تکذیب پشت تکذیب
شهردار تهران بالاخره بعد از سه سال از انتشار اولین خبرها درباره واگذاری و اجاره سولههای مدیریت بحران پایتخت به امور غیر، درباره آنها اظهارنظر کرد و همه آنچه را در این سه سال تعدادی از اعضای اصولگرا و اصلاحطلب شورای چهارم با سند و مدرک دراینباره مطرح کردند، تکذیب کرد. واکنش و تکذیب قالیباف در این روزهای پایانی مسئولیتش در حالی است که احتمالا قراردادهای واگذاری این سولهها به برنامههای تلویزیونی و… رو به پایان است.
محمدباقر قالیباف که در سومین جشنواره همایش و نمایشگاه عمران شهری سخن میگفت، در صحبتهای خود از مخاطبانش خواهش کرده که به سوابق تاریخی توجه کنند تا ببینند که هیچ سوله بحرانی، تغییر کاربری نداده. او در ادامه افزود: «زمانی که سولههای بحران ساخته شدند، بخشی از آنها بلااستفاده بودند و بخشی که باید تجهیز میشد، تجهیز شده و برخی دیگر نیز قرار بود مورد استفاده اداری قرار گیرند که این مهم انجام شد. براساس مصوبه شورای شهر وقت، تصمیم گرفته شد بخشی از سولههای بحران که برای اسکان در نظر گرفته شده، مورد استفاده ورزش بانوان قرار گیرد و صددرصد سولهها برای بحران است و برخی از آنها در مواقع بلااستفاده برای ورزش بانوان در نظر گرفته شده است».
این اظهارنظر و پاسخ دیرهنگام شهردار تهران در حالی است که اعضای شورای شهر تهران در سالهای گذشته بارها و بارها درباره استفادههای دیگر از سولههای بحران و عدم تجهیز و آمادگی این سولهها برای مواقع اضطراری تذکر داده و سؤالاتی طرح کردند. در این مدت، اعضایی همچون رحمتالله حافظی، معصومه آباد، احمد حکیمیپور و عبدالمقیم ناصحی دراینباره مواردی را تذکر داده بودند.
معصومه آباد، رئیس کمیته ایمنی شورای شهر، مرداد سال گذشته مشابه همین توضیحات روز گذشته شهردار تهران را طرح کرده بود. او با اشاره به مصوبه شورای سوم که اجازه داده بود ۵٠ درصد سولههای مدیریت بحران، به صورت چندمنظوره فعالیت داشته باشند، گفته بود: با این مصوبه، شورای شهر اجازه استفادههای دیگر در مواقع غیربحران را صادر کرده بود و اینگونه بود که سولههای مدیریت بحران و تبدیل آنها به شهربازی، مؤسسه خیریه، سوله و ورزش بانوان… آزاد شد. او در ادامه توضیح داده بود که شورای شهر چهارم براساس برنامه پنجساله دومِ شهرداری تهران – که سولههای مدیریت بحران باید به صورت معین و محلی ایجاد میشد- پس از گذراندن فرازونشیبهای فراوان تصمیم گرفت سولههای مدیریت بحران در شش ماه تا یک سال به بدنه سازمان مدیریت بحران بازگردانده شود. او مرداد ماه سال ٩۵ تأکید کرده بود نباید کاربری سولههای بحران تغییر کند و درباره برپایی کلاس و ورزش بانوان در این سولهها هم به برخی از مناطق شهرداری تذکر داده شود. براساس این مصوبه و اظهارات این عضو شورای شهر تهران که اتفاقا در جریانی نزدیک به شهردار تهران هم در این سالها حرکت کرده است، اجرای این مصوبه در عدم کاربری غیر برای سولههای مدیریت بحران در شش ماه تا یکسال انجام میشد؛ اما این همان اتفاقی بود که رخ نداد.
بیش از یکسال قبل از این توضیحات آباد، اعضای شورای شهر تهران در جلسات علنی شورا باز هم در این مورد تذکر دادند. احمد حکیمیپور، رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران، از تبدیل سولههای مدیریت بحران به اماکن ورزشی و شهربازی انتقاد کرده بود.
این عضو شورای شهر تهران با اشاره به تخصیص اعتبارات لازم برای احداث و تکمیل سولههای مدیریت بحران در مناطق ٢٢گانه اظهار کرد: برخی از این سولهها تغییر کاربری پیدا کرده و به اماکن ورزشی تبدیل شدهاند. ضمن اینکه یکی از سولههای منطقه چهار واقع در محله آبشناسان ظاهرا قرار است به شهر بازی تبدیل شود.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز در این رابطه اظهار کرد: برخی از سولههای مدیریت بحران به انبار تبدیل شده که از آن نمونه میتوان به سوله پارک لاله اشاره کرد و این روند باید متوقف شود.
رحمتالله حافظی نیز مرداد سال ٩۵ در ادامه تذکرهای متعدد درباره سولههای مدیریت بحران، در نشستی خبری که در آستانه روز خبرنگار با خبرنگاران داشت، مشخصات و جزئیات بیشتری از سولههای مدیریت بحران مناطق را که در اجاره ارگانهای دیگر قرار گرفته یا واگذار شده بودند اعلام کرد.
او اعلام کرد سولههای مدیریت بحران مناطق تبدیل به شهربازی، کلاسهای ورزشی یا استودیوی برنامههای تلویزیونی شده است. او گفت: سوله مدیریت بحران منطقه ٢ در اختیار برنامه خندوانه، سوله مدیریت بحران منطقه ١٢ در اختیار برنامه اکسیر، سوله مدیریت بحران منطقه ٣ در اختیار برنامه محرمانه، سوله مدیریت بحران منطقه ۵ دراختیار برنامه عموپورنگ، سوله مدیریت بحران منطقه ۴ هم برای شهربازی کودک اختصاص یافته است. او در این مدت بارها تذکر خود به شهرداری تهران درباره سولههای مدیریت بحران را تکرار کرد اما شهرداری تهران و شخص شهردار تهران هیچگاه پاسخی در این زمینه نداشتند و حالا در روزهای پایانی کار این دوره مدیریت شهری، محمدباقر قالیباف زبان به پاسخ گشوده است. این موضوع دامنه و مصداقهای زیادی دارد و پیشتر هم «شرق» گزارشی جداگانه از اختصاص یکی از سولههای مدیریت بحران شهر تهران برای برگزاری کلاسهای جودو متعلق به حجتالااسلام حسن کردمیهن که نامش در پرونده حمله به سفارت عربستان مطرح شد، با عنوان خانه جودوی علی حیدر در منطقه ١۶ تهران منتشر کرد. البته این موضوع هم واکنشی از سوی شهرداری تهران نداشت و این مجموعه کماکان در همان سوله مدیریت بحران فعال است. به گزارش «شرق»، همه این موارد گفته شده درباره استفاده غیر در سولههای مخصوص بحران در شهر تهران جدای از ادعا و تلاش سازمان ورزش شهرداری تهران، در گرفتن بخشی از این سولهها و استفاده از آنها به عنوان فضای ورزش شهری است. موضوع دخل و تصرف سازمان ورزش شهرداری تهران در ادامه چند بار رفتوبرگشت مصوبات شورای شهر تهران در نوع مدیریت و بهرهبرداری از سولههای مدیریت بحران، موضوع جداگانهای است که گویا هنوز هم حل نشده است. بهعبارتی مصوبه میگوید مدیریت بحران در این زمینه مسئولیت دارد، اما آنچه در عمل در شهرداری تهران اتفاق میافتد، عملکرد دیگری است که گویا آقای شهردار هم چندان در جریان آن نیست و حرف دیگری برای پاسخ به مخاطبان و شهروندان دارد.
معصومه اصغری