۱۲۰ برج تهران روی گسل
فرامرز تطهیریمقدم، عضو کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران، وضعیت ساختوساز در شهر تهران و میزان مقاومت برجها و ساختمانهای ساختهشده روی گسلهای زلزله را بررسی کرده است.
براساس بررسیهای زمینشناسان گسل ۴۰۰کیلومتری مشا- فشم از شمال کوههای تهران به سمت قزوین میرود. یک شاخه از آن گسل از شمالشرق تهران وارد محدوده شمال شهر تهران شده و تا کرج ادامه دارد. این گسل در تمام روددرهها مشخص است. گسلش زمین را در محدوده فرحزاد تهران و در کن میبینیم. بهطور کامل میتوانیم ببینیم که چگونه شیب زمین تغییر میکند و همین شیب، محل گسلش زمین است. همچنین باید توجه داشت که گسل نیاوران، چند شاخه و شعبه دارد.
زمینهای روی گسل مالک دارند
یک استاد دانشگاه گفت: براساس مطالعات انجامشده اعلام کردهاند گسل شمال تهران چهارکیلومتر طول بیشتری دارد. یا طول گسل نیاوران از ۱۳کیلومتر به ۴۰کیلومتر رسیده است. همچنین درباره گسل طرشت هم گفتهاند هفتکیلومتر به طول آن اضافه شده است. اعلام کردهاند مجموعا ۴۷کیلومترمربع از شهر تهران روی گسل قرار دارد. تطهیری افزود: اغلب زمینهایی که روی گسل است مالک دارد و ممکن است بخواهند اعمال نفوذ کنند. کلا باید ریزپهنهبندی لرزهای تهران انجام شود. ریزپهنهبندی لرزهای به این معنی که هرجا میخواهند ساختوساز انجام بدهند باید گمانههای عمیق، نیمهعمیق و سطحی بزنند که لایهبندی زمین را قرائت کنند و بخوانند. به گفته او در نقاطی که گسل عمده است باید حریم گسل را رعایت کرد. حریم قرمز، حریم نارنجی و زرد دارد. ضوابط حریم وجود دارد و این ضوابط به شهرداری ابلاغ شده است. همچنین مقاومسازی ساختمانها در حدود ۱۰۰متر از این طرف و آن طرف گسلش زمین باید انجام شود. باید تمام احتیاطهای زمینشناسی رعایت شود و ریزپهنهبندی لرزهای انجام شود. به گفته او ۱۲۰برج روی گسل قرار دارند که فقط میشود آنها را تخلیه کرد، اما هزینهبردار است و این کار را انجام نمیدهند.
حریم گسل رعایت شود
عضو کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران تاکید کرد: در حریمهای قرمز و نارنجی گسلها، اصلا نباید ساختوساز انجام شود. در حد ۱۰۰متر هم میتوان با تمهیداتی ساختمانهای یکطبقه یا دوطبقه ساخت. آن هم ساختمانها و تاسیسات عمومی نباید باشد. بعد از حریمهای قرمز و نارنجی به پهنه زرد میرسیم.
گسل پردیسان شناسایی شده است
چند ماه است که شناسایی گسل پردیسان در محدوده پارک پردیسان و برج میلاد اعلام شده است. عضو کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران در این زمینه گفت: قاعدتا باید از شهرداری استعلام کنند. شهرداری هم براساس مطالعات طرح جامع تهران، طرح تفصیلی شهر تهران و طرح پهنهبندی لرزهای تهران که جایکای ژاپن(JICA) آمد با کارشناسان ایرانی مطالعه کرد، اظهارنظر میکند. اگر شدت زلزله به هشتریشتر یا ۹ریشتر برسد همهچیز را تخریب میکند و درهم میکوبد. وقتی آن دلال میگوید یک ساختمان در برابر زلزله ۱۲ریشتری مقاومت میکند یعنی آن ساختمان اصلا مقاومت ندارد. از بیسوادی جامعه خیلی سوءاستفاده میکنند. برای مثال بنده رفته بودم با قرض و وام یک آپارتمان بخرم، اما وقتی آن صحنه را دیدم، اصلا منصرف شدم.
اجباری در تهران زندگی میکنم
تطهیری با بیان اینکه بنده از زور اجبار در تهران زندگی میکنم، چون واقعا میترسم، افزود: باور کنید همه مسائل را به اعضای خانوادهام نمیگویم. چون اگر صحبت کنم خواب و آرامش خانوادهام گرفته میشود. به گزارش عصر ایران، او میگوید: مجبورم در تهران زندگی میکنم. هر شب هم وصیت میکنم و بعد میخوابم. در روز مواظب هستم در جاهای مشخصی حرکت کنم و بنشینم که اگر لرزشی اتفاق افتاد، من بتوانم خودم را در پناه طاق و ستونی بگیرم. یعنی واقعا یک ریسک عجیب است. به اعتقاد بنده این وضع چارهای ندارد جز اینکه از این به بعد به صورت عقلانی رفتار کنیم و کارها درست شود. در غیر اینصورت، فقط باید مهاجرت کرد. فقط باید از این نوع شهرها خارج شد.