بهرغم تناقضگوئیهای شدید دست اندرکاران رژیم ولائی در مورد فرار تحصیل کردن ممتاز و کادرهای متخصص از کشور، آمار نشان دهندۀ واقعیت وحشتناکِ قرار گرفتنِ میهنمان در صدر لیست کشورهائی است که با پدیده فرار مغزها دست بهگریبانند….
تصویری از مهاجرت دسته جمعی نخبگان که پخمگان را به وجد میآورد و ایراندوستان را به گریه میاندازد! (عکس زیر) این تصویر ۱۳ جوان فارغالتحصیل دانشگاه شریف است که همگی در یک پرواز به آمریکا مهاجرت کردهاند! هرکدام از این چهرهها نخبگانی هستند که ناامید از فراهم شدن فرصت و وضعیت حاکم بر کشور ناچار به مهاجرت شدهاند!
فراز مغزها یا صادرات نخبگان؟
فرار مغزها’ که برخی در ایران آن را ‘صادرات نخبگان’ می نامند، به شکلی خزنده در حال از بین بردن بخش عمده ای از سرمایه انسانی به عنوان موتور توسعه کشور است.
سرمایه انسانی یکی از مهمترین عوامل توسعه و پیشرفت یک جامعه به شمار میآید؛ تا جایی که می شود از سرمایه انسانی هر کشور به عنوان ثروت آن یاد کرد. دانشمندان، متخصصان، پژوهشگران و دانشجویان از مهمترین سرمایه های کشور محسوب میشوند. اما امروزه برخی کشورها با پدیده ای به نام مهاجرت نخبگان و به عبارتی دیگر فرار مغزها روبرو هستند؛ پدیده ای که آسیب بزرگی به سرمایه انسانی جامعه می زند و آن را از اعتبار و انباشت علمی خود محروم می کند.
در همین ارتباط بر اساس برخی از آمارهای منتشر شده، از ۱۲۵ دانش آموزی که طی سال های گذشته در المپیادهای جهانی رتبه کسب کرده اند، ۹۰ نفر در دانشگاه های آمریکایی تحصیل می کنند. سایت خبری ‘المانیتور’ در گزارشی ضمن اشاره به آمار صندوق بین المللی پول، نوشت: سالیانه بین ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار نفر از ایرانیان تحصیل کرده برای خروج از ایران اقدام میکنند.
المانیتور، خروج این تعداد از افراد را معادل خروج ۵۰ میلیارد دلار سرمایه از ایران دانست و نوشت: “ایران از نظر فرار مغزها در میان ۹۱ کشور در حال توسعه و توسعه نیافته جهان مقام نخست را از آن خود کرده است.” خروج نیرویهای متخصص در سایه بیتوجهی نهادها و سازمانهای مربوطه به چند مسئله اساسی اشاره دارد؛ اشتغال و دستمزد و ارزشی که کارفرما برای نیروی کار فعال قائل میشود، همه از دلایل مؤثر خروج نخبگان از کشور هستند.
واقعیت عینی نشان داده است در کشورهایی که فرصتهای شغلیای مناسب و امکان پیشرفتهای علمی و اجتماعی فراهم باشد مهاجرت افراد تحصیل کرده و کسانی را که سرمایههای علمی و تخصصی لازم برای پیشرفت جامعهاند را بهندرت در مقیاس وسیع شاهدیم. بیشتر افرادی که دست به مهاجرت میزنند از شرایط موجود یا ناراضی هستند یا امیدی برای آینده خود نمیبینند یا زندگیشان را در خطر میبینند که در کشور ما تمامی این موارد بهفراوانی یافت میشود.
چنین روندی در دراز مدت صدمههایی جبران ناپذیر به اقتصاد، جامعه، سطح دانش و هنر و فرهنگ کشور وارد میکند و تا زمانی که فرصتها، امکانات لازم اجتماعی و اقتصادی برای دانشجویان و نیروهای متخصص فراهم نشود، این جریان همچنان ادامه خواهد یافت. این یک مسئله جدی در پیشِ روی جامعههای واپسمانده بهلحاظ اقتصادی، سیاسی، و ارتجاعی و محروم از آزادی های مدنی است. کشور ما در این موردها یکی از کشورهای شاخص در سطح جهان است.
در تمامی این سخنان که اعترافی است به شکست سیاست نظری و عملی ولایت فقیه، واقعیت اصلی در پس فرار مغزها فراموش شده است، این واقعیت که: میهنمان در چنگال دیکتاتوری سرمایهداری بزرگ و نولیبرال با روبنایی عقب مانده و قرون وسطائیای مذهبی در قالب ولایت فقیه اسیر است. وجود میلیونها تن بیکار، فقر و محرومیت دهها میلیون نفر از شهروندان، اقتصادی بهطورعمده وارداتی و تکمحصولی، ویرانگی تولید و صنایع پایهای، محرومیت اکثریت عظیم جامعه از حقوق و آزادیهای مدنی و دمکراتیک، نقض خشن حقوق اقلیتهای ملی و مذهبی و زنان، عوامفریبی و ترویج خرافه، فساد نهادینه شده در دستگاه اداره کشور و توسل به زور و سرکوب برای ادامه بقای رژیم. این است دلایل فرار مغزها. تنها راه جلوگیری از فرار مغزها، تغییر های اساسی در نظام سیاسی کشور از طریق طرد رژیم ولایت فقیه و ایجاد حاکمیتی براساس عدالت اجتماعی است و این امر میسر نمیشود مگر با همکاری همه نیروهای ملی و دمکراتیک در ایجاد جبههای مردمی با حضور گستردهترین قشرهای مردمی علیه رژیم قرون وسطائی ولایت فقیه!
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet