درآمدهای خانوار؛ شکاف هزینه -درآمد و افزایش فاصله طبقاتی
مطابق برآوردهای جدید بانک مرکزی شکاف هزینه- درآمد خانوارهای ایرانی همچنان باقی است و در سالیان اخیر با اجرای برنامه آزاد سازی اقتصادی فاصله طبقاتی در کشور افزایش پیدا کرده است …
افزایش هزینه ها و کاهش قدرت خرید مردم ؛
بازی با آمار در جمهوری اسلامی یک قاعده است .اکنون با انتشار بسته جدید اقتصادی دولت نیز دستکاری آمار به شکل های دیگر مانند تفاوت برآوردهای دو مرکز حساس اقتصادی جریان دارد .
“اختلاف آمارها بین دو دستگاه آماری کشور یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران در گزارش سالانه بودجه خانوار اوج گرفته است به گونهای که نه تنها در گزارش مرکز آمار درآمدهای سالانه خانوار بیش از هزینههای یکساله محاسبه شده است بلکه بین رقم محاسبه شده برای هزینه یکساله خانوادهها در این دو مرکز هشت میلیون و ۴۰۰ هزار تومان اختلاف وجود دارد.”
“کفاف هزینههای خانوار در حالی از سوی مرکز آمار مورد تاکید قرار میگیرد که گزارش بانک مرکزی خلاف این ماجرا را به تصویر میکشد. بر اساس گزارش بانک مرکزی خانوار ایرانی در سال ۹۳، ۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه سالانه داشته است درحالی که درآمد خالص سالانه هر خانوار ۲۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است. بنابراین نه تنها درآمد خانوادهها ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان کمتر از هزینهها در سال بوده است بلکه بین دو رقم اعلام شده بانک مرکزی و مرکز آمار نیز اختلاف قابل ملاحظهای وجود دارد. این اختلاف برای هزینه سالانه یک خانوار هشت میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و برای درآمد پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد میشود.”
بر اساس گزارش بانک مرکزی منابع تامین درآمد خانوارهای شهری عبارتند:” ۱۰/۷ درصد از درآمدها از محل درآمد و مزد بخش دولتی، ۱۴/۱ درصد از درآمد و مزد بخش خصوصی، ۱/۰درصد از درآمد و مزد بخش تعاونی، ۴/۱ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی، ۳/۱۷درصد از مشاغل آزاد غیرکشاورزی و ۲۵درصد از درآمدهای متفرقه به دست آمده است.”
بر پایه گزارش بانک مرکزی ؛” شکاف درآمد و هزینه برای گروه های پایین درآمدی و صاحبان مشاغل غیر حرفهای بسیار بالاست….قبلا نیز برآوردشده بود که توزیع عادلانه درآمد در سال گذشته کمتر شده است و به عبارتی فاصله طبقاتی افزایش یافته است .”
آخرین گزارش هفتگی متوسط قیمت کالا و خدمات عمومی ؛
” بانک مرکزی گزارش هفتگی متوسط قیمت خرده فروشی ۱۱گروه مواد خوراکی در تهران را برای هفته منتهی به هشتم آبان ماه ۹۴ اعلام کرد که بر این اساس، نرخ پنج گروه مواد خوراکی افزایش و قیمت یک گروه کاهش یافت. قیمت تخم مرغ ۰.۵ درصد، برنج ۰.۱ درصد، حبوبات ۱.۷ درصد، میوه های تازه ۱.۴ درصد و سبزی های تازه نیز ۴.۲ درصد رشد داشته است.”
“همچنین بانک مرکزی در گزارشی تغییرات قیمتی ۱۱ گروه مواد خوراکی را برای یک سال منتهی به هشتم آبان ماه امسال، اعلام کرد که بر این اساس نرخ لبنیات ۵.۵ درصد، برنج ۸.۸ درصد، حبوبات ۲۴.۲ درصد، سبزی های تازه ۱.۹ درصد، گوشت قرمز ۵.۷ درصد، گوشت مرغ ۸.۲ درصد، قند و شکر ۹.۲ درصد و روغن نباتی ۰.۷ درصد افزایش یافته است .”
پیامد اجرای آزاد سازی اقتصادی در یک نگاه ؛
“اقتصاد ایران از سال ۱۳۹۱ وارد یک دوره جدید شده که مهمترین ویژگیهای آن را میتوان افت قابل توجه سطح درآمد سرانه، وارد آمدن آسیب حداقل میانمدت به موجودی سرمایه که کاهش تولید بالقوه اقتصاد…دانست … قدرت خرید متوسط خانوارهای ایرانی نشان میدهد از سال ۱۳۸۶ میانگین درآمد واقعی خانوارهای شهری بهطور مستمر کاهش پیدا کرده است. آمار بودجه خانوار سالهای منتهی به سال ۱۳۹۲ نشان میدهد ترکیب مصرف خانوارها به دلیل کاهش مستمر درآمد، مجددا به سمت وزن بیشتر کالاها و خدمات کم دوام حرکت کرده و تقاضا برای کالاهای با دوام با کاهش مواجه شده که نشانهای از کوچکتر شدن سفره آنها است.”
” اگر دقت کنید طی همین دو ساله اخیر هم در امتداد سیاست های دولت قبلی منتها با شیب کمتر بصورت لاینقطع هزینه های تولید در حال افزایش است. نرخ ارز را افزایش می دهند، قیمت حامل های انرژی را افزایش می دهند، قیمت آب را افزایش می دهند. قیمت برق را افزایش می دهند. قیمت تمام نهاده های تولید را افزایش می دهند…بسته جدید دولت آثار تورمی داشته و طبعا این فشار تورمی بیشتر متوجه زندگی مزدبگیران خواهد شد.”
گزیده گزارش ایسنا-فرارو-ایرنا -اعتماد-ایلنا