مردم دیگر توان تحمل این وضعیت را ندارند
سیطرهٔ جمهوری اسلامی یا درواقع حکومت “اشرار” و غارتگران بر میهن بلازدهٔ ما شرایط زندگی مردم بهویژه قشرهای زحمتکش جامعه را توانفرسا کرده است. کشوری که با داشتن نیروی کار متخصص کافی، منابع طبیعی سرشار، و قدرت مالی فراوان توانایی آن را دارد که نیازهایش را در صورت استقرار نظامی مردمی و دمکراتیک برآورده سازد و معضلهایش را بر بنیان راه حل های علمی و حفظ منافع مردم حل کند، نهتنها با بسیاری مشکلهای کهنه و دیرپا همچنان روبروست، بلکه بحرانهایی تازه بهتازه نیز به آنها افزوده میگردد….
مرتضی افقه، اقتصاددان می گوید: بی راه نیست اگر بگوییم بودجه تجلی دیدگاه حاکمیت بر اقتصاد و زندگی مردم» است. در هر کجای دنیا برای اینکه متوجه جهتگیری اقتصادی و رویکردهای حاکم بر این عرصه شویم، کافی است یک بار بودجه آن کشور را بررسی کنیم. بودجهای که عمدتاً در ایران به تصویب میرسد، بیشتر متمرکز به بخشهای فرهنگی (آخوندهای مفتخور) و نظامی (سپاهی و بسیجی) است. مادامی که حاکمیت نانخورهای بودجه را کم نکنند، نمیتوانند در جهت ارائه خدمات، مسئولیتها و تأمین اجتماعی و کمک به اقشار کمدرآمد گامهای مؤثری بردارند.
این استاد اقتصاد در گفتگو با فرارو ، در خصوص وضعیت فقر و معیشت مردم و ارتباط آن با بودجه پیشنهادی، عنوان کرد: «در ابتدا لازم است به این نکته اشاره کنم که فقر موجود در ایران، بیش از آنکه نتیجه تحولات و محدودیتهای بیرونی باشد، نتیجه سیاستهای داخلی است. نتیجهای که عمدتاً در کشورهایی با حاکمیتهای ایدئولوژیک نیز پیش میآید. واقعیت این است که در ایران بیش از آنکه معیشت و رفاه در اولویت باشد، مسائل سیاسی و ایدئولوژیک مورد توجه قرار دارد. مصداق این موضوع را هم میتوانید در ردیفهای بودجه سال ۱۴۰۲ یا حتی قبلتر هم مشاهده کنید. در همین بودجه امسال به وضوح بی توجهی به توزیع درآمد، اشتغال، معیشت، رشد اقتصادی و… دیده میشود.»
وی افزود: متاسفانه بسیاری از مردم ایران در یک مثلثی متشکل از فقر، نابرابری و بیکاری قرار گرفتهاند. مسائلی که حتی طی سالهای اخیر شاهد تبعات سیاسی و اجتماعی آنها در سطح کشور بودیم که به شکل اعتراضات خیابانی ظهور و بروز پیدا کرده است. دلیلش هم واضح است. در این سالها آستانه تحمل مردم به ویژه کارگران و اقشار ضعیف جامعه بسیار کم شده است. از طرفی طی این سالها بی تدبیریهای عمیق و پیدرپی باعث بروز اختلاف طبقاتی بسیار شدیدی بین مردم شده است که تا این لحظه بی سابقه بوده است. همین نابرابری در کنار فقر آسیبهای عمیق اجتماعی را بر جای میگذارد و به همین دلیل است که میگویم در آینده باعث بروز تنشهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خواهد شد.
او تاکید کرد: واقعیت این است که وقتی میگوییم خط فقر به بالای ۲۰ میلیون رسیده است، این معنی را میدهد که فقر در لایههای بیشتر جامعه ریشه دوانده است و تعداد آدمهای بیشتری زیر سایه آن قرار گرفتهاند. افرادی یک زمانی در طبقه متوسط جامعه قرار داشتند حالا در زیر خط فقر زندگی میکنند. این نتیجه همان سیاستهایی است که در ابتدا اشاره کردم. این نگرانی وجود دارد که روزی برسد که دیگر در جامعه ایران خبری از طبقه متوسط نباشد و این بدون شک تبعات اجتماعی بسیار خواهد داشت.
افقه افزود: متاسفانه مسئولان متوجه این مسئله نیستند که تبعات اجتماعی فقر بسیار سریعتر از آنچه که خیال میکنند رخ خواهد داد. آنچه در سالهای اخیر در خصوص اعتراضات خیابانی به وضوح دیده میشود همین موضوع است که مردم دیگر توان تحمل مشکلات اقتصادی را ندارند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet