گرانی نان: فاجعه ای برای محرومان جامعه، و دروغپردازی سران رژیم
وبسایت «اقتصاد ۲۴» در گزارشی میدانی از بازار نان در تهران نوشت با وجود تکذیب مقامات ارشد دولتی در رابطه با افزایش قیمت نان، اما تغییر قیمت نان تحت عنوان «متناسبسازی» در تهران و سایر استانهای کشور آغاز شده و این موضوع نگرانی جدیدی را برای مصرف کنندگان که تقریبا تمام مردم کشور را پوشش میدهد، ایجاد کرده است….
در طول هفته های گذشته، اعلام رسمیِ گران شدن قیمت نان، در مقام یکی از ابتداییترین مادهٔ غذایی بهخصوص نزد فقیرترین قشرهای جامعه، انعکاس گسترده و شوکآوری داشت. اتخاذ این سیاست از سوی دولت، بحثهای بسیاری را در سطحی گسترده در کشور دامن زد، و همین امر موجب گردید تا این خبر با حساسیت، چه در رسانههای داخلی و چه در محافل سیاسی در خارج از کشور، دنبال شود.
اولین بار نیست که نان گران میشود، اما گران کردنِ دوبارهٔ آن در این مقطع زمانی، دلایل متعددی دارد، و در فشار قراردادن محرومترین قشرهای جامعه نتیجه فاجعهبار آن است. واقعیتهای دهشتناک این سیاستهای ضد مردمی آن چنان انکارناپذیر است که بازتاب آنها را حتی در لابهلای گزارشهای پرشمار رسانههای داخلی که اتفاقاً با سیاستهای نولیبرالی همسو هستند میتوان مشاهده کرد.
اقتصاد ۲۴ در قسمتی از گزارش مربوط به گران شدن نان، مینویسد: کسب اطلاع از نانواییهای سطح [شهر ]نشان میدهد که بدون هیچ مصوبه و اعلام رسمی از سوی اتحادیه و سایر سازمانهای مرتبط، قیمت انواع نان از سوی برخی نانواییها گران شده است.
گرانی نان در ایران از استان خراسان رضوی آغاز شد و در روز چهارم مرداد رسانههای ایران اعلام کردند که در خراسان به شکل «ناگهانی» نان گران شد و نرخ نان یارانهای در شهرستان مشهد تا ۴۰ درصد افزایش یافت.
هنوز هیاهوی گرانی نان در خراسان فروکش نکرده بود که در دهم مرداد ماه صداوسیمای جمهوری اسلامی در برنامهای به حاشیههای افزایش قیمت نان پرداخت و مجری برنامه از افزایش قیمت نان در ۱۳ استان خبر داد.
در این برنامه مجری تاکید کرد که در برخی استانها تغییراتی اعمال شده و به گفته مسئولان در راستای «بهبود اقتصاد نانوا» و جلوگیری از «قیمت گذاری خودسرانه و کم فروشی» بوده است.
افزایش قیمت نان در کشور به آرامی در حال فراگیر شدن است و متاثر از این گرانی؛ بهای سایر کالا و خدمات نیز در حال افزایش است. در همین رابطه روزنامه «جهان صنعت» ۱۶ مرداد ماه نوشت که برخی از سرویس دهندگان از جمله رانندگان «مسافرکش خطی» به بهانه افزایش قیمت نان اقدام به افزایش هزینه دریافتی از مردم کردهاند.
این روزنامه نوشته بود که بطور مثال در غرب تهران مسیری که کرایه آن ۶ هزار تومان بود، توسط برخی رانندگان ۱۰۰۰۰ تومان کرایه دریافت شده است.
این روزنامه با طرح پرسشی پرسیده است که چرا دولت حاضر نیست افزایش قیمت نان را به طور رسمی اعلام کند؟
در این گزارش در پاسخ به این پرسش تاکید شده است که دولت از واکنش شهروندان به ویژه فروشندگان و عرضهکنندگان دیگر کالاها و خدمات در هراس است و باور دارد که این اتفاق میتواند زنجیرهای از افزایش قیمتها را به دنبال داشته باشد.
تورم یکی از پدیدههای ذاتی و مزمن نطامهای با ساختار سرمایهداری است. علت اصلی این پدیده همچون پدیدههای دیگری نظیر بیکاری، فقر، و شکاف طبقاتی، عبارت ازاین است که در نظامهای مبتنی بر مناسبات سرمایهداری، تولید و توزیع ثروت نه براساس برنامهریزی برای برآوردن نیازهای واقعی جامعه، بلکه بهمنظور کسب سود حداکثری برای صاحبان سرمایه خصوصی و بر اساس سیاست دولتهای حامیشان سازماندهی میشود. تورم، اثر مخربی بر زندگی اقتصادی و اجتماعی مردم بهویژه بر زندگی کارگران و زحمتکشان فکری و یدی و دیگر لایههای تهیدست دارد.
تأثیر فاجعهبار تورم بر زندگی زحمتکشان و عواقب آن بویژه در افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند مواد غذایی و به موازات آن ادامه جنبش مردمی با شعار زن، زندگی، آزادی، خامنه ای و دیگر سران رژیم را هراسان و ناگزیر از موضعگیری کرده است. خامنهای که خود را رهبر “نظام نمونه جهان” قلمداد می کند در سخنانش به مناسبت نوروز ازجمله چنین گفت: “مشکلات اقتصادی، گرفتاریهای اقتصادی مخصوص ما نیست. امروز خیلی از کشورهای دنیا شاید بشود گفت همهٔ کشورهای دنیا یک گرفتاریهای اقتصادی ویژهای دارند، حتی کشورهای ثروتمند، کشورهای دارای اقتصادهای قویّ و پیشرفته و واقعاً مشکلات و معضلات زیادی گریبانگیر آنهاست.”
این سخنان بیپایه، درواقع اعتراف به شکست سیاستهای اقتصادی رژیم که خامنهای در مقام ولی فقیه از تصمیم گیرندگان اصلی آن بوده است و نیز اعتراف به شکست “نظام”ی است که قرار بود الگوی عدل و پیشرفت برای دیگر کشورهای جهان باشد. خامنهای بار دیگر در مقام “ناجی” مردم ظاهر شد و بهرسم خیمهشب بازی هرسالهاش با اعلام شعار “مهار تورم و رشد تولید” برای سال جاری و دادن دستورالعمل به کارگزارانش سعی کرد آب بر آتش خشم مردم جان بهلب رسیده بپاشد و بهاین شیوه از زیر بار مسئولیت در قبال وضعیت فلاکتبار کنونی مردم شانه خالی کند.
تمام شواهد حاکی از آن است که رژیم کارگزار تاجران بزرگ زالوصفت و بوروکراتهای فاسد، به سیاست های اقتصادی چهل سال گذشتهاش یعنی سیاستهای تعدیل اقتصادی، مقررات زدایی، خصوصی سازیها، حراج ثروتهای عمومی- ازجمله اجرای طرح ضد مردمی و ضد ملی بهاصطلاح “مولد سازی داراییها” که هماکنون جریان دارد- ادامه میدهد. روشن است که چنین سیاستهایی نهتنها از مشکلات انبوه اقتصادی به نفع تودههای زحمتکش گرهی نخواهد گشود، بلکه تشدید فقر و گرسنگی و تیرهروزی بیشتر آنان را هم باعث خواهد شد. “افزایش” ۲۷ درصدی دستمزدها، در قیاس با نرخ تورم کنونی بهترین ملاک برای سنجش عیار وعدههای دروغین و از سر استیصال از سوی ولی فقیه رژیم است.
تشت رسوایی رژیم از بامش افتاده است و وعدههای تکراری و توخالی خامنهای دیگر کسی را نمیفریبد. پاسخ بازنشستگان، کارگران، فرهنگیان، پرستاران، و دیگر قشرهای زحمتکش و همچنین جنبشهای زنان، جوانان، دانشجویان، و دانشآموزان میهن، به یاوهگوییهای خامنهای و مزدوران سرکوبگرش ادامه مبارزه و اعتراض در شکلهای مختلف برای دستیابی به زندگیای شایسته و انسانی است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet