حقوق بشرگوناگون

انتظار مدارا در فقدان تنظیم‌گری منسجم

مدیرعامل دیوار در حالی به حبس محکوم شده است که این سایت دغدغه خدمت‌رسانی به بیش از یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار کسب‌وکار در سراسر ایران و اشتغال‌زایی مستقیم برای بیش از ۱۱۰۰ نفر از جوانان کشور را در سر داشته و دارد. صدور این رأی لطمات غیرقابل‌جبرانی به صنعت کسب‌وکارهای اینترنتی خواهد زد چراکه در حال حاضر بخش بزرگی از کسب‌وکارهای اینترنتی به‌صورت پلتفرمی عمل می‌کنند و این حکم می‌تواند هشداری برای همه فعالان صنعت باشد.

اشکان میرآرمندهی، مدیر وب‌سایت دیوار، به اتهام «فراهم آوردن موجبات فساد و فحشاء» به «سه‌ماه و یک‌روز حبس غیرقابل‌تبدیل» به زندان فراخوانده شده؛ این در حالی است ‌که هنوز دادگاه تجدیدنظر او برگزار نشده است.

میرآرمندهی آن زمان در توییتر خود نوشته بود: «۲۲ ماه پس از بازداشت ۱۲ساعته من و تودیع وثیقه یک میلیارد و صد‌میلیون تومانی، سرانجام حکم قطعی در دادگاه تجدیدنظر صادر شد: سه‌ماه و یک‌روز حبس غیرقابل‌تبدیل. ‌عنوان اتهامی این حکم «فراهم آوردن موجبات فساد و فحشا از طریق جذب زنان تن‌فروش» بوده است.»

اصل ماجرا از کجا آغاز شد؟

سه سال پیش در سایت دیوار تبلیغی منتشر شد که منجر به بازداشت مدیرعامل این پلتفرم شد. ماجرا از این قرار است که آگهی‌هایی تحت عنوان «فروش کفش زنانه» در سایت دیوار منتشر شد که بعدها به‌دلیل «اشاعه فحشاء» مدیرعامل دیوار بازداشت و با حکم یک‌ساله‌ی زندان روبه‌رو شد. هرچند بعد از اعتراض، این حکم به سه ماه کاهش پیدا کرد. در ادامه، با اعتراض به دیوان عالی کشور، این حکم تا روز گذشته معلق مانده بود که سه‌شنبه ظهر با اعلام اشکان میرآرمندهی، یکی از شعب دادگاه برای چهارم بهمن‌ماه وقت تجدیدنظر داده و شعبه‌ی دیگری او را برای گذراندن حبس احضار کرده است. او در رشته‌ توییتی که درباره حکم زندان خودش منتشر کرده، با انتقاد از حکم صادره نوشته است: «آگهی‌های موضوع اتهام دارای هیچ محتوای مجرمانه نبوده و محکومیت دیوار صرفا بر اساس اقداماتی است که اشخاص ثالث در فضای خارج از این پلتفرم انجام داده‌اند». اشکان میرآرمندهی گفته است پیش از این به‌مدت ۱۲ ساعت بازداشت بوده و با وثیقه یک‌میلیارد و ‌‌صد میلیون تومانی آزاد شده است.

واکنش‌ها به این خبر چه بود؟

از سال گذشته تا امروز که حکم حبس سه‌ماهه مدیرعامل سایت دیوار در رسانه‌ها منتشر شد، با توجه به بازخورد خبری که در توییتر داشت، مخاطبان این پلتفرم(توییتر) نسبت به خبر مذکور واکنش نشان دادند. مجتبی توانگر، نماینده مردم تهران در خانه ملت هم در واکنش به این رأی در صفحه توییتر شخصی خود نوشته بود: «پلتفرم‌های انتشار و تبادل محتوا یکی از ستون‌های اصلی اقتصاد دیجیتال است و روشن نبودن چارچوب‌های حکمرانی این حوزه یک حلقه مفقوده اساسی در تکمیل شبکه ملی اطلاعات است. کاش تا زمان روشن شدن این چارچوب‌ها دستگاه محترم قضا با مدارای بیشتری نسبت به کارآفرینان این حوزه برخورد نماید.»

روند انتشار آگهی در دیوار

برای آشنایی بهتر با روند انتشار آگهی‌ها در سایت دیوار بد نیست بدانیم که هر کاربری امکان انتشار آگهی در این پلتفرم را دارد. انتخاب عکس و توضیحات مربوط به آن نیز با شخص کاربر است. تائید و بررسی هر آگهی توسط سایت دیوار انجام می‌شود و پس از تائید تصاویر و متن و عدم عمل مجرمانه، آگهی توسط سایت دیوار منتشر می‌شود تا سایر افراد بتوانند آن را ملاحظه کنند. به‌طور مثال، در سایت‌هایی چون دیوار که وظیفه انتشار تبلیغ‌های مختلف را بر عهده دارد، انتشار آگهی ابزاری چون اسلحه‌های سرد و گرم ‌یا مواد منفجره به‌هیچ‌عنوان انجام نمی‌شود و چنین تبلیغاتی در صورت درخواست، توسط افراد این سایت، پیش از انتشار حذف می‌شود. وب‌سایت دیوار پیش‌تر نیز در اطلاعیه‌ای که در اعتراض به حکم محکومیت مدیر خود منتشر کرده، نوشته است این وب‌سایت «امکان بررسی انگیزه، سوءنیت و سابقه احتمالی» ۴۴ میلیون کاربری که از این وب‌سایت استفاده کرده‌اند را ندارد و «صدور این رأی لطمات غیرقابل‌جبرانی به صنعت کسب‌وکارهای اینترنتی خواهد زد». این وب‌سایت با درخواست نقض این حکم توسط «بالاترین سطح دستگاه قضایی»، نوشته است: «بخش بزرگی از کسب‌وکارهای اینترنتی به‌صورت پلتفرمی عمل می‌کنند و این حکم می‌تواند هشداری برای همه فعالان صنعت باشد». وب‌سایت دیوار که از سال ۹۲ در زمینه انتشار آگهی‌های خریدوفروش کالاهای نو و دست‌دوم فعالیت دارد، دامنه‌ فعالیت‌هایش حدود ۳۷۲ شهر ایران را در بر می‌گیرد.
مدیرعامل دیوار در حالی به حبس محکوم شده است که این سایت دغدغه خدمت‌رسانی به بیش از یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار کسب‌وکار در سراسر ایران و اشتغال‌زایی مستقیم برای بیش از ۱۱۰۰ نفر از جوانان کشور را در سر داشته و دارد. صدور این رأی لطمات غیرقابل‌جبرانی به صنعت کسب‌وکارهای اینترنتی خواهد زد چراکه در حال حاضر بخش بزرگی از کسب‌وکارهای اینترنتی به‌صورت پلتفرمی عمل می‌کنند و این حکم می‌تواند هشداری برای همه فعالان صنعت باشد./هم‌میهن

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

 

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا