وزیر خارجه آمریکا در ریاض چه هدفی را تعقیب می کند؟
وزیر خارجه ایالاتمتحده در ریاض با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، دیدار و گفتوگو کرد. این دومین دیدار یک مقام بلندپایه آمریکایی از ریاض در هفتههای اخیر به شمار میرود. پیشتر و در روز هفتم مه، هفدهم اردیبهشت، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید به عربستان سفر کرده بود…
هدف از سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان، این بزرگترین صادرکننده نفت جهان، تحکیم روابط دو طرف عنوان شده است؛ روابطی که طی سالیان اخیر با تنشهای گستردهای بر سر مسائلی همچون حقوق بشر، مسائل منطقهای و همینطور قیمت نفت همراه بوده است.
به گزارش الجزیره، بلینکن در این دیدار تاکید کرده که روابط دو جانبه میان واشنگتن و ریاض با بهبود وضعیت حقوق بشر در عربستان تقویت خواهد شد.
در این حالیست که عربستان بر سر طیف گستردهای از مسائل از جمله تامین نفت خام بازارهای جهانی، تمایل ریاض برای همکاری با روسیه در اوپک پلاس، همچنین میانجیگری چین در کاهش تنش با حکومت ایران با دولت بایدن دچار تنش شده است.
به گفته تحلیلگران، هدف اصلی سفر بلینکن به عربستان، احیای مجدد نفوذ واشنگتن بر ریاض بر سر قیمت نفت، جلوگیری از نفوذ چین و روسیه در منطقه و دمیدن امیدهای تازه برای عادیسازی تدریجی روابط عربستان و اسراییل است.
ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها که یک اتاق فکر مستقر در واشنگتن است، میگوید به احتمال زیاد، مهمترین دلیل سفر بلینکن به ریاض، تلاش برای جلوگیری از نزدیکترین شدن روابط چین و عربستان سعودی است.
گلدبرگ ادامه میدهد: بلینکن باید به سعودیها توضیح دهد که چرا رابطه نزدیکتر با چین در راستای منافع ریاض نیست و چرا گسترش برخی روابط از بعد استراتژیک، مانع روابط نزدیکتر آنها با واشنگتن خواهد شد.
روابط آمریکا و عربستان از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رییسجمهور آمریکا با تنش آغاز شد، زیرا بایدن در جریان رقابتهای انتخاباتیاش وعده داده بود که در صورت پیروزی، با عربستان مانند یک دولت یاغی برخورد خواهد کرد.
بایدن بلافاصله پس از ورود به کاخ سفید، ارزیابی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا را منتشر کرد که بر اساس آن محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، عملیات ربایش و قتل جمال قاشقچی، روزنامهنگار و ستوننویس روزنامه واشنگتنپست را تایید کرده بود.
دیدار تابستان سال گذشته بایدن از عربستان نتوانست بهبود چندانی در تنش ایجاد شده میان ریاض و واشنگتن ایجاد کند و عربستان علاقهای برای تنظیم سیاستهای خود مطابق با اولویتهای آمریکا در منطقه از خود نشان نداد.
حسین ایبیش، عضو مؤسسه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در واشنگتن اما میگوید روابط آمریکا و عربستان بهبود یافته است.
او میگوید: روابط دو طرف بیشتر ساختگی به نظر میرسد و در برخی موارد سطحی و کم عمق؛ اما در مجموع نسبت به گذشته قویتر شدهاست. در عمل، مخصوصا زمانیکه بحث امنیت یا مسائلی از این دست مطرح میشود، روابط ریاض-واشنگتن نسبت به سال گذشته، مستحکمتر شده است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet