اخبار

تعداد مصدومان زلزلۀ شهرستان خوی به ۱۰۰۰ نفر افزایش یافت

وضعیت در منطقۀ زلزله زدۀ شهرستان خوی و اقع در آذربایجان غربی بحرانی است. مقامات حکومتی اطلاعات قطره ای منتشر می کنند، نمانده ارومیه از “عمق بحران و خرابی ها” ابراز نگرانی کرده، تعداد بیشماری از مردم در سرمای شدید بی پناه مانده اند. بر پایه آخرین گزارش ها تعداد مجروحان به نزدیک هزار نفر رسیده است….

گزارش ها از خوی حاکی از وسعت خرابی های زلزله و بی پناهی مردم در سرمای شدید این منطقه است. اطلاعات حکومتی به صورت قطره چکانی اعلام می شود. از زمان وقوع زلزله که مجروحان آن حدود ۱۰۰ نفر اعلام شد، هر لحظه بر این تعداد افزوده می شود و تا صبح امروز ارقامی بیش از ۸۰۰ مجروح از سوی مقامات دولتی منتشر شده است. تعداد وسیعی از آسیب دیدگان که خانه ها و محل زندگی شان تخریب شده است، در سرمای زمستان بی سرپناه مانده اند. نماینده ارومیه در مجلس از «عمق بحران و خرابی ها» سخن گفته و خواهان استفاده از امکانات ملی و حضور رئیسی به اتاق مدیریت بحران شده است. به گفته ی او شرایط سخت آب و هوایی توزیع هر چه بیشتر تجهیزات اسکان را ضروری کرده است.
در شرایطی که مدیران استانی و کشوری ادعا می‌کنند حجم زیادی غذا، چادر و وسایل گرمایشی برای زلزله زدگان در خوی و روستاهای اطراف آن در آذربایجان غربی ارسال شده است، تصاویر منتشرشده در رسانه‌های اجتماعی و همچنین موارد ارسالی برای ایندیپندنت فارسی نشان می‌دهد بسیاری از زلزله‌زدگان بامداد دوشنبه دهم بهمن‌ را نیز در خیابان‌ها و بدون دسترسی به چادر و وسایل گرمایشی گذرانده‌اند.

مردم زلزله‌زده خوی شب سختی را در برف و سرما گذراندند. تعداد زخمی‌ها به بیش از هزار نفر رسیده است. وعده‌های دولت مایه دلگرمی نیست. انتقاد و اعتراض به نبود سازماندهی دولت بلند است؛ گزار‌ش‌ها و ویدیوهای منتشر شده ، مردم بی‌سرپناه را در سرمای زیر صفر کنار آوارها نشان می‌دهد. اگرچه چادر یا کانکس ‌آنها را چندان از گزند سرما در امان نگه نمی‌دارد، اما حتی همان هم به اندازه کافی موجود نیست.

در چنین شرایطی محمد حسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران در ایران از “۲۵۰ میلیون تومان وام و حدود ۸۰ میلیون تومان کمک بلاعوض” دولت خبر داده است؛ وعده‌ای که نه در این شرایط دردی را دوا می‌کند، نه آینده برای مردم خوی و بیش از ۷۰ روستای خراب شده منطقه می‌شود.

این وعده‌ها در حالی داده می‌شود که بخشی از مردم شهرهای زلزله‌زده در مناطق مختلف ایران، از زلزله مهرماه در خوی تا زلزله‌ در آذربایجان شرقی در سال ۹۱ یا زلزله‌ کرمانشاه در سال ۹۶ تا سال‌ها پس از آن در کانکس زندگی کرده‌اند.

رئیس سازمان مدیریت بحران  همچنین با اشاره به کمبودها گفته چادر تحویل داده شده اما “تقاضای چادر بسیار افزایش داشته” زیرا “میزان وقوع پس لرزه‌ها در منطقه بسیار بالاست” و مردم تقاضای چادرهای بیشتری دارند.

به گزارش دویچه وله،نامی به کمبود غذا هم به شکل ضمنی اشاره کرده و گفته است: «غذای آماده در برخی بخش‌ها توزیع شده اما لازم است به دیگر مناطق روستایی این غذاهای آماده ارسال شود.»

خبرها همچنین حاکی از افزایش مجروحان است. عده زخمی‌ها به گفته استاندار آذربایجان غربی به هزار و ۷۵ نفر رسیده است. کانال اینستاگرام “نصر نیوز” نوشته است: ️«مسئله اصلی در حال حاضر اسکان موقت است که مسئولان معتقدند در حال انجام است، اما برخی از شهروندان از نبود برخی اقلام از جمله چادر و غذای گرم گلایه دارند.»

انتشار ویدیو و تصاویری از حمله نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی با خودرو آبپاش به مردمی که در انتظار دریافت اقلام حمایتی بوده‌اند، موجی از عصبانیت و انتقاد سایر مردم ایران را برانگیخته و در رسانه‌های اجتماعی هم بازتاب یافته است. خبرگزاری ایسنا با تایید حمله به زلزله‌زدگان با خودرو آبپاش پلیس مقابل ساختمان هلال‌احمر خوی، مدعی شد که درگیری برخی از مردم با کارمندان اداره هلال‌احمر و حمله به سمت اقلام گرمایشی باعث شده است تا پلیس برای متفرق کردن مردم از خودرو آبپاش استفاده کند؛ اما ویدیوها و همچنین مصاحبه‌های زلزله‌زدگان با خبرنگاران مستقل نشان می‌دهد که مردم معترض جز دریافت عادلانه پتو، چادر، بخاری و غذا درخواستی نداشته‌اند.

یکی از زلزله‌زدگان مقابل دوربین خبرنگاران محلی گفت: «ما چادر نداریم، وسایل گرمایشی نداریم، مردم گرسنه‌اند. در شبکه خبر گفتند دو هواپیما چادر به خوی فرستادند، اما شما اینجا اثری از چادر می‌بینید؟ به فرماندار خوی گفتیم چادر بده، گفت به من ربطی ندارد! اگر زلزله مردم را نکشت، نگذارید نبود چادر مردم را بکشد.»

بر اساس آخرین آماری که وزیر کشور جمهوری اسلامی ارائه‌ کرد، بر اثر زلزله‌ای به بزرگی ۵.۹ که شامگاه شنبه رخ داد، هزاران خانه در خوی و روستاهای اطراف این شهرستان از ۲۰ تا ۸۰ درصد دچار آسیب‌دیدگی و تخریب شدند.

شماری از مردم که دیوار منازل آنان به صورت سطحی ترک‌ خورده است نیز از ترس تکرار زلزله و پس‌لرزه‌ها، هنوز به منزل خود بازنگشتند. بر اساس آخرین اعلام مرکز پایش زمین‌لرزه دانشگاه ارومیه، از زمان وقوع زلزله تا ساعت ۲۴ یکشنبه ۹ بهمن، ۶۶ زمین‌لرزه و پس‌لرزه در خوی ثبت شده که قوی‌ترین آن به بزرگی ۴.۵ بوده است.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو از مردم شهرهای اطراف خوی تقاضا کرد به یاری زلزله‌زدگان بشتابند چرا که «ارگان‌های حکومتی برای کمک کافی و فوری اساسا برنامه‌ مشخصی ندارند».

استاندار آذربایجان غربی صبح دوشنبه دهم بهمن‌ اعلام کرد شمار مصدومان زلزله خوی به یک هزار و ۷۵ نفر رسیده است که از این تعداد ۷۶ نفر در مراکز درمانی خوی و ۱۱۵ نفر در بیمارستان‌های سلماس، ارومیه، مرند و تبریز بستری شده‌اند. تعداد جان‌باختگان زلزله خوی نیز همچنان سه نفر اعلام شده است.

دیگر ویدیوهای تازه از وضعیت زلزله‌زدگان در خوی نشان می‌دهد که بامداد دوشنبه دهم بهمن، خودروهای زیادی در خیابان‌ها به صورت روشن پارک شده‌اند و مردم در آن‌ها خوابیده‌اند. خبرنگاری محلی که روی یکی از ویدیوها صحبت می‌کند، می‌گوید: «مردم زلزله‌زده در ماشین می‌خوابند اما پمپ بنزین‌ها هم بنزین ارائه نمی‌دهند. پس‌لرزه‌ها همچنان ادامه دارد و مردم نمی‌توانند به خانه‌ها بروند. مردم از نبود ارائه امکانات از جمله از تعلل ارتش و هلال‌احمر در ارائه چادر به زلزله‌زدگان گله دارند.»

در شرایطی که حکومت جمهوری اسلامی هرساله بودجه‌های هنگفتی را به سازمان‌ها و نهادهای دینی، تبلیغاتی و حکومتی اختصاص می‌دهد، کمبود بودجه نهادهای خدماتی مانند جمعیت هلال‌احمر ایران، سازمان مدیریت بحران کشور و بیمارستان‌ها، از جمله انتقادهای همیشگی خبرنگاران و مددکاران حوزه اجتماعی بوده است.

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا