خسارت سنگین مادی و معنوی زلزله ترکیه
به گزارش منابع خبری تا لحظه ای که روزنامه به زیر چاپ رفت آخرین آمار از مجموع قربانیان تایید شده زمینلرزه در ترکیه و سوریه از مرز ۳۳ هزار نفر عبور کرد. به گفته مقامات دولتی و نیروهای امدادی شمار کشتهشدگان زمینلرزه در کشور ترکیه ۲۹۶۰۵ هزار نفر اعلام شد ….
۳۵۷۵ هم در سوریه جان خود را از دست داده اند.اما با گذشت چندین روز از وقوع زمین لرزه برآورد خسارت وارده به ترکیه و سوریه از لحاظ تلفات انسانی و اقتصادی مورد توجه است.یک کارشناس ایتالیایی گفته این زلزله ترکیه را در مجموع ۶متر از سوریه جدا کرده است.حجم خرابی ها به قدری زیاد است که ترمیم آن سال ها به طول می انجامد و دولت های ترکیه و سوریه توان بازسازی ساختمان های ویران شده را ندارند.در همین حال دادگستری ترکیه تعدادی از سازندگان بناهایی که تخریب شده را بازداشت کرده است.در ادامه گزارشی در این باره می خوانید:
ادامه امداد رسانی
تیمهای امداد و نجات یک دختربچه را پس از ۱۴۶ ساعت از زیر آوار زلزله در استان غازیآنتپ ترکیه نجات دادند.
این کودک پس از ۹ ساعت تلاش نیروهای امداد و نجات از زیر آوار بیرون آورده شد.
درمان مجروحین در کشتی های ارتش
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه طی بازدید از دو فروند کشتی بیمارستانی ارتش کشور در بندر اسکندرون بر بسیج امکانات نیروهای مسلح برای خدمت رسانی به زلزله زدگان تاکید کرد.آکار گفت که دو فروند کشتی تدارکاتی و بیمارستانی نیروهای مسلح ترکیه با نام کشتیهای TCG بایراکتار و TCG سانجاکتار پس از انتقال ماشینهای راهسازی و ساختمانی از ازمیر به بندر اسکندرون درحال ارائه خدمات درمانی به مصدومان زلزله در منطقه هستند.وی درباره تلاشهای ارتش ترکیه برای کمک به زلزلهزدگان اظهار کرد: نیروی دریایی ارتش کشور با ۲۴ کشتی و ۵ فروند هلیکوپتر در حال خدمت رسانی در منطقه است.وزیر دفاع ترکیه تصریح کرد: کشتیها، هواپیماها و هلیکوپترهای ارتش نقش مهمی در کمک به زلزله زدگان برعهده داشتهاند. تاکنون ۴۲۱ شهروند آسیب دیده از زلزله در کشتیهای بیمارستانی بستری شدهاند. همچنین ۵۲۴ شهروند کشور نیز توسط کشتیهای ارتش به شهرهای دیگر کشور انتقال یافتهاند.ژنرال یاشار گولر رئیس ستاد کل ارتش، ژنرال ارجمند تاتلیاوغلو فرمانده نیروی دریایی و ژنرال آتیلا گولان فرمانده نیروی هوایی ارتش ترکیه نیز آکار را در بازدید از کشتیهای بیمارستانی و مصدومان در حال درمان همراهی کردند.
امیر قطر عازم ترکیه شد
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر صبح دیروز یکشنبه کشورش را به مقصد ترکیه ترک کرد.به گزارش خبرگزاری رسمی قطر «قنا»، آل ثانی با رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه دیدار و روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.در این گزارش به جزئیات بیشتری اشاره نشده است.
حضور زلنسکی در سفارت ترکیه برای ابراز همدردی
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین با حضور در سفارت ترکیه در شهر کییف ضمن عرض تسلیت برای جان باختگان زلزله، دفتر تسلیت افتتاح شده در آنجا را امضا کرد.زلنسکی در یادداشت خود برای بازماندگان این فاجعه صبر و برای مجروحان شفای عاجل آرزو کرد.
۶۷ میلیون دلار کمک کویتی ها در یک روز
به گزارش خبرگزاری رسمی کویت «کونا» این کشور با هدف کمک به زلزلهزدگان در ترکیه و سوریه کمپینی بشردوستانه با عنوان «کویت در کنار شما است» راهاندازی کرد.این کمپین دیروز در شبکه تلویزیونی دولتی کویت آغاز و ظرف ۲۴ ساعت ۲۰ میلیون و ۷۰۰ دینار کویت ( ۶۷.۷ میلیون دلار) جمعآوری شد.در کمپین فوق که تحت نظارت وزارت امور اجتماعی کویت برگزار شد، بیش از ۱۲۹ هزار فرد و برخی سازمانهای خیریه مشارکت کردهاند.انجمنهای خیریه، بنیادهای دولتی، سازمانهای مردمنهاد، نمایندگان بخش خصوصی و مردم کویت از این کمپین حمایت میکنند.
تلاش دولت برای زندگی
بهتر زلزله زدگان
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه پس از بررسی در مناطق زلزلهزده در استان شانلیاورفا در جمع خبرنگاران اعلام کرد: به عنوان یک ملت متحد از این آزمون بیرون خواهیم آمد، همانطور که از بسیاری از موانعی که در طول تاریخ گفته میشد غلبه ناپذیر است، عبور کرده ایم. در حال اجرای برنامههایی هستیم که رنج زلزله زدگان را التیام بخشد و زندگی آنها را آسانتر کند.اردوغان درباره آمار اخیر زمینلرزهها با مرکزیت قهرمانماراش گفت: شمار قربانیان زلزلههای قهرمانماراش به ۲۱ هزار و ۸۴۸ تن و تعداد مصدومان نیز به ۸۰ هزار و ۱۰۴ نفر افزایش یافت.وی همچنین در ادامه سخنان خود درباره خدمترسانی نهادهای دولتی برای زلزلهزدگان اظهار داشت: تنها در مدارس، خوابگاهها، هتلهای تمرین وابسته به وزارت آموزش ترکیه ۴۶۰ هزار شهروند اقامت میکنند. در مراکز اقامت موقت نیز ۱ میلیون و ۱۰۰ نفر اسکان داده شدند.
حجم تخریب ها
رفتهرفته پیامدهای ویرانگر زمینلرزه روز دوشنبه ترکیه و سوریه که ترکیه آن را یکی از سختترین فجایع طبیعی در این یک قرن گذشته دانسته است در عرصه اقتصادی آشکار میشود.به گزارش «الجزیره»، دولت ترکیه اعلام کرده که در این زمینلرزه بیش از ۷ هزار ساختمان در ۱۰ استان تخریب شده، ضمن اینکه در بسیاری از این مناطق زیرساختهای شهری نیز کاملا از میان رفته است.تخریب جادهها در این مناطق روند امدادرسانی را مشکل کرده ضمن اینکه ۴ فرودگاه این منطقه از جمله فرودگاه انطاکیه نیز بر اثر حجم آسیب، از کار افتاده است.خطوط لوله نفت و گاز نیز در مناطق زلزلهزده با آسیب شدید مواجه شده که در نتیجه آن بسیاری از آنها از کار افتاده و رساندن سوخت به این مناطق را که در اوج سرمای هوا با مشکل مواجه کرده است. از جمله خط لوله کرکوک عراق به بندر جیهان چند روز به درخواست ترکیه از کار افتاد.بنادر منطقه هم آسیبهای شدیدی دید و از جمله بندر مهم اسکندرون در ولایت ختای، بعد از آتشسوزیهای پیاپی از خدمت خارج شد.
افزایش قیمت ها در مناطق زلزله زده
همزمان وزارت بازرگانی ترکیه از بازرسی گسترده بازارها پس از دریافت اخبار گرانفروشی شدید خبر داد. این اعلام پس از آن انجام شد که برخی از افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت پتو خبر دادند.
کاهش تولید و ارزش سهام
بازارهای سهام نیز وضعیت بهتری نداشت، شاخص بورس استانبول ظرف ۳ روز پس از زمینلرزه ۱۶ درصد کاهش را نشان داد و در نتیجه آن فعالیت خود را متوقف کرد.ناظران پیشبینی میکنند که این زمینلرزه تأثیر شدیدی بر وضعیت تولید در این کشور داشته باشد، به خصوص که مناطق زلزلهزده از مهمترین مراکز تولیدی و صنعتی ترکیه هستند.«ناگی باکر»، روزنامهنگار ترکیهای تأکید میکند که از میان ۵۰۰ کارخانه صنعتی بزرگ ترکیه، بیش از ۱۵۰ کارخانه در ۱۰ استان آسیبدیده است.بر اساس آمارهای رسمی مرکز آمار ترکیه، سهم این ۱۰ استان از تولید ناخالص داخلی ترکیه حدود ۹.۳ درصد یعنی ۷۶ میلیارد دلار است؛ ضمن اینکه این مناطق ۱۴ درصد تولید کشاورزی و ۱۱.۲ درصد تولید صنعتی و یک درصد درآمد گردشگری و ۸.۵ درصد کل صادرات ترکیه را به خود اختصاص دادهاند.
آسیب های اقتصادی ناشی از زلزله
«مخلص الناظر»، استاد اقتصاد و مدیریت بازرگانی دانشگاه استانبول، تأکید میکند که هزینه سنگین بازسازی مناطق زلزلهزده فشار شدیدی را بر بودجه ترکیه وارد خواهد کرد و بر کسری بودجه خواهد افزود و نتیجه آن کاهش بیش از پیش ارزش لیره در برابر دلار است.«یوسف کاتب اوغلو»، سیاستمدار و بازرگان ترکیهای نیز تأکید میکند که منطقه آسیبدیده از زلزله دارای تراکم جمعیتی بالا و زمینهای کشاورزی گسترده و کارخانههای بسیار است.به نظر وی سیاهه آسیبهای اقتصادی ناشی از زمینلرزه در ترکیه به این شرح است:
ترابری هوایی با از کار افتادن ۴ فرودگاه از ۷ فرودگاه این منطقه.
حمل و نقل دریایی به علت از کار افتادن بندر اسکندرون به علت آتشسوزی گسترده.
بخش بیمه، چون ۷-۸ هزار ساختمان تخریب شده که اکثر آنها بیمه بودهاند و هزینه یک میلیارد دلاری بر دوش بیمه میگذارند.
بخش صنایع به خصوص در غازی عنتب و قهرمان مرعش با آسیبدیدن ۱۵۰۰ کارخانه و کارگاه کوچک و متوسط.
تخریب زیرساختهای حیاتی از جمله جادهها، پلها، شبکههای انتقال گاز و برق و آب در منطقهای به وسعت انگلستان یا بلژیک.
خسارت شدید انسانی که هیچ قیمتی برای آن نمیتوان تعیین کرد و به معنای فشار شدید بر بخش درمان است. سازمان رتبهبندی فیچ نیز حجم خسارتهای را ۲ تا ۴ میلیارد دلار برآورد کرده است.
از سوی دیگر، این زمینلرزه باعث وحشت گردشگران خارجی هم خواهد شد و سفر آنها به ترکیه را نیز کاهش خواهد داد.
ستاره صبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet