تحقیق و تفحص ناکام از فسادهای بنیاد شهید؛ لکه ننگی که بر پیشانی مجلس نهم ماند
آنچه در بنیادشهید در زمان ریاست زریبافان یار نزدیک محمود احمدی نژاد روی داده چنان است که حتی از تصور نمایندگان هم خارج بود. آنان بارها در طول پنج سالی که از تحقیق و تفحص از این بنیاد گذشته، گفتهاند که دستهایی بیرون از مجلس از رسیدگی و قرائت این گزارش جلوگیری می کنند..
در حالی که پیش از این بارها قرائت گزارش تحقیق و تفحص از بنیادشهید در دستور کار مجلس قرار گرفت و حتی زمان و روز برای آن تعیین شد اما حال عضو هیات رئیسه مجلس گفته است «امکان قرائت آن در صحن و ارائه آن به هیاترئیسه وجود ندارد».
این در حالی است که وقتی زمان برای قرائت گزارش در صحن علنی تعیین میشود به معنی آن است که گزارش اعلام وصول شده است. اما حال عضو هیات رییسه مجلس ادعا کرده که در یکی از جلسات هیاترئیسه مجلس موضوع تحقیق و تفحص مورد بحث قرار گرفت اما اعلام شد که هیات تحقیق وتفحص و کمیسیون اجتماعی، این گزارش را به هیاترئیسه مجلس تحویل نداده است.
تناقض گویی های نمایندگان مجلس درباره پرونده فساد در بنیادشهید نشان میدهد که فشارهای بیرونی همچنان از مطرح شدن آن جلوگیری می کنند. ابعاد فساد در بنیادشهید انقلاب اسلامی چنان است که حتی حاضر نیستند گوشهای از آن به بیرون درز کند. فسادی که به گفته اعضای درگیر در کمیته تحقیق و تفحص ابعادی فراتر از اختلاس در سازمان تأمین اجتماعی دارد.
اواخر سال ۹۲ بود که اعلام شد تحقیق و تفحص از بنیاد شهید به پایان رسیده و قرار است پس از نهایی شدن گزارش در صحن علنی قرائت شود. وعده ای که پس از این همه مدت عملی نشد. این تحقیق و تفحص از سال ۹۰ کلید خورده بود.
آنچه در بنیادشهید در زمان ریاست زریبافان یار نزدیک محمود احمدی نژاد روی داده چنان است که حتی از تصور نمایندگان هم خارج بود. آنان بارها در طول پنج سالی که از تحقیق و تفحص از این بنیاد گذشته، گفتهاند که دستهایی بیرون از مجلس از رسیدگی و قرائت این گزارش جلوگیری می کنند.
بیش از ۳۰ هزار سند و ۵۰۰ صفحه گزارش تحقیق و تفحص از بنیادشهید آماده بود. اما مجلس نهم ترجیح داد تا چشمش را بر روی فساد عظیم ببندد. در واقع این سکوت، انتخاب سکوت است در مقابل ظلمی که به خانواده های شهدا و جانبازان و ایثارگرانی روا شده است. همان کسانی که وقتی پای منافع سیاسی به میان می آید، از آنان مایه می گذارند ولی جایی که باید از حقوق آنان دفاع شود مصلحت های سیاسی رخ نشان می دهد و سکوت را انتخاب می کنند.
بارها رئیس وقت بنیادشهید یعنی زریبافان برای ادای توضیحات به مجلس فراخوانده شد اما هیچوقت نتوانست نمایندگان را قانع کند. با این حال به نظر میرسد لابی پشت پرده او بسیار قویتر از نمایندگانی است که در طول این چند سالها گوشهای از فساد در بنیادشهید را جستوجو و افشا کردند.
عدم شفافیت مالی بنیاد بهخصوص در عمران و بنگاههای اقتصادی آن، فروش بیضابطه برخی اماکن و ساختمانهای متعلق به بنیاد و عدم شفافیت محل هزینه آنها، واریز حقوق خانواده شهدا و ایثارگران به بانک دی و باقی ماندن آن در حساب بانک، عدم پرداخت کامل مطالبات آزادگان و خانوادههای ایثارگران، هزینهکردهای غیرضروری مانند همایش یکهفتهای مدیران و خانوادههای آنها، فروش برخی کارگاهها و کارخانههای متعلق به بنیاد و عدم شفافیت مالی در آن از جمله محورهای تحقیق و تفحص مجلس از بنیاد شهید بود.
تنها در یک فقره از این فساد عظیم جابهجایی مالی ۱۷۰ میلیارد تومانی کشف شده که حتی این پول قابل بازگشت نیست چرا که از کشور خارج شده است، تا بماند بقیه موارد که هنوز نمایندگان حتی به آنها ورود نکرده اند.
همچنین محورهای تحقیق و تفحص مجلس از بنیاد شهید، اقدامات و تصمیمات خلاف قانون و خارج از اختیار از سوی ریاست بنیاد، مانند انسداد پرونده ایثارگران، برداشت خلاف قانون از حسابهای ایثارگران و سپس بازگرداندن آن پس از چند ماه به حسابها، افزایش میزان شکایات در مراجع قضایی از بنیادشهید و بیعدالتی در نظام پرداخت ایثارگران است. عدم شفافیت مالی، وجود شائبههای مختلف در بخشهای اقتصادی بنیاد و کشف اختلاس ۱۵ میلیارد تومانی از دیگر دلایل بود.
اظهارات امروز محمدحسین فرهنگی و انکار او مبنی بر تحویل گزارش به هیات رییسه نشان از آن دارد که دستهای پنهان و آلوده حتی پرونده را هم میتوانند از میان بردارند.
خیلی بعید به نظر نمیرسد که چندی بعد حتی گردانندگان مجلس نهم از اصل وجود چنین تحقیق و تفحصی نیز ابراز بی اطلاعی کنند.
کلمه