۲برابر شدن افسردگی طی ۲۶سال
شیوع افسردگی در زنان ۵۰ درصد بیشتر از مردان است، شیوع این بیماری در ۲۶ سال گذشته در کشور حدود دو برابر شده است و از نظر شیوع افسردگی شدید تهران در صدر استانهای کشور است…
روز گذشته اظهارات مختلفی درباره افسردگی در ایران انجام شد. یکی از مهمترین اظهار نظرها مربوط به وزیر بهداشت بود که عنوان کرد: افسردگی در کشور طی ۲۶ سال دو برابر شده است. همچنین معاون اجتماعی وزیر بهداشت از پخش فیلمهای تلخ در سینما و رسانه ملی انتقاد کرد و گفت: بیشتر فیلمهایی که پخش میشود، بسیار تلخ است و آسیب جدی به مردم وارد میکند. رئیس سازمان بهزیستی هم گفت: افسردگی به تنهایی ۱۰ درصد از سالهای عمر از دست رفته به خاطر ناتوانی را در جهان به خود اختصاص داده است و یک نفر از هر پنج نفر در معرض خطر افسردگی و اضطراب قرار دارند.
افسردگی، مهمترین اختلال روانی
حدود ۲۵ درصد از مردم در دنیا دچار یک نوع اختلال روانی حاد و نیازمند مراجعه به روانپزشک یا روانشناس هستند. افسردگی مهمترین اختلال روانی است، چرا که حدود نیمی از مبتلایان به اختلالات روانی افسرده هستند. برآوردها نشان میدهد نرخ اختلالات روانی در ایران بیشتر از میانگین جهانی نیست و از طرف دیگر حدود ۵۰درصد از مبتلایان به اختلالات روانی در ایران افسردگی دارند.
شیوع بالای افسردگی در تهران
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: شیوع افسردگی در زنان ۵۰ درصد بیشتر از مردان است، شیوع این بیماری در ۲۶ سال گذشته در کشور حدود دو برابر شده است و از نظر شیوع افسردگی شدید تهران در صدر استانهای کشور است و گیلان و یزد بهترین وضعیت را دارند. سید حسنهاشمی در مراسم روز جهانی بهداشت که با موضوع افسردگی در وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: سلامت انسان فقط سلامت جسمی نیست و سلامت روان نیز اهمیت بسیار بالایی دارد، موضوعی که هم به ژنتیک و هم عوامل محیطی مربوط میشود و نقش عوامل اجتماعی بیشتر است. او ادامه داد: عوامل اجتماعی زیادی مانند بیکاری، اعتیاد و از دست دادن عزیزان در بروز بیماریهای اعصاب و روان نقش دارند و متاسفانه این عوامل همه مواردی هستند که ما در ایران جزو مقام دارهای آن در جهان هستیم.
تصادفات و سوانح طبیعی هر سال جان عده زیادی را در کشور میگیرد و این مساله نیز بر بدتر شدن وضعیت سلامت روان مردم موثر است.هاشمی گفت: جامعه مملو از این مشکلات است و متاسفانه گاهی سیاستمداران چشم خود را روی این مسائل میبندند و فراموش میکنند که جوانان، زنان و خانوادهها تا چه اندازه آسیب پذیر شدهاند. بسیاری از مردم عوامل افسردگی را میدانند اما علائم آن را نمیدانند. به همین علت هر روز افراد زیادی در کنار ما با بیماری افسردگی رفتوآمد میکنند، بدون اینکه ما و حتی خود آنها مطلع باشند. وزیر بهداشت ادامه داد: آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد که شیوع افسردگی در ایران حدود ۷/۱۲ درصد است. این میزان در زنان ۵/۱۶ و در مردان حدود ۸/۱۰درصد است و درواقع شیوع افسردگی در زنان حدود ۵۰ درصد بیشتر از مردان است.او گفت: افسردگی بر روی روابط شخصی و اجتماعی افراد تاثیر میگذارد و باعث پرخاشگری و اثرات ناخوشایند در جامعه میشود. افسردگی در جهان رو به افزایش است و اکنون به رتبه چهارم از نظر بار بیماریها رسیده است و پیشبینی سازمان بهداشت جهانی این است که تا سال ۲۰۳۰ افسردگی به رتبه دوم از نظر بار بیماریها در دنیا میرسد.هاشمی افزود: افسردگی شدید و عمیق یکی از انواع افسردگی است که زندگی روزمره فرد را مختل میکند. این شاخص در دنیا حدود دو هزار و ۹۲۴ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر و در ایران سه هزار و ۳۲۸ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است و از این نظر استانهای تهران، فارس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، بیشترین شیوع افسردگی عمیق را در کشور دارند و گیلان و یزد از نظر افسردگی شدید کمترین میزان را دارند. او ادامه داد: شیوع افسرده خویی در هر دو جنس مرد و زن در کشور نسبت به منطقه بهتر است، به طوری که شیوع افسرده خویی در کشورهای منطقه ۱۴۲۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر است و این میزان در ایران ۱۲۷۵ نفر است. به گزارش ایرنا، وزیر بهداشت گفت: خودکشی در کشور در سالهای اخیر روند کاهشی داشته است. با این حال بیشترین میزان آن در استانهای ایلام،خراسان جنوبی، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، زنجان، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، همدان، لرستان و کرمانشاه گزارش شده است. شیوع خودکشی در زنان بیشتر از مردان است اما خودکشی منجر به مرگ در مردان بیشتر است.