اجتماعی

هشت سال و دو ماه حبس

«در حال کار بودیم که دیدیم یک ماشین سر میدان ایستاد و مردی پیاده شد و سر بریده دختری در دستش بود. بعد شنیدیم که جنازه دختر را در خیابان ناصرخسرو انداخته و سرش را به میدان کسایی آورده و گردانده است.

آرمان ملی: سه روز است که ما کسبه این میدان نه می‌توانیم بخوابیم نه حتی غذا بخوریم»؛ این صحبت‌های یکی از کسبه‌ای‌ست که شاهد گرداندن سرِ بریده شده مونا(غزل) حیدری دختر اهوازی توسط همسرش سجاد حیدرنوا بوده است. حتما شما هم چهره مونا(غزل) خاطرتان هست. نه آن چهره که رو به دوربین لبخند می‌زد. مونا متولد ۱۳۸۳ بود و بهمن ۱۴۰۰ در هفده سالگی توسط همسرش به قتل رسید؛ قتلی با عنوان ناموسی که حالا بعد از گذشت حدود یک سال، دستگاه قضائی، حکمش را صادر کرده و به گذراندن هشت سال و دو ماه حبس، محکوم شده است. در صدور این حکم علاوه بر اینکه اولیای دم می‌توانند رضایت دهند که داده‌اند به قوانینی که در قتل‌های ناموسی وجود دارد هم استفاده شده. از سوی دیگر، بحث ایجاد رعب و وحشت در جامعه از طریق چرخاندن یک سر بریده هم مطرح است. فردی که از تعمیرکاران شاغل در محله‌ای‌ست که سر بریده خانم حیدری در آن چرخانده شده، گفته آن صحنه از یادش نمی‌رود و هنوز حال خوبی ندارد. به گفته او، مردم این منطقه پس از دیدن چنین صحنه‌ای از نظر روحی بسیار آشفته شده‌اند. او گفته: «همه ما وقتی شب به خانه می‌رویم، لرز می‌کنیم.» باید گفت مواردی از قتل و ایجاد رعب و وحشت هم وجود داشته که چون بحث ناموسی نبوده با مجازات مواجه شده است.

متهمان در زندانند

سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری روز چهارشنبه خود، درباره محکومیت عوامل قتل مونا حیدری هم صحبت کرد. با این توضیح که «سجاد حیدرنوا متهم ردیف اول پرونده به اتهامات مباشرت در قتل عمدی و ایراد ضرب و جرح عمدی و اخلال در نظم عمومی و آقای دیگر به نام حیدر حیدرنوا متهم دوم به اتهام معاونت در قتل عمدی محکوم شده‌اند.»مسعود ستایشی، گفته «اولیای دم متوفی یا مقتوله اعلام گذشت کردند و با توجه به قابل گذشت بودن این قسمت از اتهام در موردی که واجد جنبه خصوصی این پرونده است، منتهی به صدور قرار موقوفی تعقیب شده است، اما جنبه عمومی جرم باقی است و بر این اساس از لحاظ جنبه عمومی جرم متهم ردیف اول از حیث مباشرت در قتل عمدی به تحمل ۷ سال و نیم حبس تعزیری و از حیث جنبه عمومی ایراد ضرب و جرح عمدی به ۸ ماه حبس محکوم شده است.» او با بیان اینکه رأی قطعی است و قطعیت یافته است، توضیحاتش راجع به این پرونده را اینگونه خاتمه داده که «متهم ردیف دوم نیز به ۴۵ ماه حبس تعزیری از باب معاونت در قتل عمدی محکوم شده است. متهمان در زندان هستند.»

سقوط اخلاق

اما قتل فجیع مونا حیدری در سال گذشته واکنش‌های بسیاری را برانگیخت. در آن زمان آیت‌ا… محقق داماد در یادداشتی نوشت: اگر شوهر مونا حیدری ادعا کند همسرم مهدورالدم بود، قاضی می‌تواند او را مجازات سنگین کند؟او نوشته خودرا اینطور آغاز کرد: زنی جوان، حسب گزارش از منزل فرار کرده و به خارج از کشور رفته، پدر و سایر بستگان صرفاً برای کشتن او طراحی می‌کنند و با تمهید مقدمات او را به وطن برمی‌گردانند و سرانجام به دست شوهرش سرش بریده می‌شود. به گفته او «این داستان، اعمال سرزده از افراد، تقصیر ارتکابی مقتوله، حرکات بستگان، قتل فجیع قاتل، در دست گرفتن سر و راه افتادن میان مردم، تشویق مردم و لااقل تایید با سکوت و تماشایشان همه و همه بدون شک نشان دهنده سقوط و انحطاط اخلاق انسانی است.» او با اظهار تاسف از اینکه برخی با چهره حق به جانب می‌گویند مجازات آن خانم مقتوله همین بوده است، گفت: «در ماده ۳۰۳ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ بیان شده است که هرگاه مرتکب مدعی باشد که مجنی‌علیه «مهدورالدم» است یا او با چنین تصوری مرتکب جنایت بر او شده است، این ادعا باید طبق موازین در دادگاه ثابت شود و دادگاه موظف است ابتدا به ادعای اگر ثابت شود که واقعا مجنی‌علیه مهدورالدم است، قصاص و دیه از مجازات قاتل برداشته می‌شود و فقط به حبس تعزیری محکوم می‌شود. اگر ثابت نشود که مجنی‌علیه مهدورالدم است و نیز ثابت نشود که مرتکب بر اساس چنین اعتقادی مرتکب جنایت شده است مرتکب به قصاص محکوم می‌شود ولی اگر ثابت شود که مقتول، مهدورالدم نبوده و قاتل به اشتباه و با چنین اعتقادی دست به جنایت زده علاوه بر پرداخت دیه، به حبس نیز محکوم می‌شود. »

 

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا