چرا طوفان مدیترانهای «دانیل» و سیل در لیبی تا این حد مرگبار بود؟
این کارشناس سپس با استناد به آخرین مطالعات و تحقیقات انجام شده هشدار داده بود که منطقه درنه در معرض خطر سیل قرار دارد و به همین دلیل باید اقدامات فوری برای تقویت و نگهداری سدها انجام شود زیرا در صورت وقوع سیلاب بزرگ عواقب آن برای ساکنان فاجعه بار خواهد بود.
اگر شهر دِرنه بیشترین آسیب را در شرق لیبی متحمل شده دلیل آن شکسته شدن دو سد آبی واقع در این منطقه بر اثر وزش طوفان و شدت جریان سیلاب است.
طوفان مدیترانهای «دانیل» طی روزهای یکشنبه و دوشنبه شرق لیبی را درنوردید و ضمن به جا گذاشتن هزاران کشته و مفقود شماری از شهرهای شرقی این کشور از جمله درنه را ویران کرد.
تلفات مرگبار پر شمار این طوفان که با ریزش بارانهای سیلآسا و جاری شدن سیل همراه بود پرسشهای زیادی را در خصوص علل وقوع آن مطرح کرده است.
خانههای مسطح شده، ماشین های مدفون در زیر آوار گِل و لای، خیابانهای تخریب شده و ویران…؛ فهرست خسارات مادی این بلای طبیعی در همان ساعات نخست بی پایان به نظر میرسید.
تلفات انسانی طوفان دانیل که طی شامگاه یکشنبه تا بامداد دوشنبه ۱۱ سپتامبر به شرق لیبی رسید، از این هم سنگینتر است.
طبق یک آمار رسمی موقت که چهارشنبه شب منتشر شد، سیل ناشی از طوفان تنها در منطقه درنه در شرق کشور بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ کشته، حدود ۷ هزار مجروح به جا گذاشت و بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ نفر نیز در این میان مفقود شدند.
فدراسیون بینالمللی جمعیتهای هلال احمر و صلیب سرخ نیز پیشتر از شمار «بسیار زیاد» تلفات این سانحه طبیعی درمناطق شرقی لیبی خبر داده و اعلام کرده بود تعداد کشتهشدگان به هزاران نفر رسیده و حدود ۱۰ هزار نفر مفقود هستند.
سیلابهای قدرتمندی که پس از تخریب دو سد یاد شده به سوی شهر ورنه سرازیر شدند کل شهر را به ویرانهای تبدیل کرده و با خود به سوی مدیترانه بردند.
به جا ماندن تلفات انسانی پر شمار از این سیل ویرانگر چگونه قابل توضیح است؟ چه عواملی در این میان دخیل هستند؟
جمعیت متراکم ساکن در کنار سد
سیلی که منجر به تخریب دو سد در منطقه ورنه شد در یک منطقه جمعیتی بسیار متراکم روی داده است. طوفان ابتدا کلان شهر بنغازی را تحت تاثیر قرار داد و سپس سواحل شرقی لیبی را به سمت شهرهای منطقه جبل الاخضر واقع در شمال شرقی این کشور مانند شهرهای شحات، المرج، البیضا، سوسا و به ویژه درنه درنورید.
طبق آخرین گزارشها شهر ساحلی ورنه که حدود یکصد هزار نفر در آن زندگی میکنند بیشترین آسیب را از سیل و طوفان اخیر متحمل شده است.
نکته عجیب و قابل توجه این است که دو سد قرار گرفته روی رودخانه «وادی ورنه» دقیقاً برای محافظت از شهر در برابر سیل ساخته شده بودند.
گفته میشود پس از تعمیرات قابل توجهی که چند سال پیش توسط دولت لیبی در این سد انجام شده بود، افراد بیشتری در طول سالهای اخیر در این شهر ساکن شدند زیرا در آنجا احساس امنیت میکردند.
سدهای معیوب، زیرساخت های فرسوده
با این حال، دو سازه هیدرولیکی که در سال ۱۹۸۶ در این منطقه مورد بهرهبرداری قرار گرفت به گفته کارشناسان در وضعیت نامناسبی قرار داشتند.
دو سدِ واقع روی رودخانه فصلی «وادی درنه» بین سالهای ۱۹۷۳ و ۱۹۷۷ توسط یک شرکت ساختوساز یوگسلاوی به عنوان بخشی از تاسیسات یک شبکه زیربنایی به منظور آبیاری مزارع اطراف و تامین آب شهر درنه و مناطق همجوار ساخته شد.
سندی که نوامبر ۲۰۲۲ توسط یک متخصص علوم هیدرولوژی در دانشگاه عمر المختار منتشر شد، حاوی هشدارهای جدی در خصوص مخاطره آمیز بودن سدهای یاد شده بود و تاریخچه سیلابهایی که پیشتر این منطقه را تحت تاثیر قرار داده بود، یادآوری میکرد.
این کارشناس سپس با استناد به آخرین مطالعات و تحقیقات انجام شده هشدار داده بود که منطقه درنه در معرض خطر سیل قرار دارد و به همین دلیل باید اقدامات فوری برای تقویت و نگهداری سدها انجام شود زیرا در صورت وقوع سیلاب بزرگ عواقب آن برای ساکنان فاجعه بار خواهد بود.
معاون شهردار درنه نیز روز سه شنبه در گفتگو با شبکه الجزیره تایید کرد که سدهای تخریب شده این منطقه از سال ۲۰۰۲ به این سو به درستی نگهداری نشده بودند.
اولیویه روتو، مسئول عملیات یک سازمان امدادرسان غیردولتی به شبکه خبری فرانس۲۴ میگوید: «اغلب مناطق آسیبدیده را محلههای پرجمعیت و متراکم تشکیل میدهند که مردم در آنها در مسکنهای ناامن زندگی میکردند.»
یورو نیوز
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet