چرخاندیدگاه‌ها

درباره نمایشگاه کتاب

الف آشنا

نشر و عرضه کالای فرهنگی امروزه برای ناشران سخت و دشوار شده و بسیاری از ناشران و کتابفروشیها به آخر خط رسیدند و بساط شان را جمع کردند و رفتند دنبال کارهایی که نان و آب دارد. تعداد معدودی از ناشران بدلیل سوابق کاری از رشد خوبی برخوردار بودند، ماندند و کمابیش به کار خود ادامه میدهند اما برخی از کتابهای آنان در کشو میزهای ممیزی ارشاد خاک می خورد.

استبداد سایهِ سنگین خود را با تلاشی مضاعف و از سرِ استیصال و درماندگی در مقابل بحرانهایِ رو به تزاید و متوالی و مزمنِ خودآفریدهِ بیشتر کرده است. جنبش مردمی که پاشنه آشیل حکومت بشمار می رود با شدت بی سابقه ای از سوی ماشین سرکوب مورد تهاجم قرار گرفته و سرکوب می شود. در تداوم اعدامها و پُرکردن زندانها در سراسر کشور از فعالین دانشجویی، کارگران، زنان، وکلا و جوانان را، تشدید کرده است. دامنه سرکوب و فشار نیروهای امنیتی و نظامی بعد از شکستی که در اثر وقوع جنبش اعتراضی، زن- زندگی- آزادی،  رژیم متحمل شد و در گستره کشور به چالشی عظیم تبدیل شد، بیشتر شده و به عرصه های زندگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی تسری پیدا کرده است. ادامه فشار و سرکوب و زندانی کردن مخالفان رژیم محدود به فعالان اجتماعی، مدنی و صنفی نمی شود بسیاری ازورزشکاران، سلبرتی ها، هنرپیشه ها، کارگردانها و… مورد فشار قرار گرفتند و برخی از آنان روانه زندان شدند.

ماهیت حکومت استبدادی حاکم بر کشور ما و عملکرد آن تفاوت و ویژه گیهایی با دیگر رژیمهای استبدادی دارد که شاید نمونه ای از آن را ( آن گونه که هست)، نتوان یافت.

این گفته بدان معنا نیست که شرایط فرهنگی و سیاسی و تاریخی را درماهیت نظامهای استبدادی لحاظ و جستجو نباید کرد. با نگاهی کلان می توان گفت استبداد حاکم در ایران تنها نظام استبدادی سیاسی و نظامی نیست که حوزه های سیاسی و اجتماعی و مدنی را زیر مهمیز خود کشیده و اجازه فعالیت را به تشکلهای سیاسی، صنفی و اجتماعی نمی دهد، اصلا و ابدا اینگونه نیست، مسئله آن است مکانیسم و روشهای استبدادی حاکم بر کشور ما، حوزه فرهنگ و ادبیات حتی علوم و ورزش را تحت کنترل بلامنازع خود درآورده است، از این رو در فضای کشور نوعی سیطره استبداد فرهنگی، ادبی، هنری و… نیز حاکم است، به همین دلیل ماهیت نظام استبدادی حاکم متفاوت است. حاکمیت با حضور در حوزه فرهنگ و تشدید سانسور و ممیزی در حوزه نشر کتاب و ایجاد خود سانسوری در محافل ادبی و هنری عملا مانع از فعالیت و نشر آثار برخی نویسندگان شده و بسیاری از کتابها در عرصه ادبیات، هنر، تاریخ، فلسفه… در پشت تیغ سانسور و فیلتر وزارت ارشاد قرار گرفته است، هم اکنون چاپ و تجدید چاپ آثار نویسندگان بسیاری احمد محمود، محمود دولت آبادی، هوشنگ گلشیری، ساعدی، گلشیری و… مدتها در  داخل کشوهای سانسورچیان خاک می خورد. گفته می شود حتی کتابهایی که در سالهای گذشته مجوز چاپ دریافت کردند در دوره اخیر یا سانسور شدند و یا مجوز دریافت نکردند.

نمایشگاه کتاب که سالی یکبار در اردبیهشت ماه برگزار می شود امسال هم زیر سلطه عوامل رژیم در آمد. بر اساس اخبار و اطلاعات بدست آمده در شبکه های اجتماعی و علاقه مندانی که به نمایشگاه کتاب رفته بودند در اظهاراتشان آمده امسال نمایشگاه کتاب محل عرضه وسیع  کتابهای مذهبی و دینی به شگل چشمگیری بوده است. پوسترهای تبلیغی و بنرهایی از کسانی که در سوریه و عراق شهید شدند و نوشته ها و آیه هایی از قران و گفتارهایی از امامان شیعه  بر دیوارها نقش زده بود، از یکسو و جولان و مانور نیروهای بسیجی، امنیتی و روحانیون و وابستگان به نهادهای حکومتی و دینی از سوی دیگر نمایشگاه را تبدیل به مانور و جولان نیروهای امنیتی و نظامی قرار داده بود. فضای حاکم بر نمایشگاه با روح کتاب و فرهنگ در تعارض آشکاری قرار داشت.

نشر و عرضه کالای فرهنگی امروزه برای ناشران سخت و دشوار شده و بسیاری از ناشران و کتابفروشیها به آخر خط رسیدند و بساط شان را جمع کردند و رفتند دنبال کارهایی که نان و آب دارد. تعداد معدودی از ناشران بدلیل سوابق کاری از رشد خوبی برخوردار بودند، ماندند و کمابیش به کار خود ادامه میدهند اما برخی از کتابهای آنان در کشو میزهای ممیزی ارشاد خاک می خورد. به میزانی که بازار نشر کتاب کساد شده و از رونق افتاده بازار کالاهایی انهم از نوع وسایل لوکس، مانند اتومبیل، مبلمان خانه، درکوراسیون خانه، وسایل صوتی و تصویری جدید… بازار داغ و با رونقی دارد که در ماههای اخیر به دلیل بالا رفتن نرخ تورم و گرانی بی سابقه دچار افت و خیز شده است. در دو دهه گذشته در ساختار اجتماعی کشور ما طبقه نوظهور متوسط اشرافی رشد چشمگیری داشته، این طبقه بدلیل ارتباط با نهادهای قدرت و نهادهای مالی و نیز در سطح عموم بدلیل بالا رفتن نرخ تورم که در برخی کالاها از ۲۰۰ درصد تا ۳۰۰درصد رشد داشته باعث رونق به سرمایه قابل توجهی دست یافتند. فعالیتهای اقتصادی این طبقه نوظهور گرایش مفرط به فرهنگ زندگی لوکس را پدیدآورده است. طبقه متوسط با تمایلات اشرافی در کنار طبقه حاکمه و باندهای مافیای قدرت و ثروت، مروج تفکر مادیگرایی در واقع به منزله فعالیت صرفا اقتصادی هستند و به همان میزان  که بر سرعت فعالیت در بخشهای دلالی، پیمانکاری و باحضور در بازار توانایی جذب سرمایه افزونتری را برای خود فراهم کرده است. اما با کسانی که در حوزه فرهنگ ونشر کتاب فعالیت میکنند سرستیز دارد به عبارت دیگر اقتصاد مبتنی بر نظام سرمایه داری بازار محور با بنیانهای فرهنگی سنتی و دینی، و فرهنگ نولیبرالیسم مروج تام و تمام فرهنگ مصرف گرایی و مادی گرایی است. از این رو متاسفانه عرضه برای چاپ و پخش کتاب از سوی حکومت محدود شده و از سوی دیگر تبلیغ و اشاعه فرهنگ فردگرایی بورژوازی و فرهنگ مادیگرایی در بین اقشار و طبقات اجتماعی تاثیر گذار بوده و تمایل به کتاب به میزان زیادی دستخوش سیاست و مناسباتی است که درصدد حذف کامل کتاب از زندگی مردم است.

الف آشنا    ۲۵ / ۲ / ۱۴۰۲

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا