جوانان

خودروهای فرسوده، و جاده‌های مرگ

در پنج روز اول طرح نوروزی جاده‌ها، ۲۲۸ نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر مجروح شدند …

بر اساس اعلام پلیس راهنمایی و رانندگی ایران، در پنج روزی که «طرح نوروزی پلیس» برای کاهش تصادفات در ایران به اجرا درآمده، ۱۹۷ تصادف فوتی رخ داده که در جریان آن دست‌کم ۲۲۸ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی گفت: «از ۲۴ اسفند که طرح نوروزی پلیس در جاده‌های سراسر کشور آغاز شده، در این مدت پنج‌روزه سه هزار و ۹۲۲ تصادف جرحی رخ داده که در جریان آن پنج هزار و ۲۰۰ نفر مجروح شده‌اند. درصد قابل‌توجهی از این افراد دچار نقص عضو یا معلولیت شدند که تا پایان عمر درگیر عوارض آن خواهند بود.»

احمد شیرانی این آمار را «بسیار نگران‌کننده» خواند، اما در ادامه بدون توضیح در مورد اتخاذ تصمیماتی برای بهبود «طرح نوروزی پلس» ادعا کرد «خستگی رانندگان» مقصر آمار بالای تصادفات است.

به‌گفته این مقام ژلیس راهنمایی و رانندگی، استان‌های خراسان مرکزی، فارس، کرمان، اصفهان و سیستان و بلوچستان بیشترین آمار تصادفات جرحی و فوتی را در این پنج روز به خود اختصاص داده‌اند.

آمار ۲۲۸ کشته و ۵۲۰۰ مجروح طی پنج روز اخیر در حالی اعلام می‌شود که تعطیلات نوروزی در ایران در مرحله آغازین است و سفرهای نوروزی شهروندان تازه شروع شده است.

سال گذشته، آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی، ۷۴۶ کشته در تصادفات جاده‌ای اعلام شد و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.

ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جاده‌های ایران به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود می‌رسد.

بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سال‌های قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگ‌ومیر را در جاده‌ها داشته است.

پیش از این، آخوند جعفر سبحانی، از مراجع تقلید در قم، راه‌حل این معضل را «در خانه ماندن مردم» اعلام کرده و گفته بود: «چرا رسانه‌ها مردم را تشویق به انجام سفر می‌کنند در حالی که می‌دانند تعداد تصادفات رانندگی در این ایام بالاست؟»

پول‌های کلانی از مملکت به‌راه‌هایی مختلف به‌وسیله بنیادهای انگلی حیف و میل می‌شود و به‌یغما می رود، ولی سهمی اندک از آن‌ها هم حتا به نوسازی جاده‌ها و بهبود ناوگان مسافری و حمل‌ونقل کشور اختصاص نمی‌یابد. خبرهای مربوط به تصادفات منجر به‌مرگ و آسیب‌های جسمی و روانی ناشی از آن کم‌رنگ شده و بازتابی درخور در جامعه نمی‌یابند. جاده‌های کشور بیجا قتلگاه نامیده نمی‌شوند. در این جاده‌های پرتردد همه‌نوع خودرویی وجود دارد، از اتومبیل‌های فرسوده و قراضه‌ای که نیم‌قرن از تولید و به‌کارگیری‌شان گذشته گرفته تا اتومبیل‌های پرزرق و برق لوکس آخرین مدل وارداتی با قیمت‌هایی نجومی.

در کشور‌های پیشرفته از جمله در کشورهای اروپایی ناوگان حمل‌ونقل عمومی هر پنج سال یک‌بار نوسازی می‌شود، اما در کشور ما نه‌تنها این اتفاق نمی‌افتد بلکه سهم حمل‌ونقل عمومی را هم نمی‌دهند. با این وجود، بر اساس قانون موجود قرار بود سه درصد از ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده را برای کمک به حمل‌ونقل عمومی اختصاص دهند اما تاکنون این سه درصد پرداخت نشده است.
به‌یقین با بودن حکومت و دولتی غیرپاسخگو در برابر مردم، هیچ اقدامی به‌منظور کاهش تصادف‌های جاده‌ای صورت نخواهد گرفت و هر روز بیش از روز قبل خبر ناگوار کشته شدن شهروندان را در اثر تصادف‌های خون‌بار خواهیم شنید. چون که برای حل مشکل فزاینده تصادف‌های رانندگی و سوانح جاده‌ای به برنامه‌ریزی‌ علمی و استفاده از پیش‌رفته‌ترین دانش روز نیاز است تا جاده‌های کشور مناسب تردد اتومبیل گردد و سیستم حمل‌ونقل اصلاح اساسی شود. حقیقت امر این است که برنامه‌ریزی علمی و سودمند برای مردم در توان رژیم ولایی نیست و با ماهیت آن در تضاد است، زیرا اساس اقتصاد این رژیم بر مبنای روابط سودجویانه دلالی پایه ریزی شده است، روابطی که پول و کسب پول هرچه بیشتر و انباشت آن حرف نهایی را می‌زند. ازاین‌روی، می‌باید مسیر اصلی حرکت مردمی، مبارزه با حاکمیت مطلق ولایت فقیه و ساختارهای ارتجاعی آن باشد.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا