آغاز جام جهانی متفاوت در نروژ ,بیخانمانها پا به توپ میشوند
در شرایطی که این روزها دیدارهای مرحله انتخابی جام جهانی ٢٠١٨ روسیه در قارههای مختلف در حال پیگیری است، جام جهانی دیگری در آستانه شروعشدن است؛ این جام جهانی اصلا شباهتی به یکی از بزرگترین تورنمنتهای دنیا ندارد، ولی در عرصه اجتماعی برای خودش حرفهایی برای گفتن دارد. ماجرا مربوط به برگزاری «جام جهانی بیخانمانها» است که قرار است از فردا، یعنی روز سهشنبه، در اسلو در نروژ برگزار شود. این چندمین دوره منظم برگزاری این رقابتهاست که حالا با استقبال گستردهتری روبهرو شده و افراد زیادی از کشورهای متعدد دنیا در آن شرکت میکنند.
جام جهانی متعلق به چه افرادی است؟
اسمش مشخص است؛ جام جهانی بیخانمانها! در واقع جام مربوط به زنان و مردانی است که در مفهوم کلی جایی برای خوابیدن ندارند، ولی الان چند وقتی است که تعریف بیخانمانها عوض شده و شامل گروههای مختلفی میشود: پناهندهها، بیخانمانها یا بدخانمانها و البته قربانیان خشونتهای خانوادگی. مجموعهای از این افراد گرد هم آمدهاند تا دوره جدیدی از جام جهانی خود را به میزبانی کشور نروژ برگزار کنند. اتفاقا در این دوره از رقابتها ۵٠ کشور مختلف شرکت کردهاند که در مجموع نزدیک به ۵٠٠ زن و مرد فوتبالیست قرار است در یک هفته با هم رقابت کنند و سرانجام تکلیف قهرمان جام جهانی بیخانمها بعد از یک هفته مشخص شود.
کشوری با نام ایران شرکت نکرده است
اگرچه در بالا گفته شد ۵٠ کشور در این دوره از رقابتها حضور دارند، اما نامی از کشور ایران یا بههرحال گروهی که بخواهند به نام ایران در این تورنمنت بازی کنند وجود ندارد. در مقیاس کلی تقریبا هیچ کشوری از آسیای غربی در این دوره از رقابتها نماینده ندارد و کشورهای آسیایی حاضر در این جام جهانی همگی مربوط به شرق این قاره میشوند. بازیها در دو دسته زنان و مردان/ مختلط برگزار میشود. به این ترتیب که در دسته زنان همه تیمها موظف هستند از زنان استفاده کنند. طبق برنامهای که برای این گروه چیده شده است، زنان کشورهای مختلف در چهار گروه شش تیمی دستهبندی شدهاند که قرار است رقابتشان را شروع کنند. هرچند دو گروه آخر تا یک روز مانده به شروع رقابتها با چهار تیم گروهبندی شدهاند. دسته دیگر مربوط به مردان/ مختلط است؛ به این معنی که تیمهای مردان به مصاف هم میروند با این تفاوت که میتوانند در ترکیب تیمهایشان از بازیکنان زن هم استفاده کنند. در این دسته استقبال زیادی شده و تیمها در هشت گروه ششتیمی قرار است با یکدیگر مسابقه دهند و بعد تیمهای صعودکننده به ترتیب گروههای مختلف مشخص میشوند. البته ازآنجاکه تعداد تیمهای شرکتکننده در این جام زیاد است بازیها با فشردگی زیادی برگزار میشود.
رفاقت با بیخانمانها
برای اسکاندادن این افراد هم چندین هتل در شهر اسلو در نظر گرفته شده که معمولا تیمهای مختلف را سعی کردهاند در یک اتاق بزرگ جا دهند. روی درِ هر اتاق هم پرچم مربوط به آن کشور نصب شده تا مشخص شود کشورهای مختلفی در یک هتل زندگی میکنند. از این موارد گذشته برای ناهار و شام هم همگی تیمهای مختلف که طبیعتا شامل کشورهای مختلف میشوند با هم برای خوردن غذا در سالن غذاخوری جمع میشوند تا هم حس دوستی بیشتری با یکدیگر پیدا کنند و هم به شناخت بیشتری از یکدیگر برسند. تجربههای قبلی برگزاری این جام نشان داده که بازی فوتبال و مسئله برد و باخت بحثی ثانویه است و اصل بر رفاقت بیشتر و فراهمآوردن شرایطی تقریبا بهتر برای بیخانمانهاست.
الکلیها و معتادها
علاوه بر دستههای مختلفی که در ابتدای مطلب به آنها اشاره شد، اعم از بیخانمانها، قربانیان خشونت خانوادگی و…، افراد بسیار زیادی در این جام جهانی دیده میشوند که پیشتر معتاد یا الکلی بودهاند. تقریبا در همه تیمها هم نمونههایش دیده میشود که همگی با توجه به علاقهشان به فوتبال و حضور در این جام جهانی در برهههای مختلف اعتیاد به مواد و الکل را کنار گذاشتهاند و سعی کردهاند زندگی بهتری را برای خودشان رقم بزنند.
تیمهای حاضر در جام جهانی بیخانمانها
آرژانتین، استرالیا، اتریش، بلژیک، بوسنی، برزیل، بلغارستان، بورکینافاسو، کامبوج، شیلی، چک، کاستاریکا، دانمارک، مصر، انگلیس، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، گرانادا، هنگکنگ، مجارستان، اندونزی، هند، ایرلند، اسرائیل، ایتالیا، ساحل عاج، قرقیزستان، کنیا، لیتوانی، مکزیک، هلند، نیجریه، نروژ، ایرلند شمالی، پرو، لهستان، پرتغال، رومانی، روسیه، اسکاتلند، سنگال، اسلوونی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، سوئد، سوئیس، اوکراین، آمریکا، ولز و زامبیا.
سجاد فیروزی