هزینههای آزادسازی مدرک شش برابر شده
هزینههای آزادسازی مدرک یکباره شش برابر شده است. قیمتهای آزادسازی مدارک بسته به رشته تحصیلی و منطقه متفاوت بوده است. هزینه کل آزادسازی مدرک بین شش تا ده میلیون تومان بود اما اکنون حداقل بین شش تا ۲۵ میلیون تومان به ازای هر ترم است. کل مبلغی که امروز دانشجو باید برای هر ترم پرداخت کند قبل از این ابلاغیه میتوانست تمام هزینه چهار سال را بپردازد و مدرک را آزاد کند. فکر میکنم حدود شش تا ده برابر شده است.
آرمان ملی؛ چندی پیش وزارت بهداشت شرایط تودیع وثیقه و آزادسازی مدارک برای رشتههای علوم پزشکی را تعیین کرد بر این اساس مبلغ وثیقه رشتههای پزشکی و دندانپزشکی از ۸۰ میلیون تومان به ۳۰۰ میلیون تومان و رشته داروسازی به ۲۵۰ میلیون تومان و کارشناسی ارشد به ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است که از سال۱۴۰۱ بر اساس تورم افزایش پیدا خواهد کرد. با این حساب برای آزادسازی مدرک هشت ترم تحصیلی و لغو تعهد، دانشجویان باید دستکم ۴۸ میلیون تومانی پرداخت کنند.
به گزارش خبرآنلاین، وقتی شخصی وارد رشته پزشکی میشود یک طرح و یک تعهد دارد. طرح، شامل همه افراد است بجز کسانی که با سهمیه ۲۵درصد آمدهاند یا تک فرزند هستند. تعهد اما متفاوت است در زمان کنکور با توجه به فراوانی خدمات به سه منطقه یک و دو و سه گروهبندی میشوند. باید یک مدت زمانی را بر اساس منطقه یک، ۵ سال؛ منطقه دو، ۱۰ سال؛ منطقه سه، ۱۵ سال خدمت کنند. این قانون متعلق به سالهای قبل است و تاکنون تغییری نداشته است. همیشه به اینصورت بوده هنگامی که دانشجویان فارغالتحصیل میشوند و بخواهند مدرک را آزاد کنند به ازای تعهدی که داشتند مبلغی را پرداخت میکردند که تا یک هفته پیش ترمی ۵۰۰ هزار تومان بود. تفاوت تعهدی که در زمان کنکور امضا میکردند از این ابلاغیه، این است که دانشجویان منطقه دو و سه حداقل باید اندازه سالهای تحصیل یعنی پنج سال و نیم در کشور خدمت کنند و نمیتوانند زودتر مدرک خود را آزاد کنند اما این شامل دانشجویان منطقه یک نمیشود و برای مابقی زمان خدمت باید هزینه گزافی را پرداخت کنند تا مدرک آزاد شود. داستان زمانی جالب میشود که در این مصوبه اشاره شده دانشجویان سنوات قبل هم اگر بخواهند مدارک خود را آزاد کنند باید به نرخ جدید باشد. واضح و مبرهن است در آن زمان تورم و میزان هزینه پرداختی برای یک دانشجو از طرف دولت به مشابه امسال نبوده و این کار به ضرر فارغالتحصیلان سابق است.
محمدرضا طیران از مدیران یک موسسه مهاجرت تحصیلی، عنوان میکند: «مسالهای که شنیدهایم و برای ما و دیگر دانشجویان حائز اهمیت است این بود که برای دیگر دانشجویانی که سنوات گذشته هم بودند این موضوع را قرار دادهاند به صورت منطقی اگر این موضوع جدید است باید برای دانشجویان جدید اعمال شود اما ابلاغیه برای تمام دانشجویان است. حتی اگر چندین سال قبل هم فارغالتحصیل شده الان مشمول آن هزینه هستند.»
حامد مقدممنش هم میگوید: «این مصوبه از قبل به کسی ابلاغ نشده بود و دانشجویان آگاهی نداشتند. قانون جدید باید برای کسانی که به تازگی وارد فضای کنکور شدهاند و میخواهند شرایط دانشگاههای دولتی و غیردولتی را مقایسه کنند و انتخاب آگاهانه داشته باشند، اجرا شود اما متأسفانه این مصوبه به کسانی که سالهای گذشته فارغالتحصیل شدهاند هم اعمال میشود.»
در این خصوص مدیر موسسه مهاجرت تاکید میکند: «شنیدن این خبر مرا شوکه کرد چون قرار بر مانعزدایی و تسهیل کارها برای تحصیل دانشجویان بود اما این خبر به نظر بیشتر سنگتراشی است. هدف دانشجو این است که یک فضای راحتی را برای تحصیل کردن داشته باشد اما این ابلاغیه شرایط را برای دانشجویان سخت کرده است.» او میگوید: «خیلی از دانشجویان قصد دارند برای ادامه تحصیل مهاجرت کنند و برای خدمت به کشور باز گردند. این کار خوب و پسندیدهای است باید سعی شود که نهادهای مختلف و مسئولین کارها را برای دانشجویان تسریع کنند. این خبرها دانشجویان را دلسرد میکند. در آخر آینده کشور در دست دانشجویان و جوانان است.»
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet