تورم تکرقمی تا تورم ۴۰ درصدی
تورم در سالهای گذشته به دلایل اعمال تحریمها، رشد نرخ ارز و تأثیرپذیری سایر بازارها از آن، کسری بودجه دولت، استقراض از بانک مرکزی، برداشت از صندوق توسعه ملی و … روند افزایشی داشته است. بهطوری که میانگین تورم سالانه از سال ۹۲ که حدود ۳۰ درصد بود با اعمال سیاست خارجی تعامل با غرب شاخص تورم در سال ۹۴، ۹۵ و ۹۶ تقریباً تکرقمی و کمتر از ۲۰ درصد شده بود. نرخ تورم از سال ۹۷ تاکنون با خروج امریکا از برجام و … از ۳۰ درصد با ۴۰ درصد افزایشیافته است. در سال ۱۴۰۱ نیز به دلیل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی که برای واردات کالاهای اساسی بود و تداوم تنش با غرب، عدم برداشتن تحریمها و عدمتأیید لوایح اف ای تی اف؛ نرخ تورم ماهانه در خرداد امسال رکورد بیسابقه ۱۲ درصد را زد که این نرخ تورم با نرخ تورم زمان جنگ جهانی دوم مقایسه میشود. جزییات بیشتر را در ادامه میخوانید….
روند نرخ تورم از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۴۰۰
هر سال نرخ تورم اعلامشده توسط مراکز رسمی مانند مرکز آمار نشان میدهد که وضعیت معیشت مردم نسبت به سال قبل چگونه بوده و درنتیجه اجرای سیاستهای دولت مطلوب یا نامطلوب بوده است. روند تورم از سال ۱۳۹۲ تاکنون با استناد به آمار مرکز آمار ایران به عنوان مرجع رسمی نشان میدهد که سال ۱۳۹۲ زمانی بود که تورم افزایشی به دلیل جابهجایی دولت رخ داد. دولت دهم کشور را با تورم سالانه (۱۲ ماهه منتهی به یک ماه) حدود ۳۵.۱ درصد در مرداد تحویل داد و تا ۳۶ درصد هم در شهریورماه بالا رفت ولی یک ماه بعد از ورود دولت یازدهم، ریزش تورم آغاز شد؛ بهطور که سال ۱۳۹۲ با تورم ۳۲.۱ درصد به پایان رسید….
در سال ۹۳ تورم سالانه از ۳۰.۲ درصد در فروردین با کاهش ۱۵ درصدی به ۱۴.۸ درصد در اسفند ۱۳۹۳ رسید.
سال ۱۳۹۴ یعنی سالی که مذاکرات هستهای در حال انجام بود و برجام به ثبت رسید، اولین اتفاق برای تورم تکرقمی افتاد و تورم نقطه به نقطه (مقایسه قیمت در هرماه نسبت بـه ماه مشابه سال قبل) در آذرماه تکرقمی شد و به ۹.۹ درصد رسید و تورم سالانه نیز از ۱۴.۵ درصد در ابتدای آن سال به ۱۱.۳ درصد در اسفندماه رسید.
سال ۱۳۹۵، تورم تکرقمی بود و نرخ تورم از ۱۰.۸ درصد در فروردین به ۹.۵ درصد در خرداد رسید. سال ۱۳۹۶ هم در اقتصاد ایران ماند و این سال با نرخ ۷.۲ درصد برای نقطه به نقطه و ۸.۲ درصد برای سالانه در اسفندماه تمام شد. ولی سال ۱۳۹۷ ورق تورم برگشت؛ دیگر خبری از تورم تکرقمی نبود و تورم نقطه به نقطه به ۴۷.۵ درصد و تورم سالانه به ۲۶.۹ درصد در اسفندماه رسید. در سال ۹۷ با خروج آمریکا از برجام، وضعیت بازار ارز و به دنبال آن بازارهای دیگر با نوسان تندی مواجه شد. در سال ۱۳۹۸ تورم نقطه به نقطه به ۵۲ درصد در اردیبهشت رسید اما تا اسفندماه کاهش یافت و به ۲۲ درصد رسید. تورم سال ۹۸ که در فروردینماه ۳۰.۶ اعلام شد در اسفند به ۳۴.۸ افزایش پیدا کرد. در سال ۱۳۹۹ تورم نقطه به نقطه از ۱۹.۸ درصد ابتدای سال به ۴۸.۷ درصد در پایان سال افزایش پیدا کرد. در سال ۱۴۰۰ در جریان جابهجایی دولت ماند سال ۹۲ تورم به اوج رسید. تورم نقطه به نقطه که تا ۵۰ درصد رشد کرده بود، در زمان تحویل به دولت سیزدهم، به ۴۳.۲ درصد در مرداد رسید و تورم سالانه ۴۵.۲ درصد بود. یک ماه بعد، تورم نقطه به نقطه در شهریورماه ۴۳.۷ درصد و تورم سالانه ۴۵.۸ درصد ثبت شد ولی بعدازآن از مهرماه روند تورم کاهشی شد. تورم در آذرماه به ۳۵.۲ درصد کاهش پیدا کرد ولی در دیماه دوباره رشد کرد و باکمی افزایش به ۳۵.۹ رسید؛ تورم با نرخ ۳۴.۷ درصد در اسفندماه به پایان رسید. تورم سالانه هم بعد از ثبت نرخ ۴۵.۸ درصدی در شهریورماه که رکوردشکنی تورم سالانه در چند سال گذشته بود، به جریان کاهشی خود ادامه داد و تا ۴۰.۲ درصد در اسفند رسید. بر این اساس در حدود ۹ سال گذشته شاخص سالانه تورم بالاترین نرخ خود را با ۴۰ تا ۴۵.۸ درصد تجربه کرد که حدود شش بار در سال ۱۳۹۸ نرخ بالای ۴۰ درصد ثبت شد و عمده این نرخ در سال ۱۴۰۰ بود که از اردیبهشت تا پایان اسفندماه گزارششده است. در رابطه با تورم نقطه به نقطه نیز بالاترین حد، بیش از ۵۰ درصد بوده که برای سه ماه در سال ۱۳۹۸ ثبتشده است.
تورم سال ۱۴۰۱
*تورم نقطهای بهمن ۵۳ درصد
گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه در ماه بهمن امسال در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ۱.۳ واحد درصدی به ۷۰.۵ درصد رسیده و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ۲.۳ واحد درصدی به ۴۳.۵ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه (درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل) از ۵۱.۳ درصد دیماه ۱۴۰۱ با ۲.۱ درصد افزایش در بهمنماه به ۵۳.۴ درصد رسیده است. یعنی خانوارها باید بهطور میانگین ۵۳.۴ درصد بیشتر از بهمن ۱۴۰۰ برای خرید کالاها باید هزینه کنند. نرخ تورم سالانه بهمنماه ۱۴۰۱ برای خانوارهای کشور به ۴۷.۷ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۱.۴ واحد درصد افزایش نشان میدهد. دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در بهمنماه ۱۴۰۱ برای دهکهای مختلف هزینهای از ۴۵.۱ درصد برای دهک دهم (ثروتمندترین) تا ۵۴.۹ درصد برای دهک اول (فقیرترین) است. به این ترتیب فاصله نزدیک به ۱۰ درصدی تورم فقیرترین و غنیترین حفظشده است. تورم نقطهای در بهمنماه امسال، گوشت قرمز و سفید با افزایش نزدیک به ۹۰ درصد نسبت به سال قبل، بیشترین گرانی را در میان سایر اقلام مصرفی و غیرمصرفی داشته است.
*تورم نقطهای دی ۵۱ درصد
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص کل تورم در دی ۱۴۰۱ به ۵۸۷.۴ رسیده و نشان میدهد که تورم یکماهه دی نسبت به آذر ۴.۳ درصد، تورم نقطهای نسبت به دی سال ۱۴۰۰ معادل ۵۱.۳ درصد، و تورم دوازدهماهه به ۴۶.۳ درصد رسیده است. شاخص تورم نقطهای مواد خوراکی ۶۹.۲ درصد، تورم دوازدهماهه مواد خوراکی نیز ۶۵ درصد و تورم یکماهه مواد خوراکی ۴.۱ درصد بوده است. در این ماه افزایش یکساله قیمت نان و غلات ۷۲ درصد، گوشت قرمز و مرغ ۷۳.۹ درصد، ماهی ۳۲.۹ درصد، شیر و پنیر و تخممرغ ۸۲.۹ درصد، روغن ۲۴۸.۷ درصد، سبزیها ۶۱ درصد، شکر و مربا و قند و شکر ۵۹.۵ درصد، چای و قهوه ۳۲.۳ درصد، دخانیات ۳۳.۵ درصد، اعلامشده است.
*تورم نقطهای آذر ۴۸.۵ درصد
شاخص تورم در آذرماه ۱۴۰۱ به عدد ۵۶۳ رسید و براین اساس تورم ماهانه ۱.۹ درصد، تورم نقطه به نقطه ۴۸.۵ درصد، تورم دوازدهماهه ۴۵ درصد اعلام شد. تورم نقطه به نقطه مواد خوراکی و آشامیدنی ۶۵.۳ درصد بوده است.
*تورم نقطهای آبان ۴۸ درصد
شاخص کل تورم کالاهای مصرفی در آبان ماه ۱۴۰۱ نشان میدهد که نرخ تورم دوازدهماهه ۴۴ درصد، نرخ تورم نقطهای ۴۸.۱ درصد، نرخ تورم ماهانه در مقایسه با ماه قبل ۲.۱ درصد اعلامشده است. شاخص تورم خوراکیها نیز در آبان ۱۴۰۱ نشاندهنده تورم ماهانه ۱.۳ درصد نسبت به مهرماه، تورم نقطهای ۶۷.۷ درصدی نسبت به آبان ۱۴۰۰، تورم دوازدهماهه منتهی به آبان ۱۴۰۱ با عدد ۶۱.۳ درصد نسبت به دوازدهماهه منتهی به آبان ۱۴۰۰ است.
*تورم نقطهای مهر ۴۸.۶ درصد
نرخ تورم دوازدهماهه مهرماه ۴۲.۹ درصد، نرخ تورم نقطهای ۴٨,۶ درصد، نرخ تورم ماهانه در مقایسه با ماه قبل ۳ درصد اعلامشده است. نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ۴٧,٧ درصد و برای خانوارهای روستایی ۵٣.٢ درصد بوده است.
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن هست. نرخ تورم سالانه مهرماه ١۴٠١ برای خانوارهای کشور به ۴٢,٩ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ٠,٨ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
*تورم نقطهای تیر ۵۴ درصد
شاخص کل تورم در تیرماه به ۵۰۴.۳ رسید و درنتیجه تورم یکماهه ۴.۶ درصد، نقطه به نقطه ۵۴ درصد و دوازدهماهه ۴۰.۵ درصد اعلامشده است. شاخص کل تورم مواد خوراکی نیز به ۷۷۸.۵ رسیده و درنتیجه تورم یکماهه ۵.۷ درصد، نقطه به نقطه ۸۶ درصد و دوازدهماهه ۵۴.۶ درصد برای مواد خوراکی اعلامشده است. قیمت گوشت قرمز و مرغ با ۱۲ درصد رشد بالاترین افزایش قیمت یکماهه را در تیرماه نسبت به خرداد داشتهاند. در یک سال اخیر نیز بالاترین رشد قیمت مربوط به روغن با ۲۹۳ درصد افزایش قیمت در یک سال منتهی به تیر ۱۴۰۱ نسبت به تیر ۱۴۰۰ بوده است.
*تورم نقطهای خرداد ۵۲.۵ درصد
شاخص کل تورم در خرداد ۱۴۰۱ به عدد ۴۸۲.۱ رسیده که نسبت به اردیبهشت با عدد ۴۲۹.۶ به معنای رکورد تاریخی و رشد ۱۲.۲۲ درصدی تنها در یک ماه خرداد ۱۴۰۱ است که بالاترین تورم ماهانه را نشان میدهد. این در حالی است که حتی تورم ۱۲ درصدی برای یک سال اقتصاد یک کشور نامطلوب است و اقتصاددانان نرخ تورم طبیعی را زیر ۵ درصد برای یک سال ارزیابی کردهاند.
تورم نقطهای یا خرداد ۱۴۰۱ نسبت به خرداد ۱۴۰۰ نیز به ۵۲.۵ درصد رسیده و عملاً کشور افزایش قیمت بالای ۵۰ درصدی را تنها در یک سال تجربه کرده است. تورم دوازدهماهه نیز به ۳۹.۴ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه ۵۲.۵ درصدی خرداد ۱۴۰۱ حتی از تورم نقطه به نقطه ۵۲.۱ درصدی حاصل از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۸ نیز بیشتر شده است و این موضوع نشان میدهد که شرایط ساختاری اقتصاد و اثر تورمی سیاستهای دولت در خرداد ۱۴۰۱ و حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی حتی سنگینتر از خروج ترامپ و آمریکا از برجام بوده است. رشد ۲۶ درصدی نان و غلات، ۲۰۰ درصدی روغن و ۴۷ درصدی شیر و پنیر و تخممرغ و ۲۵ درصدی خوراکیها تنها در یک ماه خرداد ۱۴۰۱، تورم خوراکیها؛ نقطهای ۸۱.۶ یکماهه ۲۵.۴، دوازدهماهه ۵۱.۶ درصد، در خرداد ۱۴۰۱ شاخص کل ۴۸۲.۱، تورم نقطهای ۵۲.۵، یکماهه ۱۲.۲، دوازدهماهه ۳۹.۴ درصد، شاخص کل تورم در بخش خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات وضعیتی به مراتب بدتر داشته و از عدد ۵۸۷.۶ در اردیبهشت به عدد ۷۳۶.۹ در خرداد رسیده و بیشترین رشد تاریخی را داشته که ۲۵.۴۳ درصد تنها در یک ماه بوده است.
تورم نقطهای مواد خوراکی و آشامیدنی و دخانیات در خرداد ۱۴۰۱ نسبت به خرداد ۱۴۰۰ نیز به ۸۱.۶ درصد رسیده و عملاً کشور تورم بالای ۸۰ درصدی مواد غذایی را برای اولین بار در سالهای بعد از انقلاب تجربه کرده است. تورم دوازدهماهه کالاهای خوراکی و آشامیدنی و دخانیات نیز به ۵۱.۶ درصد رسیده که نشان میدهد در طول یک سال گذشته فشار شدیدی بر معیشت مردم و خانوارها در تهیه خوراکیها و کالاهای اساسی وجود داشته است.
رشد یکساله یا تورم نقطهای خوراکیها در خرداد ۱۴۰۱ نسبت به خرداد ۱۴۰۰ معادل ۸۵.۵ درصد، نان و غلات ۹۳.۸ درصد، گوشت قرمز و مرغ ۵۴.۴ درصد، ماهی ۴۵.۴ درصد، شیر و پنیر و تخممرغ ۱۱۱.۳ درصد، روغن ۲۸۵.۴ درصد، میوه و خشکبار ۵۲.۱، سبزیها ۷۸.۶، قند و شکر و مربا و عسل و شیرینی ۷۲.۷، چای، قهوه و نوشابه و آبمیوه ۳۰، دخانیات ۴۳.۹، پوشاک و کفش ۴۸.۷، مسکن و آب و برق ۳۱.۴، اجاره ۳۱.۷، مبلمان ۳۴.۷، بهداشت و درمان ۳۶.۹، حملونقل ۴۳.۱، ارتباطات ۹.۸، تفریح ۳۱.۵، هتل و رستوران ۸۶.۴ درصد بوده است.
برخی کارشناسان گفتهاند که حتی در زمان اشغال ایران و جنگهای اول و دوم جهانی، رشد یکماهه تورم به این اندازه تجربه نشده است. در فاصله سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۳ که ایران در اشغال قوای متفقین انگلیس و روس قرار داشت قیمتها ۷ برابر شد و ۶۰۰ درصد تورم داشتیم و این موضوع به معنای رشد ماهانه متوسط ۱۶ درصدی است و به معنای اثر جنگ و اشغال و از دست رفتن ذخایر گندم و کالاهای معیشتی ایران بوده است.
*تورم نقطهای اردیبهشت ۳۹ درصد
عدد شاخص کل قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوار در اردیبهشت ۱۴۰۱ به عدد ۴۲۹.۶ رسید که نسبت به ۴۱۵ فروردین معادل ۱۴.۶ واحد اضافهشده است که به معنای رشد ۳.۵ درصدی قیمتها در یک ماه اردیبهشت نسبت به فروردینماه است. به عبارت دیگر، تنها در یک ماه، ۳.۵ درصد تورم بوده که با توجه به رشد قیمتها و حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی، شاهد افزایش زیاد تورم در خرداد ۱۴۰۱ بودیم. تورم نقطه به نقطه یا افزایش هزینهها در اردیبهشت ۱۴۰۱ نسبت به اردیبهشت سال ۱۴۰۰ نیز معادل ۳۹.۳ درصد بوده است. تورم دوازدهماهه یعنی فشار هزینهای و افزایش قیمتها در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۱ نسبت به دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۰ نیز معادل ۳۸.۷ درصد بوده است. تورم دوازدهماهه خوراکیها یعنی فشار هزینهای و افزایش قیمتها در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۱ نسبت به دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۰ نیز معادل ۴۹.۲ درصد بوده است. مقایسه تورم دوازدهماهه و تورم نقطهای خوراکیها نشان میدهد که فشار افزایش قیمت خوراکیها در دو سال اخیر همواره وجود داشته و به همین دلیل تورم دوازدهماهه و نقطهای نزدیک به هم حرکت میکند و این روند در سال ۱۴۰۱ به خاطر حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی، ادامه یافت.
*تورم نقطهای فرودین ۳۵.۶ درصد
تورم نقطه به نقطه یا رشد قیمت کالاها و خدمات در فروردین ۱۴۰۱ نسبت به فروردین ۱۴۰۰ نیز ۳۵.۶ درصد، تورم نقطهای خوراکیها آشامیدنیها و دخانیات ۴۳.۴ درصد و تورم نقطهای غیر خوراکیها و خدمات ۳۱.۳ درصد بوده است. همچنین تورم دوازدهماهه فروردین ۱۴۰۱ معادل ۳۹.۲ درصد، تورم دوازدهماهه خوراکیها و آشامیدنیها و دخانیات ۴۹.۹ درصد و تورم دوازدهماهه غیر خوراکیها ۳۳.۷ درصد اعلامشده است.
تورم ۱۴۰۰؛ ۴۰ درصد
تورم در دوازده ماه ۱۴۰۰ معادل ۴۰.۲ درصد و تورم نقطه به نقطه ۳۴.۷ درصد اعلامشده است. رشد نقدینگی در بهمن ۱۴۰۰ معادل ۳۹.۷ درصد و رشد پایه پولی ۳۳ درصد نسبت به بهمن ۱۳۹۹ بوده و ۱۱۳۴ هزار میلیارد تومان در ۱۱ ماه به حجم نقدینگی افزودهشده است. این ارقام نشان میدهد که تحت تأثیر رشد نقدینگی، پایه پولی و کسری بودجه و مخارج دولت و کاهش درآمدها در سال ۱۴۰۰، شاخصهای تورم و قیمت خوراکیها رشد بالایی را تجربه کرده است و قیمت خوراکیها نزدیک به ۵۲ درصد افزایش داشته و فشار تورمی زیادی به سبد هزینههای خانوار تحمیل کرده است.
ستاره صبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet