معوقات حقوقی کارگران چرا وچگونه؟!
هزار کارگر پروفیل ساوه ۴ ماه حقوق نگرفتهاند/ ۲۷ ماه حق بیمه کارگران دو کشتی لایروبی در بندرعباس پرداخت نشده است/ کارگران پتروالکتریک در ۳ ماه گذشته حقوق نگرفتهاند…
معوقات حقوقی کارگران ۸ ماه بود که بعد از تجمع نخست کارگران در سوم خرداد ماه سال جاری سه ماه از معوقات حقوقی به همراه عیدی و پاداش سال ۹۲ به حسابشان واریز شد.
او در ادامه با بیان اینکه همراه با این تجمع (سوم خرداد ماه)، حدود یک هفته کارگران کارخانه در اعتصاب بودند افزود: دومین تجمع صنفی کارگران پروفیل ساوه دوشنبه هفته گذشته (۱۰ شهریور ماه) رخ داد که در آن حدود ۱۵۰ کارگر در اعتراض به ۵ ماه حقوق معوقه در مقابل ساختمان اداری کارخانه حاضر شدند.
به گفته وی، در این دوره از اعتراضات صنفی، کارگران دوازدهم شهریور پس از دو روز اعتصاب توانستند یک ماه دیگر از معوقات حقوقی خود را که مربوط میشود به فروردین ماه سال جاری، دریافت کنند.
نماینده کارگران دلیل اعتراضات مکرر کارگران پروفیل ساوه را بیتوجهی کارفرما به پرداخت معوقات حقوقی کارگران دانست و گفت: در حال حاضر کارگران این واحد حقوق ماهای اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد سال جاری را از کارفرما طلب دارند.
او با بیان اینکه بعد از تجمع خرداد ماه سال جاری کارفرما در حضور فرمانداری اراک متعهد به پرداخت حقوق کارگران شد افزود: بر اساس صورت جلسه تنظیم شده کارفرما باید در بیستم هر ماه یک ماه از معوقات حقوقی کارگران را واریز کند.
این کارگر همچنین در خصوص معوقات بیمهای کارگران پروفیل ساوه اضافه کرد: کارفرما، از تیر ماه سال جاری حق بیمه کارگران را به تامین اجتماعی واریز نکرده است.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به وضعیت ۱۵۰ کارگری که مشمول قانون بازنشستگی با مشاغل سخت وزیان آور هستند اشاره کرد و گفت: به دلیل آنکه کارفرما سهم ۴ درصدی بیمه این کارگران را به تامین اجتماعی واریز نمیکند این کارگران برای بازنشستگی دچار مشکل شدهاند.
به گفته وی، شائبهای در بین کارگران این کارخانه ایجاد شده که کارفرما قصد دارد در صورت ادامه تجمعات کارگری ۴۰۰ نفر از کارگران قراردادی کارخانه را اخراج کند و با این کار تعداد شیفتهای کاری به یک شیفت کاهش دهد.
در این رابطه تلاش خبرنگار ایلنا برای گفتوگو با کارفرمایان کارخانه پروفیل ساوه بینتیجه بود اما پیش از این در دور نخست اعتراض کارگران در تاریخ سوم خرداد ماه سال جاری آقای «نصرتپور» معاونت اداری مالی کارخانه مشکلات صنفی کارگران پروفیل را موضوعی داخلی دانسته و گفته بود این موضوعات ارتباطی به رسانهها ندارد.
***
۲۷ ماه حق بیمه کارگران دو کشتی لایروبی در بندرعباس پرداخت نشده است
یکی از کارگران کشتی در شرکت نگینسبز خاورمیانه در بندرعباس از عدم پرداخت ۲۷ ماه حق بیمه کارگران و نبود تجهیزات ضروری و نیروی متخصص ایمنی در کشتیهای لایروبی (هاپرساکشن) شرکت نگین سبز بندرعباس خبر داد.
این کارگر که به نمایندگی از دیگر کارگران این شرکت پیمانکاری سخن میگفت، به ایلنا گفت: در دو مقطع حق بیمه ۵۰ تن از کارگران نگینسبز خاورمیانه در اسکله بندر شهید رجایی از حقوق آنها کسر شده اما به حساب سازمان تامین اجتماعی بندرعباس واریز نشده است.
این کارگر در تشریح این تخلف کارفرما ادامه داد: در مرحله نخست، از ابتدای مرداد ماه سال ۹۰ تا پایان اسفندماه همان سال و در مرحله دوم از ابتدای دیماه سال ۹۱ تاکنون حق بیمه کارگران از حقوق آنها کسر اما به حساب تامین اجتماعی واریز نشده است.
این کارگر افزود: کارگران طی استعلامی که از سازمان تامین اجتماعی گرفتند، متوجه این تخلف کارفرما شدند و مراتب اعتراض خود را هم به تامین اجتماعی و هم به مدیریت شرکت نگین سبز بندرعباس اعلام کردند.
وی درباره پاسخ سازمان تامین اجتماعی به کارگران اظهار داشت: تامین اجتماعی دلیل این اقدام را نداشتن قرارداد شرکت نگین سبز خاورمیانه با تامین اجتماعی بندرعباس اعلام کرده است.
نبود تجهیزات ایمنی عامل حوادث کاری
این کارگر شرکت نگینسبز خاورمیانه بندرعباس در ادامه این گفتگو به نبود تجهیزات ایمنی در کشتیهای لایروبی نگین سبز اشاره کرد و اظهار داشت: نبود تجهیزات حوادث کاری زیادی را برای کارگران به همراه داشته است.
وی ادامه داد: کارگری که با دستگاه سمباده زنگزدگی کشتی را برطرف میکرد، بهدلیل نداشتن ماسکهای مخصوص، دستکش، عینک مخصوص و کلاه ایمنی بهدلیل پرتاب برادههای آهن به داخل چشم، از ناحیه چشم آسیب دید و چشمش را از دست داد.
وی نمونه دیگر حوادث را کمبود کپسولهای آتشنشانی در کشتی اعلام کرد و ادامه داد: کپسولهای اغلب تاریخ گذشتهاند و آنهایی که برای شارژ به تهران منتقل شدهاند را هنوز دریافت نکردهایم.
این کارگر در ادامه به «کمبود افراد متخصص ایمنی» در کشتیهای لایروبی این شرکت اشاره کرد و گفت: شرکت برای کاستن هزینههای خود به تعدیل نیرو میپردازد و در میان این تعدیلیها افرادی که امنیت کار در کشتی با آنهاست ترجیح میدهند در جای دیگری کار کنند.
این کارگر ادامه داد: تعدیل نیروی متخصص ایمنی بهمعنای چشمپوشی از نظارت بر امنیت کار است.
وی با بیان این که گزارشات نقص ایمنی را هر ماه به شرکت مادر طی مکاتباتی اعلام کردهایم، در خاتمه گفت: با وجود این گزارشات تاکنون اقدامی در خصوص برطرف کردن این نواقص انجام نشده است.
***
کارگران پتروالکتریک در ۳ ماه گذشته حقوق نگرفتهاند
یکی از کارگران شرکت پیمانکاری پتروالکتریک در فاز ۱۷ و ۱۸ پارسجنوبی از عدم پرداخت ۳ ماه حقوق و مزایای کارگران این شرکت خبر داد.
این کارگر که نخواست نامش فاش شود، به خبرنگار ایلنا گفت: حقوق و مزایای بیش از ۱۰۰ نفر از کارگران شرکت پتروالکتریک از خرداد ماه امسال تاکنون پرداخت نشده است.
این کارگر مدعی است که حق بیمه کارگران نیز بهصورت غیرواقعی محاسبه و به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شده است.
این کارگر شرکت پتروالکتریک ادامه داد: این وضعیت انگیزه کاری را در بین ما پایین آورده و خواستار مشخص شدن سریع وضعیت خود هستیم.
قول پیمانکار به کارگران
رییس هیات مدیره شرکت پتروالکتریک در این باره به ایلنا گفت: کارگران حق دارند شاکی باشند چرا که آخرین پرداخت حقوق و دستمزد شرکت در اردیبهشتماه بوده است.
«مرتضی سالاری» دلیل به وجود آمدن این مشکلات را «عدم پرداخت صورت وضعیت از طرف کارفرما» اعلام کرد و ادامه داد: صورتوضعیتها در اواخر سال۹۱ و اوایل سال ۹۲ انجام شده و از آن تاریخ هیچ تغییری نکرده است.
رییس هیات مدیره پتروالکتریک ادامه داد: تعدیل پیمانکاران دستچندم توسط شرکت گاز و نفت پارسجنوبی (مادر) موجب شده تا فشار ناشی از این قضیه به تعویق حقوق و دستمزد و مشکلات بیمهای کارگران منجر شود.
سالاری تشریح کرد: قرارداد پتروالکتریک در تاریخ ۲۰ /۰۳/ ۹۳ با شرکت مدیریت طرحهای صنعتی (شرکت پیمانکار طرف قرارداد) بهاتمام رسیده است.
سالاری افزود: طی ملاقاتی که پنجشنبه هفته گذشته با «امامی» مدیرعامل شرکت مدیریت طرحهای صنعتی بهعنوان شرکت پیمانکار مادر و طرف قرارداد ما در پارس جنوبی داشتیم، وی قول تمدید قرارداد در «کمتر از یکماه» را داد.
رییس هیات مدیره پتروالکتریک ادامه داد: با مساعدت وی و بدون ارائه هیچ صورت وضعیتی این شرکت توانست حقوق و مزایای کارگران را در اردیبهشتماه پرداخت کند و من نیز به تمامی کارگران قول پرداخت حقوق و مزایای آنها را تا پایان این ماه میدهم.
سالاری مشکلات مطرح شده در خصوص فهرست تامین اجتماعی را نادرست خواند و اظهار داشت: پتروالکتریک هر ماه فیش حقوقی به کارگران ارائه میدهد و قصوری در این زمینه انجام نشده است.