زنان

«ظلم به زن، چرا و چگونه؟»

در میزگرد «ظلم به زن، چرا و چگونه؟» که در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران باشرکت دو استاد دانشگاه الهه کولایی و سهیلا صادقی برگزار شد، از میزان کم مشارکت سیاسی زنان انتقاد و گفته شد: «موضوعاتی که امروزه به عنوان مسائل زنان در کشور ما مطرح می‌شود بیشتر مسائل زنان طبقه متوسط جامعه است و نه مشکلات تمامی زنان جامعه.» و یا «کسانی که اکنون به دلیل حضور زیاد زنان در دانشگاه‌ها به نام عدالت طلبی از اعمال سهمیه بندی جنسیتی دفاع می‌کنند چرا در مقطع تحصیلات تکمیلی که مردان حضور بیشتری دارند، حرفی از اعمال این سهمیه بندی نمی‌زنند؟»…

در میزگرد «ظلم به زن، چرا و چگونه؟» طرح شد:
مطالبات زنان به طبقه متوسط محدود شده است

«کسانی که اکنون به دلیل حضور زیاد زنان در دانشگاه‌ها به نام عدالت طلبی از اعمال سهمیه بندی جنسیتی دفاع می‌کنند چرا در مقطع تحصیلات تکمیلی که مردان حضور بیشتری دارند، حرفی از اعمال این سهمیه بندی نمی‌زنند؟»

در میزگردی که با موضوع «مشکلات زنان» در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد، یک استاد جامعه‌شناسی این دانشگاه با انتقاد از میزان کم مشارکت سیاسی زنان گفت: موضوعاتی که امروزه به عنوان مسائل زنان در کشور ما مطرح می‌شود بیشتر مسائل زنان طبقه متوسط جامعه است و نه مشکلات تمامی زنان جامعه.

سهیلا صادقی جامعه‌شناس و استاد دانشگاه در نشستی با عنوان «ظلم به زن، چرا و چگونه؟» که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: موضوعاتی که امروزه به عنوان مسائل زنان در کشور ما مطرح می‌شود بیشتر مسائل زنان طبقه متوسط است، در حالی که مطالبات مطرح شده باید میانگینی از مطالبات زنان تمامی اقشار جامعه باشد.

وی افزود: ما پس از دوران جنگ گفتمانهای متفاوتی را در دولتهای مختلف داشتیم و هر دولت با شعار‌ها و مفاهیم متفاوتی بر روی کار آمد، اما هیچ‌گاه، شاهد تغییر چشمگیری در وضعیت زنان و میزان مشارکت زنان نبوده‌ایم.

این استاد دانشگاه گفت: مسائل زنان باید فراتر از درگیری‌های سیاسی بررسی شود، زیرا که همواره در جریان‌های سیاسی از این مساله استفاده ابزاری شده است.

صادقی محرومیت منزلتی را بزرگ‌ترین ظلم به زنان خواند و گفت: ساختار تحصیلات در کشور ما زنانه شده است و زنان در طی تحصیل سرنایه‌های علمی و فرهنگی بسیاری را کسب می‌کنند در حالی که ساختار اشتغال به شدت مردانه است.

تعداد زنان نماینده در مجلس هیچ‌گاه بیش از ۵ درصد نبوده است

در ادامه این میزگرد، الهه کولایی استاد دانشگاه و نماینده سابق مجلس در مورد میزان مشارکت سیاسی زنان گفت: زنان همواره در دستیابی مردان به قدرت نقش داشته‌اند اما هنگامی که این قدرت را برای خود خواستند متهم به قدرت طلبی شده‌اند.

وی افزود: یکی از نهادهایی اصلی در سیاستگذاری و قانون گذاری مجلس شورای اسلامی است که تاکنون هیچگاه تعداد زنان نماینده در آن به بیش از ۵ درصد نرسیده است بنابراین قدرت آن‌ها هیچ‌گاه برای اصلاح و تدوین قوانین برای زنان کافی نبوده است.

کولایی ادامه داد: کسانی که اکنون به دلیل حضور زیاد زنان در دانشگاه‌ها به نام عدالت طلبی از اعمال سهمیه بندی جنسیتی دفاع می‌کنند چرا در مقطع تحصیلات تکمیلی که مردان حضور بیشتری دارند، حرفی از اعمال این سهمیه بندی نمی‌زنند؟

وی ادامه داد: همواره در روز تکریم مقام زن مسئولین لیست بلند بالایی از تمجید و تکریم زنان را بیان کردند در حالی که در روزهای دیگر سال نیست بد نیست که سری به دادگاه‌ها بزنند و ببینند که زنان برای گرفتن حقوق خود با چه مشکلاتی روبرو هستند.
ایلنا

***
پیام کنگره ششم حزب توده ایران به: زنان آزادی خواه ایران

درود آتشین به پیکار دلیرانه زنان میهن مان بر ضد رژیم استبدادی ولایت فقیه و در راه برابری و عدالت اجتماعی
پیام ششمین کنگره حزب توده ایران به زنان آزادی خواه کشور
کنگره ششم حزب توده ایران ضمن درودهای گرم و پرشور به زنان آزادی خواه ایران، همبستگی و حمایت خود را از مبارزه برحق شما زنان کنشگر و زحمتکش ایران که بار اصلی فشارهای اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی میهن استبدادزده ما را به دوش می‌کشید، اعلام می‌دارد. حماسه حضور رزم‌جویانه و تحسین برانگیزتان در مرحله‌های تعیین کننده تاریخ معاصر، با خطوطی زرین در صفحه‌های سرگذشت مبارزات مردم میهن‌مان حک شده است…

حزب توده ایران، از آنجائی‌ که اعتقاد عمیق دارد که آزادی هر جامعه‌یی در گرو آزادی زنان آن جامعه است، همواره از مبارزه و تلاش برحق شما در راه دست یافتن به خواست‌های برابری‌خواهانه و لغو هر نوع ستم جنسی حمایت می‌کند و خواهد کرد

کنگره ششم حزب توده ایران ضمن درودهای گرم و پرشور به زنان آزادی خواه ایران، همبستگی و حمایت خود را از مبارزه برحق شما زنان کنشگر و زحمتکش ایران که بار اصلی فشارهای اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی میهن استبدادزده ما را به دوش می‌کشید، اعلام می‌دارد. حماسه حضور رزم‌جویانه و تحسین برانگیزتان در مرحله‌های تعیین کننده تاریخ معاصر، با خطوطی زرین در صفحه‌های سرگذشت مبارزات مردم میهن‌مان حک شده است.
تلاش‌های خستگی ناپذیر شما در به‌دست آوردن حقوقتان، از حق سوادآموزی گرفته تا حق شرکت در تعیین سرنوشت سیاسی‌تان، به‌رغم میل ارتجاع، به چنان نتیجه‌های درخشانی انجامیده است که دانشگاه‌ها و مدرسه‌های عالی کشور شاهد حضور پرشمار شماست. شرکت فعال شما زنان در تحول‌های سیاسی جامعه و مبارزه با تبعیض جنسیتی، نابرابری‌های اقتصادی ـ اجتماعی، و فرهنگ پدرسالارانه، خواب خوش را از چشم‌های ارتجاع زن ستیز ربوده است.

زنان زحمتکش ، مبارز، و آگاه ایران!
شما ۳۴ سال پیش با حضور میلیونی خود به همراه دیگر نیروهای مترقی، استبداد سلطنتی را برافکندید، و به‌حق هم انتظار داشتید تا به خواست‌های برابری خواهانه و دمکراتیک خود دست بیابید، اما با شکست انقلاب بهمن ۵۷ و شکل گیری حکومتی مبتنی بر استبداد فردی و مذهبی، با رژیمی به‌غایت عقب مانده و قرون وسطائی روبه‌رویید که مصمم است شما را به ”گناه“ آگاهی و تلاش‌تان برای گسستن زنجیرهای تبعیض و نابرابری، دوباره به کنج خانه‌ها بازگرداند. امروزه با شدت یافتن سیاست تبعیض و تفکیک جنسیتی و دیگر برنامه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی ضدمردمی، کشور ما به بحرانی عمیق و فاجعه بار سوق داده شده است که از سویی رخ‌دادن جنگی خانمان‏سوز میهن ما را تهدید می‌کند و از سوی دیگر ادامه حیات ننگین رژیم ولایت فقیه تنها با سرکوب خشن نیروهای مردمی از جمله زنان امکان پذیر شده است.
شما زنان با حضور موثرتان درجنبش خرداد ۷۶ و جنبش اعتراضی پس از کودتای انتخاباتی ۸۸، پایه‌های حاکمیت ولایت فقیه را به لرزه درآوردید، و ثابت کردید که نیروی پرتوان زنان در صورت سازمان یافتگی و درهم پیوندی با دیگر نیروهای مردمی، برای ادامه حاکمیت رژیم زن ستیز ولایت فقیه تهدیدی جدی به حساب می‌آید.
از این روی، رژیم برای ادامه حیات ننگین خود، سیاست‌های زن ستیزانه و ارتجاعی خود را شدت بخشیده است. نقض خشن حقوق زنان و سرکوب فعالان آن، همراه با طرح و تصویب قوانین تحقیرآمیز و ضد انسانی، سیاست‌هایی‌اند که به شکلی هدفمند، حذف تدریجی زنان از فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی را دنبال می‌کند و حضور آنان را در حوزه‌های کار، تحصیل، آموزش، و مشارکت در امور اجتماعی و اقتصادی را بیش از گذشته محدود می کند. در این ارتباط از لایحه ”کاهش ساعات کار زنان در صنایع“- که پیش ازهرچیز امنیت شغلی زنان کارگر را هدف قرار می‌دهد- گرفته تا طرح‌هایی مثل: ”اشتغال زنان با محوریت توجه به خانواده“، ”اشتغال نیمه وقت زنان“، افزایش مرخصی زایمان بدون بسترسازی اقتصادی و اجتماعی به نفع زنان، دورکاری، استخدام دو زن به جای یک زن، و تشویق و پیشبرد سیاست بالا بردن نرخ باروری با رهنمود ولی فقیه، و به‌کارگیریِ سیاست قرون وسطائیِ تفکیک جنسیتی می‌توان نام برد، که در جهت بازگرداندن، تقویت، و بقا بخشیدن به نقش سنتی زنان به‌کار بسته می‌شوند. همه این تدبیرها و اقدام‌ها، بی تردید موجب رشد بیش از پیش نرخ بیکاری زنان می‌شود.
در عرصه حقوق مدنی نیز رژیم زن‌ستیز ولایت فقیه تلاش‌های گسترده‌ای را برای تهاجم یا باز پس گرفتن دوباره دستاوردهای مبارزاتی شما آغاز کرده است. دخالت در امور خصوصی، نقض حقوق شهروندی‌ای چون کنترل و اجبار پوشش زنان، لایحه ارتجاعی ”حمایت از خانواده“و لایحه ”صدور گذرنامه“ برای زنان و دختران بالای ۱۸ سال، که تنها با اجازه پدر یا همسر صادر می‌شود، از نمونه‌های بارز دستبرد به حقوق زنان است که برخلاف مخالفت‌های قاطع قشرهای مختلف زنان، حکومت همچنان مصمم است آن‌ها را به تصویب رساند.

زنان قهرمان و مبارز ایران!
سرکوب خشن و نقض حقوق مسلم زنان در بیش از سه دهه گذشته همواره با مقاومت قهرمانانه شما زنان میهن‌مان روبه‌رو بوده است. پیکار حماسی زندانیان سیاسی زن در شکنجه‌گاه‌های رژیم و مقاومت اسطوره‌هایی چون فاطمه (سیمین) مدرسی، از صفحه‌های درخشان تاریخ جنبش مبارزاتی مردم میهن ما در پیکار با رژیم ولایت فقیه است.
هم اکنون نیز زندان‌های ایران مملو از زنان مبارز و آزاده‌ای است که با پایداری خود حماسه می‌آفرینند، زنانی از قشرهای گوناگون جامعه، از زنان حقوقدان و خبرنگار گرفته تا زنان خانه دار، فعالان حقوق زنان و حقوق بشر، از دختران دانشجو گرفته تا مادران صلح و مادران پارک لاله، و جز اینان، که با مقاومت بی‌نظیر خود در زندان‌های جمهوری اسلامی، روحیه پایداری و رزمندگی را در جامعه گسترش می‌دهند.

زنان مبارز و آگاه ایران!
حزب توده ایران، از آنجائی‌ که اعتقاد عمیق دارد که آزادی هر جامعه‌یی در گرو آزادی زنان آن جامعه است، همواره از مبارزه و تلاش برحق شما در راه دست یافتن به خواست‌های برابری‌خواهانه و لغو هر نوع ستم جنسی حمایت می‌کند و خواهد کرد؛ زنان مبارز توده‌ای همواره در روشنگری و طرد شئونات عقب مانده سنتی و فرهنگ زن ستیزانه در شکل‌های مختلف آن، نقشی انکار ناپذیر ایفا کرده‌اند.
امروز نیز زنان شجاع ایران مبتکرانه، برای تشکل یابی و آگاه سازی زنان، به ویژه زنان زحمتکش و محروم ایران تلاش می‌کنند، زیرا فرهنگ پدرسالارانه و تبعیض جنسیتی در کنار فشارهای کمرشکن اقتصادی، ستمی چند گانه را به آنان تحمیل می کند که رشد روز افزون ناهنجاری‌های اجتماعی مانند فقر، فحشا، اعتیاد، و پدیده دلخراش کودکان خیابانی نزد این قشر آسیب‌دیده بیش از قشرهای دیگر بیداد می کند. از همین روی، پیدا کردن تدبیرهای نو و راهکارهای تازه در بین توده محروم زنان از اولویتی خاص برخوردار است .
زنان و مادران صلح طلب ایران به خوبی آگاهند که تنها در سایه صلح می توان به حقوق انسانی دست یافت و جنگ حاصلی جز نیستی و ویرانی، به بار نخواهد آورد، بنابراین زنان و مادران صلح ایران دیگر اجازه نخواهند داد تا رژیم ولایت فقیه با سیاست‌های ماجراجویانه خارجی‌اش- که یادآور تجربه دردناک سیاست ادامه جنگ خمینی با عراق است، که در خلال آن میلیون‌ها نفر از فرزندان این آب و خاک به کام مرگ فرستاده شدند- بار دیگر مُرغ‌وایِ جغدهای جنگ را در کشور ما به صدا درآورند. از این روی، زنان صلح طلب و آزادی خواه ایران بی وقفه به مبارزه و افشای جنگ افروزان داخلی و نیروهای جنگ طلب خارجی ادامه می‌دهند.

زنان شجاع و آزاده ایران!
شما بارها ثابت کرده‌اید که می‌توانید نقش و مسئولیت تاریخی خود را به شایستگی انجام دهید، و همان طور که رژیم استبدادی شاهنشاهی را در همراهی با سایر نیروهای مردمی به زیر کشیدید، امروز نیز با ابتکارهایی نو و سازمان دهیِ مبارزه صنفی- اجتماعی و پیوند دادن آن با جنبشِ مردمی، راه استقرار آزادی، دمکراسی، عدالت اجتماعی، و لغو ستم جنسی و طبقاتی را در جامعه هموار سازید.

درود آتشین به زنان زحمتکش و مبارز ایران
کنگره ششم حزب توده ایران بهمن ماه ۱۳۹۱

به نقل از نامه مردم، شماره ۹۱۵، ۷ اسفند ماه ۱۳۹۱

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا