توافق ایران و ترکیه بر سر حل بحران سوختی کامیونداران
ایران و ترکیه در رابطه با عوارض و سوخت کامیونداران توافقنامه امضا کردند. طبق این توافق تریلیهای ایرانی بدون پرداخت عوارض به ترکیه سفر میکنند و هزینه سوخت تریلرهای ترکیه به ایران نیز کاهش مییابد…
در پایان سفر دو روزه رئیس کمیسیون مشترک ایران-ترکیه و نماینده ویژه حسن روحانی در امور ترکیه به آنکارا، تفاهمنامه حمل و نقل جادهای به امضای رؤسای کمیسیون مشترک دو کشور رسید و مقرر شد از ساعت صفر فردا این توافقنامه اجرایی شود.
این سفر منجر به مبادله تفاهم نامه حمل و نقل با هدف حمایت از کامیون داران ایرانی و جلوگیری از ازدحام در مرزهای خروجی ترکیه شد.
در این سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در جلسه مشترک با وزرای اقتصاد، توسعه، تجارت و گمرک و رئیس کل بانک مرکزی ترکیه، ضمن تبادل نظر در مورد مسایل بانکی، تجاری، مالی و سرمایه گذاری، با اشاره به سفر خرداد ماه سال جاری روحانی به آنکارا و تبادل تفاهمنامههای اقتصادی و اجتماعی در این سفر بر اجرایی شدن این تفاهمات تأکید کرد.
واعظی همچنین حصول به هدف تعیین شده در تجارت را لازمه بسترسازی توسعه همکاریهای بانکی و گمرکی و توسعه زیرساخت های حمل و نقل جاده ای و ریلی دانست و بر ایجاد پنجره واحد گمرکی تاکید کرد.
وی با اشاره به تفاهمات صورت گرفته با مقامات حمل و نقل ترکیه در خصوص تسهیل در عبور و مرور کامیون های دو طرف، این قوانین را زمینه ساز افزایش تجارت بین دو کشور دانست و خواستار همکاری بیشتر وزارتخانه های مربوط ایران و ترکیه در این خصوص شد.
این موافقتنامه از نخستین ساعت روز جمعه (۲۶ دی / ۱۶ ژانویه) به وقت تهران و ترکیه اجرایی شده است. طبق این موافقتنامه کامیونهای ایرانی که به مقصد ترکیه در حرکتاند، در عبور ترانزیت از قلمروی ترکیه بدون پرداخت عوارض وارد خاک ترکیه خواهند شد.
هزینه سوختی تریلیهای ترکیه نیز از این به بعد وقتی وارد ایران میشوند برای هر لیتر از ۱ یورو و ۶۰ سنت به ۳۰ سنت کاهش پیدا خواهد کرد.
جودت ییلماز، نماینده ویژه رئیسجمهور ترکیه در امور ایران اعلام کرد که توافق حاصله مشکلی را که سالها بحث بین دو کشور را در پی داشت، تا حد بسیار زیادی حل کرده است. به گفته ییلماز از این پس تریلیهای ترکیه ظرف دو روز خواهند توانست مرز ترکمنستان- ایران- ترکیه را طی کنند.
“ایران مجبور به پذیرش شرط ترکیه شد”
محمد صالح خاتم، تحلیلگر مسائل ترکیه از شهر استانبول که بر مشکلات کامیونداران ایرانی و ترک واقف است، به دویچه وله فارسی گفته است، فعلا درباره جزئیات توافقنامه اطلاعات بیشتری داده نمیشود، اما مقامات ترکیه از آن استقبال کردهاند.
وی افزوده است: «ایران مجبور به پذیرش شرط ترکیه شده، چرا که شرایطی که ایران برای کامیونهای ترک تعیین کرده بود، باعث رقابت ناعادلانه به نفع طرف ایرانی میشد. ترکیه بعد از پیش آمدن مسئله کامیونها به طور جدی به دنبال جایگزین کردن مسیر قفقاز- آسیای میانه از طریق دریای خزر بوده و حتی یکی از اهداف سفر کنونی الهام علییف به ترکیه مذاکره در زمینه فعال کردن مسیر کشتیرانی بین آذربایجان با بندر ترکمنباشی ترکمنستان برای انتقال کامیونهای باری بوده است.»
به گفتهی این کارشناس کشورهای منطقه از جمله افغانستان هم از “مسیر قفقاز- آسیای میانه” حمایت میکند و این مسیر از مسیر ایران اقتصادیتر است.
وی خاطرنشان ساخته است: «ایران تحرکات ترکیه در این زمینه را از نزدیک دنبال میکند و میداند در صورتی که مسیر جایگزین برای ترکیه پیدا شود، موقعیت و امتیاز ژئوپلیتیکی ایران از اهمیت خواهد افتاد. دقیقا به همین دلیل است که ایران فعلا شروط ترکیه را پذیرفته وگرنه این مسئله چندین سال بود که مورد اعتراض ترکیه قرار گرفته بود.»
گزیده گزارش ایسنا -فارس و صدای آلمان