اخبار

طالبان ها اصلی‌ ترین سرمایه گذار خارجی در ایران شدند؟!

امضای ۵ توافقنامه همکاری میان طالبان و جمهوری اسلامی، خبری بود که در روز‌های اخیر و در دوران رخوت و رکود سرمایه گذاری خارجی در ایران از سوی رسانه‌های نزدیک به دولت رئیسی از همیشه پرسروصداتر روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت….

به گزارش اقتصاد۲۴، این تفاهم نامه ها در حالی به امضا رسیده که حالا برای چندین سال پیاپی است که به نظر می‌رسد افغانستان به یکی از اصلی‌ترین سرمایه گذاران خارجی در اقتصاد ایران تبدیل شده است.کما اینکه در آذر ماه سال گذشته نیز مرکز پژوهش‌های مجلس از منفی شدن جذب سرمایه‌گذاری برای سومین سال پیاپی در کشور خبر داده بود. این مرکز از رسیدن عدد «تشکیل سرمایه ثابت خالص» به عدد منفی ۶۳۴/۵۹ در سال ۱۴۰۱ گزارش داد که این به معنای خروج سرمایه و عدم تمایل یا توانایی بخش خصوصی، ناتوانی در جذب سرمایه‌های خارجی و ناتوانی در سرمایه‌گذاری‌های دولتی است.

بنا بر آمار انجمن سرمایه گذاری ایران، در شش ماه اول سال جاری رقمی حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در کشور صورت گرفته که مهاجران افغانستانی از لحاظ تعداد سرمایه گذاری در رده اول قرار دارند. خبرگزاری مهر در گزارشی نوشته: یکی از مهم‌ترین فرصت‌هایی که افغانستانی‌ها برای اقتصاد ایران فراهم کرده‌اند و رسانه‌ها به آن نپرداخته‌اند فرصت سرمایه گذاری آنان در ایران است.

مساله سرمایه گذاری افغانستانی‌ها در ایران در چند سال اخیر ابعاد گسترده تری به خود گرفته است و به طور مکرر نیز توسط دولت وقت بر آن تاکید و بر طبل این سرمایه گذاری نیز کوبیده می‌شود، اما در مقابل منتقدان نیز درباره این روند نظرات دیگری دارند.اینکه چرا حکایت سرمایه گذاری خارجی در ایران دچار چنین شرایطی شده است که از کشور‌های توسعه یافته همچون آلمان و فرانسه تا کره جنوبی و ژاپن به این مرحله و سرمایه گذاری طالب‌ها در کشور رسیده ایم.

برای بسیاری از مفسران سیاسی چنین توافق هایی که کوچکترین کمکی برای از میان بر داشتن تیغ تیز تحریم‌ها از زیر گلوی ایران نمی‌تواند داشته باشد و به “عادی سازی” روابط سیاسی و اقتصادی ایران و غرب کمک کند.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا