اخبار

ادامۀ اعتراض های مردمی؛ آخرین جمعه سال در زاهدان

در آخرین جمعۀ سال ۱۴۰۱، مردم در زاهدان بار دیگر برای طلب حقوق حقه خویش به خیابان آمدند. در ادامه خیزش های سراسری مردم زاهدان با شعار ” سلطنت ولایت، یکصد سال جنایت”، خواستار تغییر بنادین در ایران شدند. از جمله شعارهای امروز، یکی هم این بود: “می میریم، می میریم، ذلت نمی پذیریم.”درخواست به مجازات رساندن عاملان کشتار جمعۀ خونین زاهدان کماکان یکی از خواست های اصلی معترضان در این شهر است….

مولوی عبدالحمید در سخنان امروز خود این اتهام را که خواهان محدود کردن مردم در شعارهایشان شده رد کرد و گفت توهین نباید باشد. وی در سخنان نماز جمعه با اشاره به مشکلات و بن بست های موجود درکشور این شرایط را ناشی از دیدگاه محدود مذهبی و نگاه امنیتی و نظامی دانست. به گزارش حال وش امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: سردادن هر شعاری آزاد هست اما توهین و بی احترامی به دیگران در مرام و اعتقادات دینی ما نیست و مردم میتوانند صدای شان را بلند و خواسته های شان را فریاد بزنند.
عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه‌های آخرین نماز جمعه سال ۱۴۰۱، حاکم شدن نگاه مذهبی بر کشور را عامل بن‌بست سیاسی ایران خواند و گفت ایران رنگین‌کمانی از قومیت‌ها، مذاهب و تکثرهاست که نگاه مذهبی حاکم در ۴۴ سال نتوانسته بین آن‌ها مساوات و تعادل برقرار کند و این نگاه با شکست مواجه شد.
او به تمامیت ارضی کشور و به تکثر زبان و فرهنگ مختلف مردم ایران اشاره کرد و احترام به این فرهنگ ها را از سوی هر حکومتی که باشد سبب پیشرفت و رفاه و امنیت دانست. مولوی عبدالحمید در ادامه افزود امروز همه مردم ایران از همه ادیان و مذاهب مشکلاتی دارند و اهل سنت که بخش بزرگی از جمعیت کشور هستند جایگاه و سهمی در ارکان های مختلف حکومت ندارند و همین نگاه های تنگ سبب مشکلات کشور است.
برغم این سخنان ویدئوهایی از تظاهرات امروز منتشر شده که نشان می دهد انتظامات مسجد مکی از طرح برخی شعارها از جمله علیه ولایت و سلطنت جلوگیری می کنند.
او تاکید کرد: «امروز در سراسر ایران نگاهی نظامی و امنیتی حاکم است اما هیچ کشوری که نگاه حاکمش امنیتی و نظامی باشد، توسعه پیدا نمی‌کند.»
به گفته امام جمعه اهل سنت زاهدان، نگاه امنیتی و نظامی، کشور را به زانو درمی‌آورد و اقتصاد را فلج می‌کند: «نگاه حکومت باید فراگیر و ملی باشد نه مذهبی چرا که نگاه مذهبی، با شکست مواجه می‌شود.»
مولوی عبدالحمید با تاکید بر این که «یک جناح، یک قوم و یک مذهب نمی‌تواند کشور را اداره کند»، بن‌بست کنونی سیاست ایران را به دلیل همین حاکم شدن نگاه محدود مذهبی بر کشور دانست و گفت: «شایستگان ایرانی، مسلمان یا غیر مسلمان، با هر قوم و مذهب و زبانی اگر در داخل این مرزها زندگی می‌کنند و همه بر تمامیت ارضی کشور و امنیت ملی و وحدت ملی تاکید دارند، باید به کار گرفته شوند و منافع کشور دیده شود.»
به گفته او، ایران تنها با یک نگاه بلند و فراگیر [در حاکمیت] می‌تواند بن‌بست‌های داخلی و بین‌المللی را از سر راه بردارد.
مولانا عبدالغفار نقشبندی یکی از روحانیون این منطقه، در توییتی که انتشار داده نوشته است: «سازشگری و معامله گری با قاتلان در مرام ما نیست. اعتراضات مطالبه گرانه مردم ما ادامه خواهد داشت. مادامی که آمران و عاملان فاجعهٔ خونین مجازات نشده، از انگیزه قتل عام مظلومانه مردم ما شفاف سازی صورت نگیرد و تغیراتی بنیادین در سیاست های حکومت نسبت به اهل سنت و مردم بلوچ شکل نگیرد.»

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا