ادامه اعتراضات در شهرهای سیستان و بلوچستان
معترضان در زاهدان و برخی دیگر از شهرهای سیستان و بلوچستان برای چندمین هفته متوالی پس از برگزاری نماز جمعه به خیابان آمدند و شعارهای اعتراضی سر دادند.
به گزارش بهارنیوز، مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، امروز جمعه، ۱۱ آذر از مقامهای کشور خواست از صدور احکام «محاربه» برای معترضان خودداری کنند و تاکید کرد که حقوق همه مردم، حتی بهاییان باید رعایت شود. او در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد که خانوادههای کشتهشدگان اعتراضات زاهدان و دیگر نقاط این استان پول نمیخواهند و خواهان مجازات عوامل کشتار معترضان هستند.
پیشتر پس از انتشار بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس آمده بود که سیاست مسئولان بر این است که تنها ۱۶ تن از کشتهشدگان زاهدان، «شهید» معرفی شوند و به خانوادههای هر یک، «۶۰۰ میلیون تومان» دیه پرداخت شود. امامجمعه اهل سنت زاهدان در ادامه، بازداشتشدگان اعتراضات را «اسیر» نامید و بر برخورد قانونی با آنها به دور از خشونت تاکید کرد. او درباره اتهام محاربه برای برخی بازداشتشدگان نیز گفت: «محاربه بر اساس قرآن، مسلحانه است. اعتراض با سنگ و چوب و داد و بیداد محاربه نیست.»
عبدالحمید گفت: «ما خیرخواهانه میگوییم که معترضان را نه اعدام کنید و نه کتک بزنید. اینها را جز کسانی که آدم کشتهاند، رها کنید. ما میخواهیم کشورمان امن و متحد باشد. ما بارها گفتهایم که شیعه و سنی و اقوام نداریم؛ همه ایرانی هستیم. از زرتشتیان تا دراویش و همه ادیان و گرایشها، حتی بهاییان، همه انسان و ایرانی هستند و حق همهشان باید رعایت شوند. ما باید به خواستههای مردم تن بدهیم و مسائلمان را از طریق گفتمان حل کنیم.»
مولوی عبدالحمید گفت: معترض با محارب و مفسد متفاوت است. اینها اعتراض دارند. ملت ۴۳ سال تحمل کردهاند و حالا که اعتراضی کردهاند شما هم تحمل کنید.» امام جمعه اهلسنت زاهدان در این رابطه اظهار داشت: «حکم محاربه علیه کسانی که اعتراض کردهاند و احیانا مرتکب خطایی هم شدهاند، برداشت اشتباه از قرآن است. کسی که با سنگ و چوب یا داد و بیداد اعتراض کرده نباید به محاربه متهم شود.
اگر قانون یا عملکردی خلاف خواست مردم است، باید تغییر کند
امام جمعه اهل سنت زاهدان بار دیگر تأکید کرد: «مخالفان را زندان نکنید بلکه با آنها صحبت کنید و اگر اشتباه میکنند، آنها را قانع کنید و اگر کسی حق میگوید، حتی اگر آمریکایی یا اسرائیلی باشد، باید از آن اتباع کنیم. حرف حق را اگر قاتل پدر انسان هم بگوید باز حرف حق است.»
عبدالحمید گفت: «این مجازات سنگینی که در قانون آمده است باید تجدیدنظر شوند و اگر اجتهاد یا برداشتی بوده است برداشتها و اجتهادهای دیگری هم وجود دارد. توصیه ما به شفقت و شنیدن حرف مردم است. ما دشمن این مملکت نیستیم و در موارد زیادی سینه سپر کردهایم. در جنگهایی که شما در سوریه و عراق درگیر شدید، همۀ دشمنان شما متحد شدند که از سمت بلوچستان ناامنی ایجاد کنند. ما نمیگوییم شما نقشی نداشتید ولی این مردم این منطقه بودند که سینههایشان را سپر کردند. ما در مقابل آمریکاییها سینه سپر کردیم و گفتیم ناامنی را به وطنمان راه نمیدهیم.»
وی افزود: «ملت ۴۴ سال تبعیض و نابرابری و فشارها را تحمل کردهایم. همه ملت ایران درگیر تبعیض بودهاند و همه تحمل کردهایم. این تبعیض بسیار گسترده و در بین شیعه و سنی بوده است اما مردم تحمل کردهاند که دشمن سوءاستفاده نکند. حالا مردم خواستههایی دارند و از تبعیض و فشارها و فقر خسته شدهاند. ما را زندان نکنید. مردم را نزنید. با این مردم کنار بیایید. اینها ملت ایران هستند. همین حالا ما به هیچ خارجیای که بخواهد منطقه را ناامن کند اجازه نمیدهیم. ما را با تیربار قتل عام کردهاند و زخمی شدهایم اما در کمتر از چند ساعت اعلامیه دادیم که امنیت باید حفظ شود. کشته شدهایم اما کسی را نکشتهایم. خواسته ما هم فقط همین بوده که آنهایی که مردم را زدهاند، مجازات شوند. خانواده شهدا هم گفتهاند که ما پول نمیخواهیم بلکه حق و عزتمان را میخواهیم.»
مولوی عبدالحمید در پایان توصیههایی نیز به معترضین داشته و گفت: فحاشی و ناسزاگویی در شعارها درست نیست و بر خلاف اخلاق اسلامی است. تخریب اموال و مغازهها و بانکها و شکستن شیشهها حرکات نادرستی هستند. هر کسی که اعتراض میکند باید اعتراضاش سالم باشد و شعارهایی داده شود که پیام داشته باشند. شعارهایی بدهید که در آنها مطالبۀ «عدالت» و «آزادی» و… باشد تا دیگران متوجه خواستهها و مطالبات شما بشوند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet