ورزشی

مهدی تاج کلاهش را بگذارد بالاتر!

باعث تاسف است که شهرها و تیم‌های نفتی هیچ بهره‌ای از پول نفت و گاز نمی‌برند…بله، ولی شما باید این سوال را از آقای تاج و فدراسیون فوتبال ما کنید. از آنها بپرسید که چرا فدراسیون قطر باید ما را دعوت کند؟ چرا از طرف فدراسیون خودمان از ما دعوت نشد برای دیدن بازی‌های تیم ملی؟ این جای تاسف دارد…

اعتماد: گروه ورزش

چند روز قبل فدراسیون فوتبال قطر در نامه‌ای به فدراسیون فوتبال ایران از ابراهیم قاسمپور، حمید درخشان و جواد نکونام برای تماشای بازی‌های جام جهانی دعوت کرد. سه بازیکنی که سابقه بازی در تیم‌های قطری را در کارنامه دارند. به مناسبت این نامه با ابراهیم قاسمپور به گفت‌وگو نشستیم. از بررسی کیفیت مسابقات لیگ شروع کردیم و با توجه به حضور ۶ هفته‌ای قاسمپور در سمت مدیرفنی صنعت نفت رسیدیم به جایگاه ناامیدکننده تیم‌های نفتی. از دعوت فدراسیون فوتبال قطر سوال کردیم و در نهایت با بررسی شرایط تیم ملی در آستانه جام جهانی گفت‌وگو را به پایان رساندیم.

‌بعد از ۱۱ هفته لیگ وارد تعطیلات شد. کیفیت فنی لیگ نسبت به سال گذشته بهتر شده یا افت کرده است؟

تیم‌هایی داریم که هزینه‌های زیادی کردند، تیم‌هایی که بازیکنان روی نیمکت‌شان هم ملی‌پوش هستند، این تیم‌ها وقتی مقابل هم قرار می‌گیرند بازی باکیفیت‌تر و قابل‌قبول‌تری به نمایش می‌گذارند. تیم‌هایی که در وسط جدول رو به پایین حضور دارند و نتوانسته‌اند هزینه کنند یا سرمایه‌گذاری کنند برای گرفتن بازیکن آنچنان باکیفیت نشان ندادند. در مجموع نه! به نظرم کیفیت بازی‌ها خیلی جالب و خوب نیست. فقط بعضی از تیم‌ها کیفیت قابل قبولی دارند که تازه آنها هم سیستم‌شان تهاجمی نیست. تدافعی کار می‌کنند.

خیلی‌ها انتقاد می‌کنند از کم گل بودن مسابقات. فکر می‌کنید دلیل این کم گل بودن چیست؟

عوامل مختلفی دخیل است. وقتی شما بازیکن خلاق در لیگ دارید دسترسی به گل هم سخت‌تر می‌شود. حضور تماشاچی خودش انگیزه زیادی ایجاد می‌کرد برای بازیکن که بحث مهمی است. تفکرات خود مربیان هم که در درجه اول فکر می‌کنند نباید ببازند و حالا اگر شد روی شکل‌های مختلف یا اتفاقات به گل دست پیدا کنند. همه اینها مجموعه‌ای را شکل می‌دهد که می‌تواند در زدن گل دخیل باشد. تیمی که بازیکنان تهاجمی دارد هم درست از ابزارش استفاده نمی‌کند. برای زدن گل یک‌سری ابزار لازم است. بعضا این ابزارها در فوتبال ما نه اینکه نباشد اما کم است. به همین دلیل وقتی این کنار تفکرات تدافعی قرار می‌گیرد نتیجه همین می‌شود. بعضی از تیم‌های بزرگ ما که هم‌نفر خوب گرفتند، یعنی بازیکن تعویضی‌شان بازیکن تیم ملی است، ولی آنها هم بیشتر در فکر دفاعی بازی کردن هستند و دل خوش می‌کنند به اتفاقاتی که ممکن است رخ بدهد. خب این نشان می‌دهد با این تفکرات گل کمتر زده می‌شود.

‌تیم صدرنشین مسابقات یازده گل زده و تیم دوم دوازده گل. این تیم‌ها در واقع با کمتر گل خوردن صدرنشین هستند. با این شرایط به نظر منطقی است که همه این روش را پیش بگیرند.

همین است. وقتی یک تیم فاصله می‌گیرد از تیم‌های دیگر طبیعی است که بیایند تلاش کنند خودشان را برسانند. به قول معروف تیم‌ها میلیمتری با هم رقابت می‌کنند. در تفکرشان این است که فلان بازی را در وهله اول نبازند که خیلی عقب نیفتند و فاصله زیاد نشود. این تفکرات در فوتبال ما حاکم است. فوتبال تهاجمی در لیگ ما دیده نمی‌شود. این فوتبال نیاز به بازیکنان خلاق دارد. به نظرم، البته این نظر شخصی من است و ممکن است به بعضی‌ها بر بخورد، ولی فوتبال ما بازیکن خلاق نسبت به گذشته کم دارد.

   ‌امسال چند مربی خارجی جدید به لیگ اضافه شدند. آقایان ساپینتو و مورایس به همراه قربان بردیف. آیا این مربیان آورده‌ای برای فوتبال ما داشته‌اند؟

این مربیان تا بخواهند بازیکنان ما را بشناسند و فوتبال ما را درک کنند نیاز به زمان دارند. این مربیان نیاز دارند بازیکنانی به خدمت بگیرند که در تفکرات خودشان جا بیفتند. ولی این مربیان آورده شدند و همان تیم سال گذشته را دادند دست اینها. این مربی هم نفرات را نمی‌شناسد هم در جابه‌جایی بازیکنان تیم دچار مشکل می‌شود. به همین دلیل مهم‌ترین عامل برای تاثیرگذاری یک مربی شناخت او از بازیکنان است. اگر شناخت کم باشد مطمئنا نمی‌توانند آن تفکرات خودشان را به بازیکنان القا کنند. مطمئنا این مربیان که تجربیات خوبی دارند و دانش درستی دارند می‌توانند به فوتبال ما کمک کنند. اگر مثل مربیان داخلی ما نشوند.

‌یعنی چه؟

منظورم این است که نتیجه‌گرا نشوند. البته دیدیم که این مربیان هم مجبور می‌شوند به آن سمت حرکت کنند. این ویژگی فوتبال ماست که یک مربی تا دو، سه بازی نتیجه نمی‌گیرد اخراجش می‌کنند. به همین دلیل مربیان خارجی هم می‌بینند مربیان دیگر دارند همین روش را پیاده می‌کنند و نتیجه می‌گیرند خب آنها هم به همان سمت حرکت می‌کنند. وقتی ثبات در کار نیست، ترس از دست دادن جایگاه آدم را به هر کاری وادار می‌کند.

   ‌در مورد وضعیت تیم‌های نفتی بگویید. آیا هنوز شما به عنوان مدیرفنی صنعت نفت مشغول هستید؟

من اسمم همچنان آنجا هست. متاسفانه در جابه‌جایی‌هایی که صورت گرفت هیچ مشورتی با من نشد. یعنی اول مربی را برداشتند و بعد هیات‌مدیره جابه‌جا شد و هیات‌مدیره مدیرعامل را عوض کرد. در این پروسه هیچ صحبتی با من نشد. من یک نامه دادم به مدیرعامل جدید و خواستم تکلیف را مشخص کند که فردا نگویند من رفتم و دیگر برنگشتم. من گزارش ۶ بازی اول لیگ را که با آقای پرکاس بودیم به مدیرعامل جدید دادم و برایش نوشتم (معذرت می‌خواهم از این کلمه استفاده می‌کنم) آویزان باشم یا بدون تاثیر. نوشتم اگر می‌خواهید ادامه همکاری بدهیم و اگر نمی‌خواهید حکم اخراج مرا بزنید. ایشان هیچ جوابی ندادند. نه اخراج شدم و نه مشورتی می‌شود با من برای انجام کارها. فعلا بلاتکلیف ایستادم و اصراری هم ندارم. هرجا بودم دوست ندارم فکر کنم سربار هستم. دوست دارم اگر یک جایی احساس می‌شود به من نیاز هست، باشم. در غیر این صورت دوست ندارم تحت هر شرایطی باشم.

   ‌وضعیت تیم‌های نفتی خیلی بحرانی است. دو جایگاه از سه رتبه آخر جدول را این دو تیم اشغال کرده‌اند.

در مورد تیم صنعت نفت بگویم. این تنها صحبت من نیست بلکه صحبت تمام اعضای هیات‌مدیره است که تیم صنعت نفت آبادان و در کل تیم‌های نفتی همیشه مشکل مالی داشته‌اند. متاسفانه شهرهای جنوبی روی نفت و گاز خوابیده‌اند اما خودشان هیچ بهره‌ای از پول نفت و گاز که از آن منطقه به کل کشور تزریق می‌شود، نمی‌برند. این جای تاسف دارد. تیم صنعت نفت آبادان، تیم شهر خود من هم مشکل مالی داشت و در حد بضاعتش در ابتدای فصل بازیکن گرفت. ولی به اذعان مربی جدید تیم که در رسانه‌ها و صداوسیما گفته، پتانسیل تیم نفت خوب است. ایشان گفت من با دید باز و شناخت کامل آمدم تیم را گرفتم، مخصوصا دیدم فاصله تیم‌ها خیلی کم است. آن موقع ۲۴ بازی مانده بود که مربی جدید تیم را تحویل گرفت. پس هیچ بهانه‌ای وجود ندارد مبنی بر اینکه تیم خوب نیست. من هم معتقدم تیم در حد بضاعت مالی‌اش خوب بسته شده به شرط اینکه خوب از این توانایی‌ها و بازیکنانی که در اختیار سرمربی هست استفاده شود.

‌آیا به آینده این دو تیم امیدوار هستید؟

انسان با امید زندگی می‌کند. اگر امید نباشد که آدم باید برود خودش را بگذارد توی قبر. آن موقعی که آقای پرکاس بود، نفت می‌توانست یک بازیکن خارجی یا حالا داخلی در خط میانی به خدمت بگیرد. یک بازیکن پلی میکر. یک فوروارد هم تیم نیاز داشت. اگر این دو بازیکن جذب شود و از پتانسیل تیم که من هم فکر می‌کنم پتانسیل بدی نیست استفاده شود، امکان موفقیت هست. فاصله‌ای که افتاده بین تیم‌ها هنوز زیاد نشده و نزدیک است. با دو تا برد تیم می‌رود تا وسط جدول و با دو تا باخت از وسط جدول تیم می‌افتد به انتها. خوشبختانه لیگ هم تعطیل شد و این برای تیم‌هایی مثل نفت مسجد سلیمان و ملوان و صنعت نفت و اینها یک فرصتی است که خودشان را بازسازی کنند و مشکلاتی که احساس می‌شود در تیم هست برطرف شود.

   ‌در خبرها آمده قطر از شما برای حضور در جام جهانی دعوت کرده. آیا این خبر صحت دارد؟

بله، ولی شما باید این سوال را از آقای تاج و فدراسیون فوتبال ما کنید. از آنها بپرسید که چرا فدراسیون قطر باید ما را دعوت کند؟ چرا از طرف فدراسیون خودمان از ما دعوت نشد برای دیدن بازی‌های تیم ملی؟ این جای تاسف دارد. آقایان کلاه‌شان را بگذارند بالا. ما چند سال برای آنها فوتبال بازی کردیم و پولش را هم گرفتیم. نه اینکه پولش را نگرفتیم و این شکلی ما را تحویل می‌گیرند. ولی در مملکت خودمان ۵۰ سال در فوتبال بودیم و هیچ‌وقت نه فقط برای من که هیچ‌کدام از ما ارزشی قائل نشدند. بعد می‌گویند چرا نخبه‌های ما از این مملکت می‌روند. حالا نه اینکه من به آن شکل نخبه باشم ولی در فوتبال و تخصص خودم فکر می‌کنم نخبه باشم. ولی هیچ ارزشی برای امثال ما قائل نیستند اما غریبه‌ها حداقل احترام ما را نگه می‌دارند.

   ‌بحث جام جهانی شد. شما در زمان سرپرستی آقای ماجدی عضو کمیته فنی فدراسیون بودید و مخالف بازگشت کی‌روش. با آمدن آقای تاج به هر ترتیب آقای اسکوچیچ برکنار شد و آقای کی‌روش آمد. حالا در فاصله ۳ هفته تا جام جهانی شرایط را چطور ارزیابی می‌کنید؟

همان موقع هم گفتم ما اسکوچیچ را قبول نداریم به فلان دلیل و کی‌روش را هم قبول نداریم به خاطر دلایل دیگر. البته کی‌روش را هم به عنوان‌ترینینگ هم به عنوان مدیریتی بیشتر از اسکوچیچ قبول داشتیم. ولی نه همه دیدگاه‌های فنی‌اش را. کی‌روش هم در مسائل فنی ضعف‌هایی دارد اما وقتی می‌خواستند او را بیاورند از ما نپرسیدند و بعد از آوردنش هم از ما سوال نکردند. شکل مدیریتی، آن نگاه از بالا به پایین، اینکه ۸ سال به او فرصت دادند، فرصتی که به هیچ مربی‌ای داده نشد، اینکه یک مربی ایرانی را کنار خودش نگه نداشت و همه را فراری داد، اینکه یک مربی تربیت نکرد تا بعد از خودش سکان هدایت تیم ملی را بگیرد و مسائلی از این دست در مورد او وجود داشت. البته دیدم برخی رسانه‌ها می‌گویند کی‌روش عوض شده. معلوم است با شرایطی که به ایران برگشته باید سرش را بیندازد پایین تا پولش را بگیرد. تیم ما ۱۶ تا بازیکن لژیونر دارد. این ۱۶ تا بازیکن در نفرات اصلی تیم هستند. یعنی انتخاب بازیکنان تیم ملی کار زیاد سختی نیست. این ۱۶ تا بازیکن چندین سال است کنار هم بازی می‌کنند و شناخت خوبی هم از یکدیگر دارند. این ۱۶ تا بازیکن چندین سال است خارج از ایران بازی می‌کنند و تجربیات و اعتماد به نفس خوبی هم به دست آوردند. در مقابل بازیکنان بزرگی بازی کردند و برای‌شان تازگی ندارد قرار گرفتن در جام جهانی. در مجموع بازیکنان خوبی هم هستند و وقتی همه اینها را می‌گذاریم کنار هم ما را امیدوار می‌کند که بتوانیم برای نخستین‌بار از گروه صعود کنیم. گروه خوبی هم داریم. هیچ تیمی آسان نیست ولی نسبت به گروه‌های دیگر گروه بهتری داریم. فوتبال سه تیم شبیه به هم است و این ما را امیدوار می‌کند امسال نسبت به دوره‌های قبل پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته باشیم.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا