها روزبه‌روز بدتر شود و بیش از ۶۵میلیون نفر به‌نظر می‌آید که زیر خط فقر هستند.”
نبودِ مسکن مناسب و بهداشتی برای توده‌های مردم در شهر و روستا، گرانی کمرشکن اجاره‌بها و بهای مسکن، دشواری‌های حمل‌ونقل شهری، مشکلات آب و برق و خدمات دیگر نیز جزو مشکلاتی قدیمی و ریشه‌دارند که اکثریت مردم با آن‌ها درگیرند. دشواری زندگی جوانان، نبود امکان و وسایل کافی تحصیل، کار، تفریح سالم و ورزش، افق روشن برای کار و زندگی، رفتارهای تبعیض‌آمیزحکومت با جوانان در جامعه، رواج انواع وسایل تخدیر و فساد در بخشی از جوانان را نیز به این مشکلات باید افزود. جمهوری اسلامی ایران چهل‌وچهار سال است که با ترور و اختناق به حکومت خود ادامه داده است و با عناد تمام خواست‌ها و حرکت‌های اعتراضی و مترقی جوانان را به‌شدت سرکوب کرده است. این رژیم می‌کوشد جوانان را عبد و عبید و با روح بندگی و اطاعت بارآورد. رژیم از رشد و بسط فعالیت مردم آزاده، فعال، و اعتراض‌گر و انتقاد کننده به فساد و ستم از جمله جوانان دلیر و مبارز میهن‌مان وحشت دارد.

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا