بازماندن ۵۰ درصد دختران از تحصیل
روزنامه آرمان امروز: معاون وزیر آموزشوپرورش میگوید: ازدواج زودهنگام منجر به بازماندگی از تحصیل ۵۰ درصد دختران استانهای مرزی میشود. در هفتههای اخیر مباحث دنبالهداری در مورد ازدواج در سنین پایین درگرفته است و برخی نمایندگان مجلس از طرحی سخن میگویند که در صورت تصویب به افزایش سن ازدواج در ایران میانجامد…
حدود ۱۷درصد از ازدواجها در سن پایینتر از ۱۸سال رخ میدهد. این نوع ازدواجها علاوه بر مشکلات روانی و اجتماعی میتواند منجر به بروز برخی دیگر از مشکلات ازجمله بازماندن دختران از تحصیل شود. فراوانی ازدواج در زیر سن ۱۸سال در مناطق محروم بالاتر است و این اتفاق میتواند به بازتولید محرومیت دختران در این مناطق بینجامد.
همواره پای پول در میان نیست! یک دختر کودک یا نوجوان ممکن است به دلایل متعددی همسر و سپس مادر شود؛ عناوینی که بهدلیل فقر فرهنگی و ناآگاهی خانواده نصیب این کودکان میشود. افراد خانواده هرگز گمان نمیبرند که با اتخاذ این تصمیم چه اثرات مخربی بر فرزندان خود میگذارند. آنها گاهی راه اجداد خود را ادامه میدهند و تصمیم اشتباه آنها را تکرار میکنند. در نهایت، سرنوشت و آینده این کودکان در دست خانوادههای آنهاست، بنابراین باید خانوادهها را از عواقب ناپسند تصمیم خود آگاه کرد.
ضوان حکیمزاده به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته «با تصویب قوانین لازم، آگاهسازی و فرهنگسازی خانوادهها این امکان وجود خواهد داشت که ما بتوانیم تغییر نگرش و رفتار ایجاد کنیم و این فرصت به دختران داده شود که در مدرسه حضور داشته باشند.»
او از صدا و سیما خواست به جای تبلیغ کلاسهای کنکور بر اهمیت سوادآموزی و تحصیل تأکید کند.
به گفته او آموزش و پرورش در مناطق محروم پوشش ابتدایی بسیار بهتری دارد. در حال حاضر ۱۳ میلیون دانشآموز ایرانی تحت پوشش آموزش و پرورش قرار دارند.
آمار ترک تحصیل دختران در غرب خوزستان و شهرهای مرزی ایران و عراق در شرایط هشدار است.
علاوه بر این بخش عمدهای از کودکان بازمانده از تحصیل نیز در مناطق روستایی، مناطق مرزی و دوزبانه زندگی میکنند.
عبدالحسین مقتدایی، استاندار سابق خوزستان، تک زبانه بودن آموزش را یکی از دلایل ترک تحصیل دانشآموزان در استانهای «دو زبانه» عنوان کرده و خواستار بازنگری در سیستم آموزش ایران شده بود.
معاون امور ابتدایی آموزشوپرورش تاکید کرد: در بسیاری از استانهای مرزی، نرخ پوشش دانشآموزان دختر دوره متوسطه حدود ۵۰درصد است، یعنی ۴۰ تا ۵۰درصد دانشآموزان این مقطع در مدرسه حضور ندارند و این آمار، تکاندهنده است و ممکن است برخی از آنها بهدلیل ازدواج زودهنگام مدرسه را ترک کنند.
چرخه محرومیت
فاطمه سعیدی، عضو کمیسیون آموزش با تاکید بر تبعات منفی ترک تحصیل و عدم برخورداری از آموزش برای این کودکان میافزاید: یکی از عوامل افزایش آمار طلاق در کشور، طلاقهای رخداده در میان کودکانی است که در سنین کودکی ازدواج کردهاند. این کودکان در سالهای آینده با وجود فرزند یا بدون حضور او از همسران خود جدا میشوند. سعیدی تاکید میکند: طلاق این مادران، فاجعه اسفبارتری را به همراه دارد و فرزندان آنها با حضور نامادری یا ناپدری رشد میکنند.
او میافزاید: ترک تحصیل این دختران نیز مشکل دیگری است. این دختران حتی از دوران تحصیلی ابتدایی به اجبار ترک تحصیل کرده و ازدواج میکنند. آسیب اجتماعی بالاتری از این وجود ندارد که در سنین تحصیل، آنها را به شوهرداری و بچهداری مجبور کنیم و این دختران متحمل آسیبهای جسمی و روحی فراوانی شوند.
مسئولان مربوطه تاکنون آمارهای دقیق را در اختیار فراکسیون زنان و آموزش قرار ندادهاند. این افراد باید به محیط تحصیل و آموزش برگردند و آموزشهای مهارتهای زندگی، امرارمعاش، سلامت فردی، روانی و جسمی نیز باید همراه با آموزش تحصیلی به آنها داده شود.
آمار دقیقی از کودکان کاری که حاصل زندگی یک کودکهمسر بودن را یکی از عوامل آن دانست ؛ اما بررسیهای صورتگرفته نشان میدهد اکثر آنها بچههای طلاق یا مادرسرپرست و حاصل ازدواج کودکهمسرها هستند. امیدواریم با آموزش صحیح به این مادران آسیبهای اجتماعی ناشی از کودکهمسری را به حداقل برسانیم.