مقاومت زنان علیه حجاب اجباری با بذل جان خویش
از ضرب و شتم آرمیتا گراوند و به کما رفتن او در مهرماه و اعلام مرگ مغزیاش در سیام مهرماه تا دستگیری رویا ذاکری در تبریز -به دلیل نداشتن حجاب اجباری- و فرستادن او به تیمارستان، اخبار حکایت از مقاومت زنان علیه حجاب اجباری دارد. اخباری که هرچند شجاعت زنان را به تصویر میکشند اما به خاطر آسیبهای جدی و مرگ زنان که تنها از حقوق انسانی خویش دفاع میکنند، تلخی جبرانناپذیری را در کام ایرانیان مینشاند.
اخبار زنان در ماهی که گذشت-–آبانماه ۱۴۰۲
زنان موتورسواری را این روزها در تهران میبینیم که حتی با موتورهای سنگین در حال تردد هستند. زنان دوچرخهسوار نیز عرصه خیابان را رها نکردهاند. این در حالی است که لایحه حجاب و عفاف در دستور کار شورای نگهبان قرار دارد. این لایحه علاوه بر تعیین تکلیف برای زنان و مردان، از کودکان گرفته تا بزرگسالان، تکالیفی را نیز برای دستگاههای اجرایی جمهوری اسلامی وضع کرده است. وزارت بهداشت یکی از این دستگاههاست که ملزم به تفکیک جنسیتی شده است.
زنان ورزشکار
در میان اخبار بد، پیروزی زنان ورزشکار در بازیهای آسیایی هانگژو کمی تلخی این روزها را کمرنگ میکند. سارا بهمنیار نماینده کمیته زنان، موفق به کسب مدال برنز شد.
رومینا سالک بازیکن اسکیت فری استایل ایران با ثبت رکورد ۴/۲۵۴ صدم ثانیه رکورد انفرادی جهان را شکست، هرچند مدالی کسب نکرد. ترانه احمدی، اسکیت فری استایل هم مدال نقره کسب کرد. مبینا نعمتزاده، تکواندوکار به نشان برنز رسید. مرجان سلحشوری همراه با نماینده تایوان به طور مشترک مدال برنز را برد.
رقابت فینال روئینگ ۴ نفره زنان شامل نازنین ملایی، مهسا جاور، زینب نوروزی و فاطمه مجلل با ثبت زمان و رکورد ۶ دقیقه و ۵۱ ثانیه و ۸۲ صدم ثانیه و با اختلافی کمتر از ۹ ثانیه نسبت به چین، به مقام دوم رسیدند. فرانک پرتوآذر نیز در جریان رقابت دوچرخهسواری کوهستان صاحب مدال برنز شد. مهسا جاور و زینب نوروزی در فینال A رویینگ دونفره سنگینوزن به مدال نقره رسیدند. زهرا باقری در کوراش نقره و ملیکا امیدوند برنز گرفت. در فینال وزن ۷۰ کیلوگرم کوراش دنیا آقایی، عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کرد.
زهرا کیانی ملیپوش تیم ووشو ایران توانست در بخش تالو به مدال نقره دست پیدا کند.
سلامت زنان
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری گفت: ایران رتبه دوم در کاهش موالید در بین کشورهای همسایه را دارد. سرپرست بیمارستان شهدای هفتم تیر، ضمن اشاره به آمار بالای مرگ بر اثر تروما در ایران گفت: بروز ترومای PTSD در زنان بیشتر است و این نوع از تروما بهراحتی هم قابل تشخیص نیست.
هیچ کس نگران زنان نیست
دایی یگانه رستمی، ٢٣ ساله، به دلیل آنچه «انگیزه ناموسی» عنوان شده، با اسلحه شکاری او را کشت. این زن دو روز پیش از وقوع قتل، از همسر سابق خود جدا شده بود و برای یافتن کار در حال عزیمت به تهران بود. طی چند ماه گذشته این سومین مورد از قتلهای موسوم به قتل ناموسی است که در این شهر رخ داده.
برادر راضیه حسنوند، ٢٠ ساله و مادر یک فرزند، که قربانی ازدواج اجباری و کودکهمسری بود، خواهر خود را با انگیزه ناموسی کشت. تروسکه عبداللهزاده که توامان قربانی کودکهمسری و ازدواج اجباری بوده، توسط همسر، پدر و پدرشوهر خود با انگیزه ناموسی به شکل بسیار فجیعی به قتل رسید. یک زن ۴۰ ساله در محله عباسآباد تهران توسط همسر خود به اتهام ارتباط با مرد دیگر به قتل رسید.
خدیجه مقدسی حدودا ۴۵ ساله اهل بروجرد، به دست شوهرش به شکل هولناکی به قتل رسید. یک زن ۴۰ ساله اهل اراک توسط شوهرش به قتل رسید.
یک دختربچه هفت ساله به نام آوا یارقلی در شهر هیدج از توابع استان زنجان به طرز فجیعی توسط پدرش به قتل رسید. قاضی پیشتر علیرغم اعتیاد پدر حضانت این دختربچه را به مادرش نداده بود.
بر اساس آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، از روز ٧ مهر ماه تا ٢۴ مهر (١٧ روز)، دستکم ١۵ زن در شهرهای مختلف ایران توسط افراد نزدیک خانواده خود کشته شدهاند که ۷ مورد آن با انگیزه ناموسی بوده است. تعداد بالای کشتار زنان به دست خویشاوندانشان، حکایت از فاجعهای انسانی دارد که چون شبحی سیاه در خاموشی و سکوت بر بالای سر زنان میچرخد.
کودک همسری
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، ۲۷ هزار و ۴۴۸ مورد دختر زیر ۱۵ سال در نقاط مختلف ایران از زمستان ۱۴۰۰ تا پاییز ۱۴۰۱ ازدواج کردهاند.
آموزش و اشتغال زنان
در سال تحصیلی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ مقایسه نرخ ترک تحصیل دوره ابتدایی میان دختران و پسران نشان میدهد که نرخ بیشتر متعلق به دختران است.
از دیگر سو وزیر کار اعلام کرد: نرخ مشارکت اقتصادی زنان از ۱۳.۷ درصد به ۱۴.۶ درصد افزایش یافته است. همچنین ۲۷۷ هزار خانواده زنسرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند.
زنان زندانی
نیلوفر حامدی و الهه محمدی روزنامهنگارانی که دستگیری و مرگ ژینا/مهسا امینی را پیگیری کرده بودند به ۷ و ۶ سال زندان محکوم شدند.
کانال علمی مطالعات زنان
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet